Klarer ikke å betale

Russland klarte ikke å betale et avdrag på utenlandsgjelden innen fristen søndag og har dermed misligholdt gjelda for første gang på et hundreår.

UTESTENGT: Sanksjonene mot Russland gjør det umulig for dem å betale utenlandske kreditorer. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik
UTESTENGT: Sanksjonene mot Russland gjør det umulig for dem å betale utenlandske kreditorer. Foto: Mikhail Metzel/Sputnik Vis mer
Publisert

Flere medier, blant dem Bloomberg og BBC , skriver at Russland ikke klarte å foreta en rentebetaling på 100 millioner dollar som hadde forfall søndag.

Russland har pengene og er villig til å betale, men sanksjonene etter invasjonen av Ukraina gjør det umulig å få overført pengene til de utenlandske kreditorene.

Det skyldes at Russlands tilgang til internasjonale betalingssystemer er blokkert av sanksjonene, og USA hindrer pengeoverføringer gjennom amerikanske banker.

Frosset

En stor del av landets valutareserver er i utenlandske banker, men disse pengene er frosset på grunn av sanksjonene.

Russland har vært fast bestemt på å hindre mislighold, som ville være et stort slag mot landets renomme, og har hittil klart å betale det de skulle.

Ifølge kontraktene må betalingen skje i dollar, men Russland har tilbudt seg å betale i rubler, uten at det er blitt godtatt.

– Det er penger, og det er også vilje til å betale. Situasjonen er kunstig skapt av et fiendtlig land og får ingen konsekvenser for folks levekår i Russland, sa Russlands finansminister Anton Siluanov i forrige måned.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.