«Oppsynsmannen» på NRK:

Klar beskjed: - Kjempe­dårlig idé

Oppdrettsmilliardær Kjell Lorentsen opplever at Bård Tufte Johansen fikk et mer balansert syn etter oppdrettsmøte. Komikongen aner ikke hva milliardæren snakker om.

VIL PRESISERE: I forbindelse med innspillingen av «Oppsynsmannen», møtte Bård Tufte Johansen konsernsjef i Gigante Havbruk, Kjell Lorentsen. Programlederen gir sistnevnte honnør for å stille opp, men kjenner seg ikke igjen i milliardærens utspill. Foto: NRK
VIL PRESISERE: I forbindelse med innspillingen av «Oppsynsmannen», møtte Bård Tufte Johansen konsernsjef i Gigante Havbruk, Kjell Lorentsen. Programlederen gir sistnevnte honnør for å stille opp, men kjenner seg ikke igjen i milliardærens utspill. Foto: NRK Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er et interessant program. Jeg tror Tufte Johansen fikk et mer balansert syn på naturinngrep, sier oppdrettsmilliardær Kjell Arild Lorentsen til Børsen.

I NRKs seersuksess «Oppsynsmannen», med programleder Bård Tufte Johansen i spissen, er Lorentsen en av flere som medvirker. Som gründer av oppdrettskonsernet Gigante Havbruk, har Lorentsen fått bred oppmerksomhet de siste åra.

Hovedårsaken er selskapets omstridte planer om et landbasert oppdrettsanlegg i øyparadiset Fleinvær utenfor Bodø. For å utføre planene, må milliardæren gjøre drastiske naturinngrep.

- Stygg argumentasjon

Det skaper ikke overraskende voldsom debatt og sterke følelser.

- I vårt tilfelle handler det om et stort vær med 300 øyer. En av øyene er brukt til nevnte formål. Motstandere vil gjerne si at vi sprenger bort ei øy, men det oppfatter jeg som stygg argumentasjon. Det er ikke det vi gjør, fortsetter milliardæren.

Lorentsen framholder at ved å bygge oppdrettsanlegg på land, unngår man blant annet lakselus og rømming av laks. Videre presiserer han at man er pålagt strenge rensekrav.

At anlegget oppleves som en torn i øyet for enkelte, mener Lorentsen er sterkt overdrevet.

- Vi sprenger oss ned i terrenget. Når du kjører to minutter unna med båt, så ser du nesten ikke oppdrettsanlegget.

Får skryt for å stille

- Hvordan opplever du at saken din blir framstilt i programmet?

- Jeg tenker Tufte Johansen tar opp et veldig viktig tema, selv om han i utgangspunktet er kritisk til naturinngrep. I den grad vi fikk skjermtid, synes jeg det var fint. Jeg må si at vi hadde en hyggelig dag sammen med Tufte Johansen og teamet.

Programlederen opplevde i likhet med Lorentsen at de to hadde en hyggelig tone under innspilling. Han vil imidlertid gjøre én sak klinkende klart:

- Aller først vil jeg gi ham skryt for at han stiller opp. Rike folk pleier ikke å stille opp. Men det er overraskende at han trekker den slutningen. Jeg synes jo det han driver med er en kjempedårlig idé, sier Tufte Johansen til Børsen på spørsmål om han har «fått et mer balansert syn på naturinngrep» etter møtet.

For ikke å etterlate noen tvil:

- Personlig tror jeg ikke det er framtida å sprenge holmer og fylle de med oppdrettsfisk, sier Tufte Johansen.

DEBUTERER: Linn Wiik hadde tirsdag sin første sending for NRK Nyhetsmorgen. Det gikk ikke helt etter planen. Vis mer

- Rart

Lorentsen etablerte familiekonsernet i 1988, og er ifølge Kapital god for 2,5 milliarder kroner. Det gjør ham til en av Norges rikeste personer.

- Lorentsen har jo fått tillatelse til dette?

- At han har fått lov i utgangspunktet, synes jo jeg er rart. Enkelte inngrep kommer man ikke unna, men problemet i dag er at det virker litt som om vi har gitt en tenåring tillatelse til å ta ei flaske vin hjemme, så kommer du inn døra, og ser at barskapet er tomt.

Tufte Johansen påpeker:

- Dette er hans business, alt er lovlig og han har bygget en milliardindustri. Men jeg forsto det også slik at han betalte 900 000 kroner for øya, noe som vil si at det er billigere å kjøpe urørt natur enn en tomt hvor naturen allerede er berørt, framholder han.

Til ettertanke, der altså.

- Stort engasjement

I kjølvannet av programmet har debatten rundt nedbygging av natur i Norge fått nytt liv.

Overfor Dagsavisen forklarer Tufte Johansen at «innboksen aldri har vært så full». Lorentsen har selv fått oppleve at programmet skaper engasjement.

- Lokalt får jeg bare positive tilbakemeldinger, men du har også de som er kritiske til naturinngrep. Jeg er veldig enig i at ethvert naturinngrep må ordentlig konsekvensutredes, og i vårt tilfelle er det gjort, presiserer Lorentsen.

- Det er et veldig engasjement rundt tematikken. Mitt mål har vært å vise fram hva som skjer, så får det være opp til andre å tolke innholdet, fortsetter Tufte Johansen.