Opec

Klimabombe fra oljegigant

Verdens energisikkerhet må gå foran i jakten på en løsning på klimakrisa, lyder en oppsiktsvekkende melding fra Opec-toppen.

Opecs generalsekretær Haitham al-Ghais med massiv forsvarstale og klare advarsler i dag. Foto: Kamran Jebreili, AP / NTB
Opecs generalsekretær Haitham al-Ghais med massiv forsvarstale og klare advarsler i dag. Foto: Kamran Jebreili, AP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Opecs generalsekretær Haitham Al Ghais klinket til med en forsvarstale under organisasjonens storsamling i Saudi-Arabias hovedstad Riyadh mandag.

- Vi i Opec mener definitivt at en løsning på verdens klimakrise ikke må skje på kostnad av å sikre global energisikkerhet, sier Al Ghais ifølge nyhetsbyrået Reuters.

OVERRASKELSESANGREP: Video delt på Telegram avslører nye detaljer av overraskelsesangrepet på Israel. Video: Telegram @qassambrigades. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

- Enkelte fortsetter dessverre å fremme et skummelt narrativ om at etterspørselen etter olje vil synke med 25 millioner fat innen 2030. Videre er det farlige oppfordringer om å stoppe nye investeringer i olje. Det vil bare føre til økt usikkerhet, sier Al Ghais videre.

Organisasjonen av oljeeksporterende land - Opec - har laget prognoser som peker på at den globale etterspørselen etter alle former for energi vil øke med 23 prosent fram til 2045.

Opec har tidligere anslått at det må investeres 12,1 billioner dollar i oljeindustrien fram til 2045, men ifølge Ghais er investeringstakten altfor lav.

Uttalelsene kommer samtidig som oljeprisen mandag er opp mer enn 2 prosent som følge av sammenstøtene mellom Israel og den palestinske islamistgruppa Hamas.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer