Boligpriser

Klar melding til Norges Bank

Boligprisene falt 1,1 prosent i juli. Eiendom Norge-topp Henning Lauridsen maner Norges Bank til å holde renten i ro.

FERSKE TALL: Boligprisene for juli legges fram i dag. Illustrasjonsfoto over Grünerløkka, Rodeløkka og Grefsenkollen i bakgrunnen. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet
FERSKE TALL: Boligprisene for juli legges fram i dag. Illustrasjonsfoto over Grünerløkka, Rodeløkka og Grefsenkollen i bakgrunnen. Foto: Lars Eivind Bones, Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Korrigert for sesongvariasjoner steg boligprisene med 0,2 prosent, viser ferske tall Eiendom Norge legger fram i dag.

Så langt i år har boligprisene i Norge steget med 5,2 prosent.

Gjennomsnittsprisen for en bolig i Norge var 3 944 271 kroner ved utgangen av juli.

- Boligprisene sank med 1,1 prosent i juli, noe som ga en liten oppgang på 0,2 prosent i de sesongjusterte prisene, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

RO: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, oppfordrer Norges Bank til å holde renta i ro nå. Foto: Beate Oma Dahle / NTB
RO: Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, oppfordrer Norges Bank til å holde renta i ro nå. Foto: Beate Oma Dahle / NTB Vis mer

Han sier det ble store regionale forskjeller denne måneden:

- Den nasjonale utviklingen trekkes opp av en svært sterk utvikling i Kristiansand og Stavanger og en sterk utvikling i Oslo. I Bergen var utviklingen spesielt svak, sier han.

Rente-advarsel

Framover venter bransjeorganisasjonen ytterligere fall i boligprisene.

- Vi venter en svakere utvikling i boligprisene framover. Det er vanlig boligprisene stiger mye i august, men et usikkerhetsmoment nå er den doble renteøkningen fra juni. Den som vil slå ut i bankenes utlånsrenter i august. Det vil påvirke boligprisene på nedsiden, understreker Lauridsen.

- Når styringsrenten det siste året har tredoblet seg, mener vi Norges Bank nå bør holde renten i ro og avvente virkningene av tidligere rentehevinger, sier Eiendom Norge-toppen.

- Renten virker med en betydelig forsinkelse i økonomien, og det svake nyboligsalget det siste året er et varsel om svakere utvikling i norsk økonomi framover, sier han.

Ned også i juni

Da statistikken for juni ble lagt fram, viste den at boligprisene sank med 1,2 prosent. Korrigert for sesongvariasjoner sank boligprisene med 0,5 prosent, mens det samlet for første halvåret under ett var en oppgang i boligprisene med 6,4 prosent.

Det at boligprisene så langt, og fram til nå, har holdt stand, har vært en av årsakene til at Norges Bank i flere omganger har hevet styringsrenta. Bankens mål er å få prisveksten totalt ned til inflasjonsmålet på 2 prosent.

Så langt uten særlig mye hell.

Tvert om ble utsiktene til en ny dobbel renteheving økt da at Statistisk sentralbyrå (SSB) 12. juli rapporterte om rekordhøy inflasjon i juni på 7 prosent.

Slo rentealarm

Det fikk administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge til å slå alarm.

Overfor Børsen slo han allerede for tre uker siden fast at boligprisene allerede er på vei ned, og understreket at Norges Bank nå bør gå varsomt fram og se an utviklingen spesielt i boligmarkedet.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- I øyeblikket er vi allerede ned 0,7 prosent sammenliknet med juni for et år siden, så vi er allerede på minussiden. Får vi omtrent samme utvikling resten av året som i fjor, eller noe svakere, så ender vi ned rundt 2 prosent for året, sa Lauridsen til Børsen.

Tirsdag denne uka la Obos fram tall som viste at prisene for brukte Obos-boliger steg med 1,5 prosent fra juni til juli i Oslo. På landsbasis gikk prisene opp med 0,2 prosent.

Men det var smått med salg, og den lave omsetningen gjør at sjeføkonom Sissel Monsvold i Obos manet til at deres tall denne måneden måtte tolkes med ekstra varsomhet.

Styringsrenta er nå 3,75 prosent. Norges Banks neste rentebeslutning kunngjøres 17. august.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer