Olje:

Klar beskjed til Norge: - Nei takk!

Den danske miljøministeren vil forby import av spillvann fra Norge.

RENSER NORSK OLJEVANN: Renseanlegget RGS Nordic som mottar spillvann fra Norge og pumper det ut i Agersø Sund etter rensing. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB
RENSER NORSK OLJEVANN: Renseanlegget RGS Nordic som mottar spillvann fra Norge og pumper det ut i Agersø Sund etter rensing. Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix / NTB Vis mer
Publisert

I 25 år har et renseanlegg ved halvøya Stinæs i Danmark tatt imot mange millioner liter forurenset spillvann fra Norge.

Dette er overskuddsvann fra industrielle prosesser og kloakkforurenset vann fra industri og boliger, som siden har blitt pumpa ut i Agersø Sund, et naturbeskyttet område i Norges naboland.

Forskere har advart mot det miljøfarlige vannet, som er forurenset til tross for at det skal være 95 prosent rent etter rensing.

Nå har Danmarks miljøminister Magnus Heunicke fått nok, og er klar i sin tale.

- Jeg har orientert Folketingets miljøordførere om situasjonen med importen som har foregått over flere år med spillvann fra norsk oljeindustri, sier han til danske TV 2.

- Vi kan fra dansk side komme med en innsigelse og fortelle nordmennene at vi slutter å ta imot spillvannet. Gevinsten vi får ved å rense vannet er så liten, og påvirkningen på det danske vannmiljøet er veldig stor, fortsetter han.

Eksport av avfall til andre land ble forbudt ved den såkalte Baselkonvensjonen, som Norge sluttet seg til i 1990. Unntaket er imidlertid dersom landet som produserer avfallet ikke kan behandle det selv.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.