Fred Perry trekker klesplagg

Klesgigant ser rødt

- Det er en skam at vi i det hele tatt må svare på spørsmål som dette.

SALGSSTOPP: Det britiske klesmerket Fred Perry innfører umiddelbart salgsstopp av selskapets svarte poloskjorter med gule striper og gul logo, etter at ytre høyre-grupperingen Proud Boys har lagt sin elsk på merket. Foto: Amy Harris / Shutterstock / NTB
SALGSSTOPP: Det britiske klesmerket Fred Perry innfører umiddelbart salgsstopp av selskapets svarte poloskjorter med gule striper og gul logo, etter at ytre høyre-grupperingen Proud Boys har lagt sin elsk på merket. Foto: Amy Harris / Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert

Det britiske klesmerket Fred Perry innfører umiddelbart salgsstopp av selskapets svarte poloskjorter med gule striper og gul logo.

Det skjer som følge av at den ytterliggående amerikanske grupperingen Proud Boys har lagt sin elsk på skjorta og den karakteristiske kransen i selskapets logo.

- Til tross for opprinnelsen har vi sett at den svarte skjorta med gule striper har fått en ny og annen betydning i Nord-Amerika, som følge av assosiasjonen med Proud Boys. Vi må gjøre vårt ytterste for å bryte den koblingen, heter det i en uttalelse fra selskapet.

BÆRER VÅPEN: Proud Boys-medlemmer er kjent for å bevæpne seg i forbindelse med demonstrasjoner. Her fra en minnessermoni i Washington tidligere denne måneden. Foto: Nathan Howard / Getty Images / AFP / NTB
BÆRER VÅPEN: Proud Boys-medlemmer er kjent for å bevæpne seg i forbindelse med demonstrasjoner. Her fra en minnessermoni i Washington tidligere denne måneden. Foto: Nathan Howard / Getty Images / AFP / NTB Vis mer

Proud Boys har vært tydelig til stede under flere voldelige demonstrasjoner i USA, og flere personer som knyttes til organisasjonen har møtt opp bevæpnet under BLM og Antifa-demonstrasjoner de siste månedene.

- Drikkeklubb for menn

Proud Boys ble formelt grunnlagt i 2016 av medieprofilen Gavin McInnes, og vokste fram i takt med Donald Trumps vei til Det hvite hus.

VALGET: USAs president, Donald Trump, ville ikke forplikte seg til å love en fredelig overføring av makta til demokratenes Joe Biden dersom han taper presidentvalget 3. november. Vis mer

Organisasjonen beskrives som en nyfascistisk og ekstremistisk hatgruppe, trygt plassert på ytre høyre ende av det politiske landskapet.

Det er bare menn som kan bli medlemmer, og for å bli innlemmet i «det gode selskap» må man erklære at man er «en vestlig sjåvinist, som nekter å be om unnskyldning for å ha skapt den moderne verden».

STØTTER TRUMP: De karakteristiske røde capsene som viser støtte til president Donald Trump er et vanlig skue under Proud Boys-markeringer. Foto: Amy Harris / Shutterstock / NTB
STØTTER TRUMP: De karakteristiske røde capsene som viser støtte til president Donald Trump er et vanlig skue under Proud Boys-markeringer. Foto: Amy Harris / Shutterstock / NTB Vis mer

Gruppa har i tur og orden blitt utestengt fra Facebook, Instagram, Twitter og YouTube, ifølge BBC.

Den ytterliggående grupperingen hevder selv å ikke være verken høyreekstrem, rasistisk eller nasjonalistisk, ifølge NRK. Selv beskriver de seg som en drikkeklubb for menn, ifølge Filter Nyheter. Likevel mangler det ikke på forbindelser til åpent rasistiske ytre høyre-miljøer.

Southern Poverty Law Center (SPCL) beskriver Proud Boys som en ekstremistisk hatgruppe, som er kjent for sin antimuslimske og kvinnefiendtlige retorikk. McInnes har saksøkt SPCL for beskrivelsen, ifølge CNN.

DEMONSTRASJON: Et ektepar i St. Louis rettet våpen mot en gjeng demonstranter for Black Lives Matter-bevegelsen. Video: Daniel Shular via Storyful Vis mer

Fred Perry har ikke noe til overs for at deres merkevare blir assosiert med Proud Boys. De har derfor bestemt seg for å stoppe alt salg av skjortene i USA og Canada, helt fram til de er overbevist om at de ikke lenger knyttes til den ytterliggående grupperingen.

Den britiske klesgiganten understreker flere ganger at de ikke har noe som helst å gjøre med Proud Boys, og varsler videre rettslige skritt for å stoppe det de mener er ulovlig bruk av deres merkevare.

TENNIS-LEGENDE: Frederick John Perry (til høyre) var i sin tid rangert som verdens beste mannlige tennisspiller. Han vant Wimbledon-turneringen tre år på rad i perioden 1934-36. Her gratuleres han av tyske Baron Gottfried von Cramm etter en seier i 1936. Foto: AP / NTB
TENNIS-LEGENDE: Frederick John Perry (til høyre) var i sin tid rangert som verdens beste mannlige tennisspiller. Han vant Wimbledon-turneringen tre år på rad i perioden 1934-36. Her gratuleres han av tyske Baron Gottfried von Cramm etter en seier i 1936. Foto: AP / NTB Vis mer

- En skam

Fred Perry viser til en uttalelse selskapets styreleder John Flynn kom med som svar på spørsmål om tilknytningen til Proud Boys for tre år siden.

I uttalelsen viste Flynn til at Fred Perry var sønn av en sosialist fra arbeiderklassen, som var en framtredende politiker, og at Perry selv ble verdens beste tennisspiller på ei tid da tennis var en sport for eliten.

- Han (Fred Perry, red.anm.) startet virksomheten sammen med en jødisk forretningsmann fra Øst-Europa. Det er en skam at vi i det hele tatt må svare på spørsmål som dette. Nei, vi støtter ikke idealene, eller gruppen du snakker om. Det er i strid med våre verdier og menneskene vi jobber sammen med, sa Flynn i 2017.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer