Klare krav til regjeringen

Virke frykter de kommende ukene.

UTVIDET ORDNING: Næringsminister Iselin Nybø utvidet da kompensasjonsordningen onsdag, men det er ikke nok, mener Virke. Foto: Torstein Bøe / NTB
UTVIDET ORDNING: Næringsminister Iselin Nybø utvidet da kompensasjonsordningen onsdag, men det er ikke nok, mener Virke. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Da regjeringen i helga innførte nye, strengere smitteverntiltak, som nasjonalt skjenkeforbud, reagerte næringslivet umiddelbart.

De mener strenge smitteverntiltak må følges opp med økonomisk støtte for å hjelpe de hardest rammede bransjene.

I dag kom svaret fra regjeringen. I en pressemelding skriver Næringsdepartementet at de forlenger kompensasjonsordningen for bedrifter ut april.

Krav til regjeringen

Det er positivt med forlengelse, mener Virke, men det er ikke bra nok. De sender onsdag et brev til Finansdepartementet og Næringsdepartementet, i kjølvannet av et møte onsdag formiddag.

Børsen har fått tilgang til brevet, der Virke lister opp to prinsipper og fem konkrete tiltak for å få bedriftene gjennom krisen og bidra til økt aktivitet.

De to prinsippene dreier seg om økt forutsigbarhet for næringslivet og at det skal lønne seg å drive virksomhet. De fem tiltakene er:

  • At kompensasjonsordningen videreføres så lenge det er behov for å kunne iverksette smitteverntiltak, i første omgang ut juni måned.
  • Permitteringsperioden utvides til 82 uker.
  • At lønnskostnader for permitterte ansatte i arbeidsgiverperioden tas inn som kompensasjonsberettiget utgift i kompensasjonsordningen.
  • Tap på varelager tas inn som kompensasjonsberettiget utgift.
  • Styrking av lønnstilskuddsordningen til opptil 25 000 kroner per ansatt. Ordningen bør videreføres så lenge det vil være behov for smitteverntiltak.

- Frykter de neste ukene

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, mener altså kompensasjonsordningen burde bli forlenget, i alle fall fram til sommeren, spesielt siden kompensasjonsordningen «går ut på dato» av seg selv i det bedriftene er i drift igjen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.