Klart påskebudskap: - Folk «flasher»

Mannen bak den populære Instagram-kontoen ber nordmenn huske på at ikke alle drar på hytta i påsken.

«EKSPERT» PÅ STEREOTYPIER: Javad El-Bakali, her avbildet i forbindelse med utgivelsen av boka «Dette er nordmenn» høsten 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

«EKSPERT» PÅ STEREOTYPIER: Javad El-Bakali, her avbildet i forbindelse med utgivelsen av boka «Dette er nordmenn» høsten 2022. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Påsken er ferien der folk «flasher» litt for mye med hvor mye spenn de har, sier Javad El-Bakali (28).

Gjennom Instagram-kontoen @utlending.memes, som har flere enn 80 000 følgere, gjør han narr av de norske stereotypiene.

Påsken er selvfølgelig intet unntak.

Og alt tyder på at det faller i smak hos følgerne. Innlegget hans om påskeferie på vestkanten versus østkanten i Oslo har i skrivende stund 10 000 likes.

Ved å bla gjennom nettavisene og feeden i sosiale medier er det kanskje lett å trekke konklusjonen om at alle andre drar på hytta. Det er ikke virkeligheten for folk flest, påpeker El-Bakali.

- Folk flest feirer vel egentlig påske slik jeg, og de fleste folka jeg kjenner gjør - hjemme. Men det er ikke det inntrykket man sitter igjen med.

Tallene er på hans side: Tall fra Virke, hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, viser at 2/3 nordmenn ikke planla å ha påskeferie i år. Samtidig svarte en klar majoritet av dem som planla påskeferie, at de skulle på hytta.

- Tror alle gjør det samme

28-åringen understreker at han ikke hater på folk som drar på fjellet i påsken og viser det fram i sosiale medier. Det må de få lov til, sier han.

- Jeg mener bare at de bør være klar over hvor bra de har det.

- Du mener at folk ikke er det?

- Jeg kan vel egentlig si det, selv om jeg antakeligvis får en sint DM (melding på Instagram, red.anm.). Nå mener jeg ikke at alle som gjør noe gøy i påska er ufordragelige folk. Heller at det er noen som ikke har en realistisk virkelighetsoppfatning, og som tror at alle gjør det samme som dem i påskeferien.

Hytteforbudet under pandemien illustrerer dette, mener komikeren. Forbudet mot å overnatte på hytter utenfor egen bostedskommune skapte stor misnøye og offentlig debatt:

- Det var helt sinnssykt: Selv i en global pandemi, der folk døde, var det utenkelig for folk at de ikke skulle få dra på hytta.

Foreldrene jobbet i ferien

Selv vokste El Bakali opp på Haugenstua på østkanten av Oslo. Her var hyttepåske langt fra normalen for folk flest.

- Da jeg vokste opp holdt vi oss hjemme på Haugenstua i påsken, fordi foreldrene våre var på jobb. De fleste er jo også det - med mindre du har god råd.

28-åringen er opptatt av å understreke at han foretrekker bypåske over påske på fjellet:

- Jeg har det kult jeg også, jeg bare gjør ikke noen av de tingene, altså å dra på hytta, gå på skitur og drikke seg skitings i solveggen. Jeg drikker meg skitings jeg også - bare at jeg gjør det i byen.

- Understreker poenget

Mange har ifølge El-Bakali tatt kontakt i forbindelse med innlegget om østkanten vs. vestkanten-påske. Flesteparten sa at de kunne kjenne seg igjen i østkant-stereotypien, forteller han.

- Men jeg fikk i skrivende stund også melding fra en som sa at hun var på familiens gigantiske hytte hvor mora drakk seg skitings i solveggen.

- Det er jo ikke nødvendigvis så idyllisk?

- Jeg slapp heldigvis det, med en muslimsk far og mor - så shoutout til dem. Men jeg tror ikke hun mente at hun hadde det sykt kjipt, bare at det understreker poenget om at man gjerne gjør alt annet enn å stå på ski når man drar på hytta.

- Hva er det som byr deg imot med hyttepåske?

- Hovedsakelig musikken på afterski. Så er det veldig lite mangfold blant folk og - ikke bare etnisitet. Jeg føler alle går i de samme klærne og stemmer det samme.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer