Burger King:

Klar beskjed

Burger King-eieren får slakt for fortsatt å holde åpent, 18 måneder etter forpliktelsen om å trekke seg ut av Russland.

HOLDER ÅPENT: Burger King holder fortsatt åpent i Russland. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB
HOLDER ÅPENT: Burger King holder fortsatt åpent i Russland. Foto: Gene J. Puskar / AP / NTB Vis mer
Publisert

Etter at russiske styrker stormet inn i Ukraina, har vestlige selskaper i ekspressfart stormet ut av Russland.

Men Burger King holder fortsatt åpent, og det til tross for at eieren forpliktet seg til å forlate landet for halvannet år siden, skriver BBC.

- Vil ta tid

RBI, som eier 15 prosent av burgerrestaurantene i landet, framholder at kjedens kompliserte franchiseavtale er skyld i vanskelighetene med å trekke seg ut.

- Vi har ingen nye oppdateringer å komme med på nåværende tidspunkt, sier selskapet i en uttalelse til BBC.

I mars 2022 sa RBI-sjef David Shear at den russiske hovedoperatøren i Russland nektet å stenge restaurantene i kjølvannet av invasjonen. Han sa at de har startet prosessen med å avvikle sin 15 prosents eierandel, men at «det vil ta noe tid».

De 800 Burger King-restaurantene i landet drives gjennom et joint venture med tre andre partnere.

Putin-refs

Kjedens fortsatte Russland-drift vekker reaksjoner.

Steven Yian, som er del av et forskerteam fra Yale som kartlegger selskapers respons på krigen, mener franchise-strukturen er en unnskyldning.

- Å si at de vil forlate Russland, men så å somle, er ikke det samme som å faktisk forlate Russland. Og ved å fortsette å gjøre forretninger i Russland 18 måneder inn i krigen, bidrar de til å opprettholde Putins regime, sier han.

Mark Dixon, grunnlegger av Moral Rating Agency, som driver kampanjer mot firmaer som driver virksomhet i Russland, ber RBI avsløre hvilke tiltak de har gjort i sine forsøk på å forlate landet.

- Selskapet bør være villig til å bryte avtalen sin. De må akseptere den juridiske risikoen ved å gjøre det rette, sier han til BBC.

En talsperson for RBI sier at selskapet verken har investert eller tilbudt støtte til forsyningskjeder, samt at de ikke har tjent noe på Burger King i Russland, siden tidlig 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer