SAS-pilotene bekrefter:

Klart flertall

Med et klart flertall er SAS-pilotene enige om en ny tariffavtale. Kanskje tidenes dårligste avtale, mener pilotleder.

ENIGHET: SAS. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB
ENIGHET: SAS. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Med et klart flertall har SAS-pilotene kommer til enighet om en ny tariffavtale. Derfor ser det ikke ut til å bli ny streik. Det meldte danske TV 2 rett før kl. 10.

I en pressemelding bekreftes enigheten.

- Norske SAS-flygeres Forening (NSF) har avsluttet uravstemningen om ny tariffavtale. Medlemmene har godkjent avtalen og NSF-styre og Norsk flygerforbund tar resultatet til etterretning, heter det i en pressemelding som Dagbladet har fått tilgang til.

- NSF er spesielt fornøyd med den norske arbeidslivsmodellen ikke lenger utfordres av SAS-ledelsen. Foreningen påpeker at mange medlemmer har stemt ja i solidaritet med de yngre og samtidig vist stor ansvarlighet for selskapet i en vanskelig situasjon, heter det videre.

BAKGRUNN: Derfor er det nye diskusjoner.

Slik ser avtalen ut

Leder pilotforeningen i SAS, Ole Knutsen, sier til Dagbladet Børsen at han er stolt over medlemmene.

- Resultatet er klart. Det viser at man tar ansvar i den vanskelige situasjonen selskapet står i. Vi er stolte over medlemmene, sier han til Børsen.

Likevel er han klar på at avtalen er langt fra god.

- Det er kanskje tidenes dårligste avtale, men det viser at vi står bak SAS, og at vi viser en solidaritet med dem som har vært oppsagt.

UVANLIG: Leder for allokering og globale renter i Storebrand, Olav chen, sier at den doble rentehevingen er veldig uvanlig i Norsk sammenheng. Video: Dagbladet TV / Ivan Larsson Vis mer

Av pressemeldingen framgår det at avtalen har en løpetid på fem år fra 1. oktober 2022 og innebærer vilkårsendringer på over 25 prosent herunder lønnsreduksjon, sesongfleksibilitet og opptil 60 timers arbeidsuke. Det gir fleksibilitet til å jobbe mer en uke, mot at man jobber mindre andre uker.

Alle de 560 oppsagte pilotene vil få tilbud om å komme tilbake til SAS, hvorav 110 er gjenansatt, heter det.

- Blandede følelser

Fredag klokka 23.59 stengte det digitale stemmelokalet for SAS-pilotene. De nordiske SAS-pilotenes paraplyorganisanisasjon vil møtes tirsdag for å diskutere avstemningsresultatet i fellesskap. Her kan avgjørelsen bli at de tre nordiske landene står solidarisk bak et felles vedtak om ja eller nei til ny streik.

Eller, landene kan skille lag. Ved at pilotene i ett eller to land går til streik, mens piloter i ett land fortsetter å fly som normalt.

Knutsen erkjente overfor DinSide fredag at det var blandede følelser blant pilotene.

- Jeg ønsker ikke å forskuttere noe avstemningsresultat. Men jeg vet at det er blandede følelser der ute. De pilotene som er uten jobb vil få tilbud om å få disse tilbake, men samtidig er det til en høy pris der vilkårene er endret, der mange får kutt i lønna på 25 prosent, sa han til Dinside.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer