Fellesforbundet og LO

Klar beskjed: - Meld dere ut!

Frp-leder Sylvi Listhaug slenger ut en brannfakkel under LO-kongressen: Hun mener den største organisasjonen i privat sektor bør melde seg ut.

KLAR MELDING: Frp-leder Sylvi Listhaug mener LOs største forbund i privat sektor må melde seg ut Foto: Javad Parsa / NTB
KLAR MELDING: Frp-leder Sylvi Listhaug mener LOs største forbund i privat sektor må melde seg ut Foto: Javad Parsa / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg vil sette spørsmålstegn ved om det virkelig er å ivareta sine medlemmers interesser å være medlem i en organisasjon der en betydelig del av organisasjonen faktisk mener man aktivt skal jobbe for å nedlegge norske arbeidsplasser.

Frp er ikke kjent som fagbevegelsens parti, men Frp-leder Sylvi Listhaug sier hun bryr seg om arbeidsfolks beste. Derfor mener hun det er på tide at et av LOs største forbund bryter med moderorganisasjonen.

- Motarbeider arbeidsfolk

Oppfordringen til Fellesforbundet kommer i det LO-kongressen går inn på oppløpssiden. På landsmøtet skal delegatene ta stilling til flere forslag om å stramme til klimapolitikken og begrense letingen etter norsk olje og gass.

Det er dette Listhaug mener truer arbeidsfolk og arbeidsplassene deres.

- Jeg er opptatt av arbeidsfolk, jeg. Jeg er opptatt av de rundt 200 000 som jobber i olje og gassnæringen. Det at deler av LO vil begynne å tukle med det, vil bidra til å bygge ned næringen sånn at vi vil tape arbeidsplasser. Det er det som er så oppsiktsvekkende, fordi det er en organisasjon som i realiteten skal ivareta arbeidsfolks interesser. Her ønsker de å motarbeide arbeidsfolk i olje- og gassnæringen, og i leverandørindustrien.

Fellesforbundet er LOs største forbund i privat sektor, med over 160 000 medlemmer. De organiserer ansatte innen byggebransjen, hotell- og restaurant, transport og innen bilbransjen, og ikke minst industrien.

- Gavepakke til Putin

Fellesforbundets mektige leder, Jørn Eggum, har flere ganger advart mot å bremse utvinningen av olje og gass på norsk sokkel.

- Signaler og vedtak om at Norge nå vil stanse leting etter olje og gass vil være en gavepakke til Putin. Det vil skape ytterligere usikkerhet om Europas evne til å stå imot Russlands utpressing, sa Eggum fra talerstolen under LO-kongressen denne uka.

Listhaug mener det pågår en maktforskyving i LO, der det hun hevder er klimaradikale stemmer får mer makt. Hun peker på Fagforbundet, NTL og LO Oslo som hun mener vil legge ned norsk olje- og gassnæring.

Selv om de mest ytterliggående av forslagene trolig ikke vinner gjennom på LO-kongressen, er Listhaug bekymret.

- Det store paradokset er at denne næringen bidrar til å finansiere lønna til svært mange av dem som jobber i offentlig sektor. Her ønsker man egentlig å spenne beina under en næring som bidrar til at vi kan ha en så stor offentlig sektor som vi har, sier Listhaug.

«Pamper og milliongaver»

Mandag skapte LO-leder Peggy Hessen Følsvik bølger da hun foran en fullsatt sal i Folkets Hus krevde at SV må komme inn i Støre-regjeringen. Listhaug lar seg provosere over at dette er fokuset til LO-bossen, og ikke det hun mener er vanlige folks problemer.

- For alle de som er medlem i Fellesforbundet og som jobber i denne næringen, så vil jeg stille spørsmålet, synes man LO-lederen ivaretar deres interesser? Jeg vil jo si nei.

Listhaug tror også mange medlemmer i Fellesforbundet ikke kjenner seg igjen i hvordan LO velger å gi betydelig pengestøtte til partier på venstresiden.

- Her har disse arbeidsfolka som er med i LO betalt sin kontingent. Disse pampene på toppen av systemet sitter og deler ut milliongaver til Ap, Sp og SV og disse partiene på venstresida. De blir lovet at nå er det vanlige folk sin tur. Jeg har ikke truffet ett menneske som har sagt nå har vi fått det så mye bedre. Det som er tilbakemeldinga er at folk ikke har hatt det så dårlig på det de kan huske. Folk er rett og slett forbanna, mener Listhaug.

Dagbladet har forelagt Fellesforbundet sitatene fra Listhaug, men får opplyst at leder Jørn Eggum har vært opptatt på LO-kongressen, og ikke har hatt anledning til å svare.

LOs kommunikasjonsavdeling opplyser til Dagbladet at LO-lederen ikke har behov for å svare på et spørsmål Listhaug retter Fellesforbundet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer