Klimakrisa truer lønnsoppgjøret

Fagforeningstopper sliter med å ta NHO-direktøren på alvor.

OPPGJØR: Norske bedrifter vil løse klimakrisa, hevder NHO-sjefen. Fagforeningstopper ber om at han først rydder i eget hus. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
OPPGJØR: Norske bedrifter vil løse klimakrisa, hevder NHO-sjefen. Fagforeningstopper ber om at han først rydder i eget hus. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix Vis mer
Publisert

Klimakrisa vil bli løst av næringslivet, hevdet NHO-direktør Ole Erik Almlid da han i et intervju med Børsen tok et oppsiktsvekkende oppgjør med norske politikere.

NHO-sjefen hevdet blant annet at politikernes behov for å markere seg nasjonalt gir en utspillsgalopp som ikke bidrar til å løse klimakrisa.

- Politikerne snakker om klimamål, mens bedriftslederne snakker om faktiske klimakutt, tordnet Almlid.

Nå får han svar på tiltale. Klimakrisa seiler opp som en mulig bombe inn i hovedoppgjøret til våren.

Grønt oppgjør

I et felles utspill retter lederen av det viktige LO-forbundet Handel og Kontor og presidenten i ingeniør- og teknologiforeningen NITO krass kritikk mot Almlid, fordi NHO avviser å la klima og miljø bli et av temaene ved vårens hovedoppgjør.

De to fagforeningslederne har til sammen 160 000 medlemmer i ryggen. Nå varsler de grønne krav og lover bråk om ikke arbeidsgiversiden vil være med på praten.

- Hvis norsk næringsliv skal ta oss inn i det grønne skiftet og redde klimaet, slik Almlid sier de skal, så må de ha fagbevegelsen med på laget. Vi er klare, og derfor vil vi ha grønne forhandlinger, sier NITO-president Trond Markussen til Børsen.

Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes istemmer:

- Vi står overfor enorme utfordringer hvis vi skal ta klimakrisa på alvor. Jeg synes ikke Almlid og NHO tar dette på alvor, all den tid de ikke vil ha klima og miljø som en del av oppgjøret, sier hun.

- Ikke naturlig

Næringslivets Hovedorganisasjon representerer nær 28 000 medlemsbedrifter med nesten 600 000 årsverk og er den klart største interesseorganisasjonen for bedrifter i Norge.

AVVISER: NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier klima ikke hører hjemme i tariffavtalene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix
AVVISER: NHOs arbeidslivsdirektør Nina Melsom sier klima ikke hører hjemme i tariffavtalene. Foto: Gorm Kallestad / NTB scanpix Vis mer

NHO lar arbeidslivsdirektør Nina Melsom svare på kritikken fra NITO og Handel og Kontor.

- Vi er enige om at klima er en av de viktigste sakene framover. Det betyr ikke at det er naturlig at det settes konkrete tiltak til miljø i tariffavtalene, sier hun.

- Hvorfor ikke?

- Tariffavtalen regulerer arbeidssituasjonen til den enkelte arbeidstaker, slik som lønn og arbeidsforhold. Det er mange viktige samfunnsforhold som ikke er tariffestet, for eksempel samferdsel og helse, selv om partene er opptatt av det og hvor vi jobber sammen for å finne løsninger, framholder Melsom.

Rydd i eget hus

NITO-president Markussen viser til NHO-direktørens klare budskap om grønt skifte i intervjuet med Børsen, og nekter derfor å tro at løpet er kjørt.

KRITISK: NHO-direktøren må ordne opp på hjemmebane, fastslår NITO-president Trond Markussen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix
KRITISK: NHO-direktøren må ordne opp på hjemmebane, fastslår NITO-president Trond Markussen. Foto: Carina Johansen / NTB scanpix Vis mer

- Det er flott at Almlid viser et stort engasjement for miljøet. Da tar vi ham på ordet, og vi forventer at klima og miljø blir elementer i forhandlingene framover. Norsk næringsliv må omstilles. Det forutsetter at NHO og arbeidsgiverne samarbeider med fagbevegelsen, sier han.

- Så langt har NHO avvist å la dette bli et tema i hovedoppgjøret?

- Derfor er Almlids utspill så viktig. Han må ta diskusjonen i eget hus, sier Markussen.

HK-leder Sundnes understreker at hun vil holde Almlid og NHO ansvarlige for å følge opp ord med handling:

- Tariffavtalene og partssamarbeidet er et veldig godt verktøy for å lage store, langsiktige og omfattende kompromisser, argumenterer hun.

Kan snakke sammen

NHO har avvist å la Almlid svare på kritikken fra Sundnes og Markussen - selv om deler av den rettes direkte mot NHO-toppen.

- Det framholdes blant annet at det ikke virker som om Almlid helt mener alvor?

- Jeg tror ikke noen er i tvil om at NHO tar klimautfordringene på alvor, sier arbeidslivsdirektør Nina Melsom i en e-post til Børsen.

- Fagforeningstoppene argumenterer med at store omstillinger forutsetter at partene er enige og på samme lag?

- Ikke noe er bedre enn at de ansatte og ledelsen på en bedrift snakker om klimautfordringene og hvordan den enkelte bedrift kan bidra. Faktisk står det allerede i Hovedavtalen mellom LO og NHO at partene kan drøfte forhold som bedriftens påvirkning på det ytre miljø. Men vi må også ha tunga rett i munnen, for en tariffavtale er som sagt en avtale som skal regulere lønns- og arbeidsforhold for den ansatte, sier Melsom.

Kjent mønster

Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes er ikke overrasket over den argumentasjonen:

MØNSTER: NHO har aldri ønsket å ta inn nye tema i oppgjørene, sier Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes. Foto: Bjørn Langsem
MØNSTER: NHO har aldri ønsket å ta inn nye tema i oppgjørene, sier Handel og Kontor-leder Trine Lise Sundnes. Foto: Bjørn Langsem Vis mer

- Arbeidsgiversiden har historisk aldri ønsket å inkludere nye tema i oppgjørene med arbeidstakerne. Eksempler på det er åttetimers arbeidsdag eller verdig pensjon til alle. Sånn sett passer dette helt inn i mønsteret. Men vi kommer til å fortsette å kreve at NHO og andre blir med oss og løfter klima og miljø inn i forhandlingene, sier Sundnes.

Sundnes sier at grønne forhandlingstemaer blant annet kan være tiltak som gjør det lønnsomt å velge miljøvennlig transport til og fra jobb, pensjonsinvesteringer i grønne fond eller at virksomheter med tariffavtale må lage forpliktende klimaregnskap.

- Med grønne forhandlinger mener vi å bruke virkemidler vi kjenner fra det organiserte arbeidslivet som et bidrag for å nå nasjonale og globale klimamål. Det handler om å bruke forhandlinger som verktøy for å utvikle bedriftene i bærekraftig retning og redusere klimaavtrykket, sier Markussen.

- Hvorfor er dette viktig for dere? Hva vil dere oppnå?

- Det kan både være gulrøtter og kompensasjonsordninger. Men vel så viktig er det at når dagens generasjon søker jobb, så leter de etter bedrifter med rett miljøprofil. Og som forbrukere stiller vi i økende grad krav til produktene vi kjøper. Så om bedriftene ikke svarer på bærekraft og klima, mister de kompetanse og markedsandeler, sier Markussen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer