Klimanødrop: - Blir enda verre

Spår voldsom oppgang i CO₂-utslipp når verden går tilbake til normalen.

SLÅR ALARM: IEA anslår at de globale CO₂-utslippene ligger an til å nå 33 milliarder tonn i år, som er 1,5 milliarder tonn mer enn fjoråret. Illustrasjonsfoto fra byen Yangzhou i Kina. Foto: Meng Delong / Costfoto / Sipa USA / NTB scanpix
SLÅR ALARM: IEA anslår at de globale CO₂-utslippene ligger an til å nå 33 milliarder tonn i år, som er 1,5 milliarder tonn mer enn fjoråret. Illustrasjonsfoto fra byen Yangzhou i Kina. Foto: Meng Delong / Costfoto / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dette er en kraftig advarsel om at den økonomiske gjeninnhentingen etter coronakrisen er alt annet enn bærekraftig for klimaet vårt.

Det uttaler sjef i International Energy Agency (IEA), Fatih Birol. I rapporten Global Energy Review 2021, som ble publisert tirsdag, legger han til:

- Med mindre regjeringer over hele verden hiver seg rundt for å begynne å kutte utslipp, vil vi sannsynligvis få en enda verre situasjon i 2022.

Utslippskutt

De økonomiske konsekvensene av pandemien har vært dramatiske, men de drastiske tiltakene for å bekjempe spredningen av viruset hadde også en utilsiktet, men langt mer positiv, konsekvens: Luftforurensingen og utslippene gikk dramatisk ned.

Luften i de store byene i Kina ble markant bedre da fabrikkene og landet ble stengt ned, men den friske luften var høyst midlertidig.

For kinesiske bilprodusenter var det en periode full stopp, det samme skjedde i Europa.

Det resulterte i «skrekktall» for den europeiske bilbransjen i april, der de opplevde en nedgang på 76 prosent.

Samtidig ble nesten all flytrafikk i verden satt på bakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.