Jerome Powell

Klar melding: - Vi er ingen redning

USAs sentralbanksjef Jerome Powell med uvanlig klar melding: - Vi er ikke, og vi kommer ikke til å bli, noen aktør for å løse klimaet, sier Fed-sjefen.

GRØNT NEI: Fed-sjef Jerome Powell sier USAs sentralbank aldri vil bli noen aktør som aktivt jobber for å redde klimaet. Foto: Kevin Lamarque, Reuters / NTB
GRØNT NEI: Fed-sjef Jerome Powell sier USAs sentralbank aldri vil bli noen aktør som aktivt jobber for å redde klimaet. Foto: Kevin Lamarque, Reuters / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Powell sier at Fed må motstå fristelsen til å styre etter bredere mål enn å sørge for å holde inflasjonen nede.

- Å bidra til stabil prisvekst når inflasjonen er høy, kan kreve tiltak som er upopulære på kort sikt, sier Powell ifølge nyhetsbyrået Reuters.

Han poengterer til at Fed likevel ikke må la seg avlede og ta andre hensyn enn det som ligger i sentralbankens mandat - nemlig å sørge for å holde inflasjonen nede.

Skarp kontrast

Uttalelsene faller under en tale som Powell holder tirsdag til Riksbankens seminar om sentralbankenes uavhengighet.

Powell poengterer at Feds uavhengige stilling er en forutsetning for å bekjempe inflasjon, samtidig som Fed ikke kan ta hensyn til andre utfordringer.

Powells uttalelser står i skarp kontrast til europeiske sentralbanker som har integrert klimamål i sine beslutninger.

- BANER VEI: Olav Chen, sjeføkonom i Storebrand, forteller hvordan rentehoppet i USA kan påvirke Norge. Video: Dagbladet TV. Reporter: Ralf Lofstad. Vis mer

Så seint som fredag i forrige uke fortalte Norges Bank at de nedsetter et nytt, rådgivende utvalg for klimarisiko.

Utvalget skal gi råd om investeringene i regi av Norges Bank Investment Management, bedre kjent som oljefondet.

- Upassende

Fed styrer fast etter en lov som pålegger sentralbanken å bidra til høyest mulig sysselsetting samtidig som prisveksten holdes på et stabilt lavt nivå.

- Å sikte på inflasjonsmålet gjennom rentefastsetting er en målsetting som har bred oppslutning, framholdt Powell.

Fed-sjefen sier videre at den amerikanske sentralbankens mandat tilsier at Fed skal sørge for at finansinstitusjonene forstår hvilke finansielle risiko som ligger i klimaendringer, men legger til:

- Uten en lovendring, vil det være upassende for oss om vi skulle bruke pengepolitikken til å fremme en grønnere økonomi eller som et verktøy for å nå mål om klimakutt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer