Klar melding fra nordmenn: Hold dere unna

Tre av fire nordmenn vil ikke ha besøk av utenlandske turister i sommer, viser en ny undersøkelse.

POPULÆRT TURISTMÅL: Turister strømmet i fjor til Preikestolen ved Lysefjorden. En ny undersøkelse viser at mange nordmenn ikke ønsker besøk av utenlandske turister i sommer. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix
POPULÆRT TURISTMÅL: Turister strømmet i fjor til Preikestolen ved Lysefjorden. En ny undersøkelse viser at mange nordmenn ikke ønsker besøk av utenlandske turister i sommer. Foto: Paul Kleiven / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I forrige uke åpnet regjeringen opp for at flere turister skal kunne besøke Norge i sommer, hvis smittesituasjonen tilsier det.

Folkehelseinstituttet skal innen 10. juli utarbeide en liste over land som fortsatt vil være rammet av reiserestriksjoner, basert på smittesituasjonen.

En fersk spørreundersøkelse fra Opinion viser likevel at det er stor skepsis blant nordmenn til grenseåpningen i sommer.

75 prosent sier nei

Bare 15 prosent av de spurte stiller seg positive til at det åpnes opp for flere utenlandske turister i sommer, mens hele 75 prosent ikke ønsker det.

Over 100 respondenter er spurt i undersøkelsen, som er en del av Opinions norsk coronamonitor, og ble gjennomført i helga.

Førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger, Åsa Helen Grahn, har doktorgrad i turisme.

Hun mener resultatet i undersøkelsen er et uttrykk for bekymring for smittesituasjonen.

- Det er veldig forståelig. Vi er redde fordi vi ser hva som skjer når andre land åpner opp, og ønsker ikke at smitten skal øke her hjemme, sier Grahn til Børsen.

Hun peker på medieoppslag om smitteøkningen i Sverige, overbefolket gamleby i Lugo i Alicante og «skrekkfilmscener» i New Zealand etter gjenåpningen.

- Vi ser konsekvensene av gjenåpningen i andre land så når det kommer til oss selv vil vi ikke ha smitten inn her, fortsetter førsteamanuensen.

KLAGESTORM: Badelandet Lalandia i Rødby i Danmark ble utsatt for klagestorm etter at en av gjestene testet positivt for Covid-19. Foto: Kira Gall / Nordfoto / NTB Scanpix Vis mer

Kvinner mest skeptiske

Undersøkelsen tilsier også at det er en betydelig forskjell på menn og kvinner når det kommer til vilje til å åpne grensene for utenlandske turister.

Mens 21 prosent av menn synes at det nå bør åpnes opp for flere turister til Norge, mener bare 9 prosent av kvinnene det samme.

Undersøkelsen viser også at innbyggerne i Oslo, Midt-Norge og Nord-Norge er litt mer positive til å åpne opp grensene for turister til Norge.

- Trenger sårt turister

Førsteamanuensis Grahn peker på at svarene i undersøkelsen ville vært annerledes om det var reiselivsbransjen som hadde blitt spurt.

Hun sier det er selvsagt at reiselivsbransjen ønsker seg utenlandske turister i sommer for å overleve.

- Da ville man nok ha sett andre tall. Reiselivsbransjen vår trenger sårt turister, men folk flest er redde, legger hun til.

- Vil kunne håndtere turistene

Reiselivsekspert Arild Molstad sier til Børsen at han forstår at mange nordmenn kan være bekymret over en økt smittefare ved at grensene åpnes for andre nasjonaliteter.

Samtidig mener han at Norge, med sine lave smitte- og dødstall hva gjelder coronaviruset, samt kvalitet på helsevesenet og andre relevante instanser, høyst sannsynlig vil være kapable til å filtrere bort og håndtere de turistene som utgjør størst smittefare.

Molstad understreker samtidig at norske myndigheter var seint ute med å ta beslutningen om å åpne grensene for utenlandske turister, sammenliknet med mange andre land.

HAWAII: Innbyggere på Hawaii fortviler over turister som tar seg til rette for å sikre gode feriebilder på Instagram. Foto/video: NTB Scanpix / Newsflare. Vis mer

«Ja takk-begge deler»

Nå mener han vi trenger de turistene vi kan få dette året, for å gi reiselivsnæringer som hoteller anledning til å forsøke å overleve krisa.

- Regjeringen oppfordrer også til at vi skal være turister i eget land, og det er vi også veldig glade for. Men for oss er dette et typisk tilfelle av «ja takk-begge deler».

Reiselivseksperten forklarer at mange av stedene som sliter for å overleve i disse dager, representerer noen av de flotteste stedene vi har i Norge.

-Vi mener at turisme vil være en av de viktigste næringene i Norge i framtida. Dersom vi ikke gjør noe nå, risikerer vi å miste flere av de fineste overnattingsstedene og de dyktige reiselivsaktørene for framtida, sier Molstad.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer