Klimakrisa truer lønnsoppgjøret

Fagforeningstopper sliter med å ta NHO-direktøren på alvor.

OPPGJØR: Norske bedrifter vil løse klimakrisa, hevder NHO-sjefen. Fagforeningstopper ber om at han først rydder i eget hus. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
OPPGJØR: Norske bedrifter vil løse klimakrisa, hevder NHO-sjefen. Fagforeningstopper ber om at han først rydder i eget hus. Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix Vis mer
Publisert

Klimakrisa vil bli løst av næringslivet, hevdet NHO-direktør Ole Erik Almlid da han i et intervju med Børsen tok et oppsiktsvekkende oppgjør med norske politikere.

NHO-sjefen hevdet blant annet at politikernes behov for å markere seg nasjonalt gir en utspillsgalopp som ikke bidrar til å løse klimakrisa.

- Politikerne snakker om klimamål, mens bedriftslederne snakker om faktiske klimakutt, tordnet Almlid.

Nå får han svar på tiltale. Klimakrisa seiler opp som en mulig bombe inn i hovedoppgjøret til våren.

Grønt oppgjør

I et felles utspill retter lederen av det viktige LO-forbundet Handel og Kontor og presidenten i ingeniør- og teknologiforeningen NITO krass kritikk mot Almlid, fordi NHO avviser å la klima og miljø bli et av temaene ved vårens hovedoppgjør.

De to fagforeningslederne har til sammen 160 000 medlemmer i ryggen. Nå varsler de grønne krav og lover bråk om ikke arbeidsgiversiden vil være med på praten.

- Hvis norsk næringsliv skal ta oss inn i det grønne skiftet og redde klimaet, slik Almlid sier de skal, så må de ha fagbevegelsen med på laget. Vi er klare, og derfor vil vi ha grønne forhandlinger, sier NITO-president Trond Markussen til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.