Klart for skjebnemøter om Norwegian-lån

I innkallingen til møter om lån på fem milliarder kroner mangler den opplysningen som långiverne er mest spent på.

JOBBER PÅ SPRENG: Norwegians konsernsjef Jacob Schram jobber hardt for å finne en løsning med sine kreditorer. Foto: NTB Scanpix
JOBBER PÅ SPRENG: Norwegians konsernsjef Jacob Schram jobber hardt for å finne en løsning med sine kreditorer. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I innkallingen til långivermøter om til sammen cirka fem milliarder kroner i fire obligasjonslån, mangler den kanskje aller viktigste informasjonen:

Først tre dager før møtene holdes den 30. april lover Norwegian å fortelle hvilken kurs som skal brukes når deler av lånene etter Norwegians forslag skal omgjøres til aksjer.

«Veldig uvanlig og spesielt», kommenterer en av de mange som har investert i obligasjonslånene.

Innkallingen til andelseierne i de fire lånene ble sendt ut tirsdag ettermiddag.

Kan avgjøre redningsplan

Den såkalte konverteringskursen avgjør hvor mange aksjer disse långiverne - obligasjonseierne - vil få for lånene de har gitt.

Derfor kan den også bli avgjørende for om de vil godta å omgjøre gjeld til aksjer, slik Norwegian ber om i en kriseplan som selskapet la fram 8. april.

Blir svaret nei, kan det velte hele redningsplanen som konsernsjef Jacob Schram og hans finansdirektør Geir Karlsen nå jobber beinhardt for å få på plass.

Etter at corona-pandemien satte det meste av verdens fly på bakken, er Norwegian nesten uten inntekter. Dermed har selskapet små muligheter til å betjene den rentebærende gjelda på 58,2 milliarder kroner ved årsskiftet.

Gir opp rentefritak

I innkallingen til obligasjonseiermøter redegjør selskapet også for utsiktene til å få tilgang på en tredelt pakke med statsgarantier. Fra før er det kjent at den første «transjen» - 300 millioner kroner - er i boks.

For å få den andre transjen, 1,2 milliarder kroner, er en betingelse at Norwegian oppnår rentefritak fra sine kreditorer fram til 30. juni - alternativt bedrer egenkapitalen kraftig, til 8 prosent.

Nå har Norwegian gitt opp å få rentefritaket på plass.

Prøver alternativ variant

«Selskapet har konkludert med at et kortsiktig rentefritak fra alle sine finansielle kreditorer for å få tilgang til transje to ikke ville være mulig å få til», heter det i innkallingen til obligasjonseiermøte som ble sendt ut i ettermiddag.

I stedet vil Norwegian nå prøve å få tilgang til de til sammen 2,7 milliarder kronene i transje to og tre samtidig - ved å oppfylle kravet til en egenkapitalandel på åtte prosent.

For å få til det er selskapet avhengig av tilslutning fra en broket masse av obligasjonseiere, banker og flyleasingselskaper - før selskapet avholder generalforsamling den 4. mai.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer