Klar beskjed til norske barnefamilier

Pågangen til norske fornøyelsesparker er enorm. Nå advarer de største om turister som kan bli nødt til å snu i døra.

ADVARER: Hunderfossen Eventyrpark, Dyreparken i Kristiansand og Tusenfryd tror alle at de kan ende opp med utsolgte dager i sommer. Foto: Dagbladet / NTB Scanpix
ADVARER: Hunderfossen Eventyrpark, Dyreparken i Kristiansand og Tusenfryd tror alle at de kan ende opp med utsolgte dager i sommer. Foto: Dagbladet / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det har vært langt mellom gode nyheter for reiselivsnæringen de siste månedene. Coronapandemien som nærmest har lammet store deler av verdensøkonomien, har også utgjort et brutalt slag i magen på en samlet reiselivsnæring.

Jubelen sto derfor i taket blant ledelsen i flere av Norges største fornøyelsesparker da de forrige torsdag fikk beskjed om at de kunne få lov til å åpne fra 1. juni.

- Situasjonen gikk fra å være veldig nær helsvart, til at vi nå ser svært optimistisk på sommeren. Bare det at vi fikk en avklaring har vært en lettelse, sier Hogne Høstmælingen, direktør ved Hunderfossen Eventyrpark, til Børsen.

Ved familieparken som ligger ved E6 utenfor Lillehammer har de opplevd et massivt trykk den siste uka.

- Det har vært en eksplosjon i aktivitet på vår bookingmotor. Der har det vær dørgende stille siden 12. mars, men nå er pågangen formidabel. Det er tydelig at det er mange som vil sikre seg plasser, mener Hunderfossen-direktør Hogne Høstmælingen.

NEDRINGT: Sjefen for Hunderfossen Eventyrpark forteller om en eksplosjon i bookinger den siste uka. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet
NEDRINGT: Sjefen for Hunderfossen Eventyrpark forteller om en eksplosjon i bookinger den siste uka. Foto: Sveinung U. Ystad / Dagbladet Vis mer

De strenge smittevernsreglene som hele landet har blitt nødt til å forholde seg til, sørger for at det i likhet med i Disneyland bare blir plass til et begrenset antall besøkende i fornøyelsesparken hver dag i sommer.

- Vi kommer til å ha et regulert innslipp og et makstak på antall gjester. Skal man komme i fellesferien, så bør man enten være tidlig ute med å bestille, eller komme på mindre populære dager, sier han og hinter om at søndager og mandager normalt har vært de roligste dagene i fellesferien.

Sprengt kapasitet

Med begrenset kapasitet er Hogne overbevist om at det kommer til å bli utsolgt flere dager i løpet av høysesongen, og at norske turister dermed kan bli nødt til å snu på parkeringsplassen.

- Det er jeg ganske sikker på. Det vil i hvert fall bli slik 10-12 dager i juli, er min gjetning nå.

COVID-19: Onsdag lettet myndighetene i LOs Angeles på restriksjonene, og åpnet strendene. Video: CNN Vis mer

Han forteller at billettlukene «folk kjenner fra gode gamle dager» vil være stengt, slik at man må kjøpe billett på nett i forkant.

- Det har aldri skjedd tidligere at folk har blitt nektet adgang fordi det har vært fullt.

Men i år tror han nettopp det kommer til å skje for første gang.

Den «bekymringen» er han ikke alene om.

ÅPENT: I dialog med smittevernoverlegen i Kristiansand har Dyreparken holdt åpent med et svært begrenset tilbud i hele coronaperioden. Snart kan de åpne for langt flere. Foto: John Trygve Tollefsen / Dagbladet
ÅPENT: I dialog med smittevernoverlegen i Kristiansand har Dyreparken holdt åpent med et svært begrenset tilbud i hele coronaperioden. Snart kan de åpne for langt flere. Foto: John Trygve Tollefsen / Dagbladet Vis mer

- I minus

Fra regjeringen innførte de strengeste tiltakene i fredstid den 12. mars, og fram til gladmeldingen for landets fornøyelsesparker kom torsdag forrige uke, opplevde Dyreparken i Kristiansand et dramatisk fall i bookinger.

- Det var et fall på 90-95 prosent, hvis man ser på overnattinger, billetter og Sabeltann-forestillinger, sier Per Arnstein Aamot, administrerende direktør i Dyreparken i Kristiansand, til Børsen.

Men så snudde det brått. I løpet av de siste sju dagene har pilene snudd, og bookingene ligger nå 50-60 prosent over samme uke i fjor, ifølge Aamot.

- Hvis dette fortsetter, så kommer vi til å hente inn veldig mye av det tapte, nærmest jubler Dyreparken-sjefen.

Likevel er det ikke tvil om at coronapandemien har skapt store utfordringer. I hele mai er driften begrenset. Det samme vil trolig gjelde for store deler av juni, samtidig som åpningen av parkens badeland blir utsatt.

- Likevel har vi stor grunn til å være optimistiske, mener Aamot.

LURT: I nesten to uker har det norske folk kunne følge geparden Kimani live fra Dyreparken i Kristiansand, i påvente av en fødsel. Det viste seg imidlertid at alt ikke var helt som det skulle. Video: Dyreparken Vis mer

Han er sikker på at parkens markedsgrunnlag er større enn noen gang, etter at alle nordmenn har blitt bedt om å feriere i hjemlandet sitt.

- Vi tror også at vi kommer til å oppleve dager hvor det blir helt utsolgt. Vi har så god plass at det aldri før har skjedd. Selv på de aller travleste dagene i dyreparkens historie, så har vi hatt ledig kapasitet.

For første gang i historien setter Dyreparken et tak på antall besøkende som slipper inn i parken.

- Før har mange kjøpt billetter på parkeringsplassen før man kommer inn, men i år må man planlegge. Det er kjempesynd hvis vi blir nødt til å bortvise folk som bare dukker opp på dager som er utsolgt, mener han.

NYE REGLER: Gjestene skal igjen få kjøre på attraksjonene på Tusenfryd og andre norske fornøyelsesparker. Men noen regler vil forandre seg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix
NYE REGLER: Gjestene skal igjen få kjøre på attraksjonene på Tusenfryd og andre norske fornøyelsesparker. Men noen regler vil forandre seg. Foto: Berit Roald / NTB scanpix Vis mer

- Økt pågang

Ved fornøyelsesparken Tusenfryd, som åpner dørene 13. juni, har de også registrert større interesse fra potensielle besøkende etter flere uker i mørket.

- Vi har opplevd økt pågang, men har fortsatt billetter og er foreløpig ikke utsolgt. Men vi har heller ikke kommunisert ut når parken vil åpne igjen, sier Tusenfryds markedssjef Erik Andersen til Børsen.

GJENÅPNING: Mandag kunne besøkende med munnbind igjen nyte Disneyland i Shanghai etter at parken åpnet for første gang siden 25. januar.

 Foto: Aly Song / Reuters / NTB Scanpix
GJENÅPNING: Mandag kunne besøkende med munnbind igjen nyte Disneyland i Shanghai etter at parken åpnet for første gang siden 25. januar. Foto: Aly Song / Reuters / NTB Scanpix Vis mer

Han viser til at det er utarbeidet en felles bransjestandard i samråd med de største norske fornøyelsesparkene.

- Nå jobber vi med å tilpasse driften i parken, for å sørge for at Tusenfryd er et trygt sted å være. Vi vil naturligvis måtte være nøye på hvor mange som slippes inn i parken, sier Andersen.

FARTSMONSTER: Tusenfryd trenger fortsatt et par dager for å finne ut av detaljene i regjeringens avgjørelse, men er man glad for at karuseller som «Speedmonster» snart kan kjøre igjen.

Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
FARTSMONSTER: Tusenfryd trenger fortsatt et par dager for å finne ut av detaljene i regjeringens avgjørelse, men er man glad for at karuseller som «Speedmonster» snart kan kjøre igjen. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet Vis mer

Han vil foreløpig ikke komme med tall på hvor mange gjester som kan slippe inn uten at det går utover smittevernstiltakene, men er ærlig om at de vil måtte operere med begrenset kapasitet.

I verste fall vil også Tusenfryd måtte nekte gjester å komme inn fordi det er fullt.

- Vi kan ende i en slik situasjon, sier Andersen og legger til:

- Jeg har jobbet her siden 1999, og har aldri opplevd det.

Under en «normal» sesong åpner Tusenfryd i slutten av april. I år har de med andre ord gått glipp av over en måned med inntekter som følge av coronakrisa.

- Sesongen er avkortet, samtidig så vil antallet gjester i parken bli begrenset. Vi synes det er kjedelig at vi ikke får tilbudt parken til like mange gjester som vi har gjort de siste åra, sier Andersen og legger til:

- Vi har naturlig nok tapt inntekter. Men vi har normalt bare åpent i helger og helligdager under den første delen av sesongen, så det er fortsatt mye igjen av året vårt.

HOPPER I DET: Bø Sommarland åpner dørene 4. juli. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet
HOPPER I DET: Bø Sommarland åpner dørene 4. juli. Foto: Lars Lindqvist / Dagbladet Vis mer

Like krav

Bø Sommarland åpner dørene først 4. juli. Badeparken eies av Tusenfryd, som er et datterslskap av det nederlandske selskapet Centaur Holding, som igjen er en del av det spanske selskapet Parques Reunidos.

- De vil ha de samme kravene som resten. Når de norske parkene nå har utarbeidet en felles bransjestandard, er også Bø Sommarland tatt med i betraktningen, men hvilke spesifikke og ekstraordinære tiltak som gjøres har jeg ikke konkret oversikt over, sier markedssjef Andersen.

Også i Bø Sommarland vil det være et tak på hvor mange gjester som slippes inn hver dag.

- Vi vil også be alle gjester om å forhåndskjøpe billetter på nett, slik at vi har oversikt over hvor mange som planlegger å komme, sier Andersen.

- Tror dere at det vil bli dager i sommer hvor gjester blir nektet adgang fordi det er fullt i Sommarland?

- Det vil det kunne være, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer