Klar for rommet: - Kan bli katastrofalt

Når verdens rikeste mann skal opp i rommet tirsdag, er det ikke helt uten risiko, sier romekspert.

MILLIARDÆRKAPPLØP: Bezos og Blue Origin konkurrerer blant annet med Elon Musks selskap SpaceX og Richard Bransons' Virgin Galactic om å sende turister til verdensrommet. Foto: Isaiah Downing / Reuters / NTB
MILLIARDÆRKAPPLØP: Bezos og Blue Origin konkurrerer blant annet med Elon Musks selskap SpaceX og Richard Bransons' Virgin Galactic om å sende turister til verdensrommet. Foto: Isaiah Downing / Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg har drømt om å reise til rommet siden jeg var fem år, skrev verdens rikeste mann Jeff Bezos i en Instagram-post 7. juni.

Tirsdag klokka 15 norsk tid kan drømmen bli virkelighet når han skytes opp i verdensrommet i sitt eget romskip.

Oppskytingen 20. juli skjer på samme dato som den aller første månelandingen. Det er New Shepard-skipet til romfartsselskapet Blue Origin, som Bezos grunnla i 2000, som skal skytes opp.

NEW SHEPARD: Den aktuelle romraketten, New Shepard, er oppkalt etter den første amerikaneren i verdensrommet - Alan Shepard. Foto: HO / AFP / NTB
NEW SHEPARD: Den aktuelle romraketten, New Shepard, er oppkalt etter den første amerikaneren i verdensrommet - Alan Shepard. Foto: HO / AFP / NTB Vis mer

Turen kommer bare dager etter at den britiske milliardæren Richard Branson var på snarvisitt i verdensrommet.

Fire passasjerer

Bezos' rakett er designet for å frakte opptil seks passasjerer per flyging - men superrikingen skal bare ha med seg tre andre.

Amazon-grunnleggeren tar med seg broren sin, den 82 år gamle piloten Wally Funk og 18-årige Oliver Daemen fra Nederland, som blir henholdsvis tidenes eldste og yngste til å fly ut i verdensrommet.

Daemen fikk plassen etter at personen som betalte 28 millioner dollar for billetten, trakk seg.

Seniorrådgiver for romforskningskoordinering ved Norsk Romsenter, Pål Brekke, sier at det ikke lenger er like knallharde opptakskrav for å bli astronaut.

- Du trenger ikke være et topptrent supermenneske, som i gamle dager. Nå ser man etter mennesker som har en god utdannelse og en god psyke. Det trengs for å beholde roen hvis noe går galt. Når det gjelder disse passasjerene, skal de bare opp og ned, og går gjennom et kurs i forkant, sier Brekke til Børsen.

Vektløs i tre-fire min.

Bezos og co. skal skytes opp og komme ned igjen, nesten med én gang.

- Det hele skal etter planen være over på 10-12 minutter. I løpet av dette vil de oppleve tre-fire minutter med vektløshet, sier Brekke.

Den aktuelle raketten skal fly passasjerene opp i det såkalte suborbitale rommet - som kalles «kanten av rommet». Med andre ord vil den i motsetning til orbitale flyginger ikke gå i bane rundt planeten.

Selve ferden skiller seg fra Bransons på flere områder.

- Branson ble skutt opp fra et fly, og landet til slutt på en vanlig rullebane. I Bezos' tilfelle har du en rakett som skal skytes rett opp – eller i en lang bue – som så detter ned igjen med fallskjermer, sier Brekke.

Det er en diskusjon hvorvidt Branson faktisk var i rommet på 80 kilometers høyde, selv om han opplevde vektløshet. Mange definerer Karmanlinjen på 100 kilometer over jorda som grensa til verdensrommet.

- Bezos vil nok hevde at Branson ikke var i verdensrommet. Selv skal han enda høyere opp, til cirka 106 kilometer, sier Brekke.

Krefter i sving

Om ferden lykkes, vil det være den første suborbitale flygingen uten piloter, med et sivilt mannskap, ifølge NBC.

Passasjerene kan oppleve at kroppsvekten ganges med tre, i opptil to minutter, idet man dyttes ned i setet når fartøyet skytes opp, ifølge Guardian.

- Du fyker inn i setet, men kroppen tåler det. Det kan sammenliknes med å sitte i passasjersetet når en Tesla akselererer fra 0-100 på noen sekunder, sier Brekke.

Ved fartøyets retur inn i atmosfæren skal passasjeren måtte tåle at kroppsvekten kan femdobles i noen få sekunder.

RISIKO: Pål Brekke ved Norsk Romsenter er tydelig på at romfart er risikabelt. Foto: Norsk Romsenter
RISIKO: Pål Brekke ved Norsk Romsenter er tydelig på at romfart er risikabelt. Foto: Norsk Romsenter Vis mer

Risiko

Så hvor risikabelt er det?

- Alle rakettoppskytninger er risikable. Man sitter på flere hundre tonn med drivstoff. Skjer det noe feil, kan det bli katastrofalt. Raketten har imidlertid et redningssystem som skal kunne sørge for at kapselen de sitter i kommer seg unna, sier Brekke.

Han sammenlikner den aktuelle rakettferden med en sprettert.

- Steinen vil falle ned uansett, så lenge fallskjermen løses ut vil den lande trygt. Likevel - på vei opp kan den eksplodere. Men da har den altså sikkerhetsmekanismer som gjør at kapselen kan frigjøres fra bæreraketten.

Blue Origin har hittil hatt 15 vellykkede ubemannede testflyginger.

- Bezos har stor tro på at raketten er klar. Han ville nok ikke dratt med seg broren sin hvis han ikke trodde det gikk bra. Det er definitivt et PR-stunt han håper å selge billetter på, sier Brekke.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer