Klare krav til regjeringen

Virke frykter de kommende ukene.

UTVIDET ORDNING: Næringsminister Iselin Nybø utvidet da kompensasjonsordningen onsdag, men det er ikke nok, mener Virke. Foto: Torstein Bøe / NTB
UTVIDET ORDNING: Næringsminister Iselin Nybø utvidet da kompensasjonsordningen onsdag, men det er ikke nok, mener Virke. Foto: Torstein Bøe / NTB Vis mer
Publisert

Da regjeringen i helga innførte nye, strengere smitteverntiltak, som nasjonalt skjenkeforbud, reagerte næringslivet umiddelbart.

De mener strenge smitteverntiltak må følges opp med økonomisk støtte for å hjelpe de hardest rammede bransjene.

I dag kom svaret fra regjeringen. I en pressemelding skriver Næringsdepartementet at de forlenger kompensasjonsordningen for bedrifter ut april.

Krav til regjeringen

Det er positivt med forlengelse, mener Virke, men det er ikke bra nok. De sender onsdag et brev til Finansdepartementet og Næringsdepartementet, i kjølvannet av et møte onsdag formiddag.

Børsen har fått tilgang til brevet, der Virke lister opp to prinsipper og fem konkrete tiltak for å få bedriftene gjennom krisen og bidra til økt aktivitet.

De to prinsippene dreier seg om økt forutsigbarhet for næringslivet og at det skal lønne seg å drive virksomhet. De fem tiltakene er:

  • At kompensasjonsordningen videreføres så lenge det er behov for å kunne iverksette smitteverntiltak, i første omgang ut juni måned.
  • Permitteringsperioden utvides til 82 uker.
  • At lønnskostnader for permitterte ansatte i arbeidsgiverperioden tas inn som kompensasjonsberettiget utgift i kompensasjonsordningen.
  • Tap på varelager tas inn som kompensasjonsberettiget utgift.
  • Styrking av lønnstilskuddsordningen til opptil 25 000 kroner per ansatt. Ordningen bør videreføres så lenge det vil være behov for smitteverntiltak.
- De siste ukene har vi sett et tydelig smitteøkning i Norge. Det er en økning som gir grunn til bekymring. Regjeringen har fortløpende iverksatt ulike tiltak for å begrense smittespredningen, begynner justis- og beredskapsminister Monica Mæland. Vis mer

- Frykter de neste ukene

Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, mener altså kompensasjonsordningen burde bli forlenget, i alle fall fram til sommeren, spesielt siden kompensasjonsordningen «går ut på dato» av seg selv i det bedriftene er i drift igjen.

For å kvalifisere for kompensasjonsordningen, som dekker såkalte faste, uunngåelige utgifter, må man ha et omsetningsfall på over 30 prosent.

- Ordningen vil gå ut på dato av seg selv på det tidspunktet man har vaksinert befolkningen, sier Kristensen til Børsen.

BEKYMRET: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen.
BEKYMRET: Administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen. Vis mer

Han følger, som alle andre, spent med på utviklingen i smittetallene, som har steget etter jula. Ifølge den siste oppdateringen er nå det mye omtalte R-tallet, som viser hvor mange en smittet person smitter videre, på 1,4.

- Det kan hende vi får en utvikling vi helst ikke vil ha, at det blir verre før det blir bedre, sier Kristensen.

- Frykter du de neste ukene?

- Ja, det vil jeg si. Med de tallene som ble presentert nå så går det ikke i den retningen vi hadde ønsket - vi skulle helst sett at tallene gikk ned. Regjeringen har fått faglige råd om å stramme inn, og vi skjønner det, og da kan det hende vi står i en tøff runde de neste ukene.

Kristensen peker på at den siste beskjeden om innstramming kom på så kort varsel, det ble varslet søndag om nasjonalt skjenkeforbud fra mandag, at bedriftene som rammes ikke har noen fleksibilitet eller forutsigbarhet.

- Derfor bør lønnskostnadene for dem som må permittere inn som en fast unngåelig utgift i kompensasjonsordningen. Utesteder som har kjøpt inn de nødvendige varer til å holde åpent, burde også få det dekket inn, sier Kristensen.

- Gjerrighet

Det er ikke bare Virke som mener regjeringen burde strukket seg lenger. Næringspolitisk talsperson og nestleder i SV, Torgeir Knag Fylkesnes, mener støtteordningen er for liten.

- Konsekvensen av regjeringens gjerrighet er at mange levedyktige bedrifter går konkurs, at mange helt unødvendig havner i arbeidsledighet, sier Fylkesnes.

Så fort Stortinget åpner igjen vil SV foreslå at kompensasjonsordningen styrkes slik at bedrifter får 85 prosent av tapte inntekter dekket. I tillegg foreslår de at bedriftenes lønnsplikt i permitteringsperioden kuttes til to dager igjen.

- Serveringsbransjen er blant de aller hardest rammede av de nyeste tiltakene, og kommer til å merke det lenge. De trenger en egen ordning, det kunne Iselin Nybø kostet på seg, sier Fylkesnes.

Kristensen i Virke sier at for de hardest rammede bedriftene så er det fremdeles et stykke vei å gå før de har kommet seg ut av krisen.

- Restarten kommer først til sommeren, og da må vi gi dem mulighet til å holde på fram til sommeren. Det er viktig å få gjennom levedyktige bedrifter og ansatte, heller enn at de må ut i ledighet og skape nye arbeidsplasser, sier Kristensen.

Vil ikke forlenge

Det gjenstår å se hvorvidt regjeringen kommer Virke i møte. Inntil videre er det i alle fall ingenting som tyder på at de rører permitteringsordningen.

- De som ble permittert ved starten av pandemien kan være permitterte i over tre måneder til. Å forlenge permitteringsperioden ytterligere må veies opp mot at flere arbeidsgivere kan vente lenger enn nødvendig med å ta sine ansatte tilbake. Det er med andre ord ikke gitt at arbeidstakere vinner på en forlengelse av permitteringsperioden, sier Arbeids- og sosialminister Henrik Asheim.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer