Klimanødrop: - Blir enda verre

Spår voldsom oppgang i CO₂-utslipp når verden går tilbake til normalen.

SLÅR ALARM: IEA anslår at de globale CO₂-utslippene ligger an til å nå 33 milliarder tonn i år, som er 1,5 milliarder tonn mer enn fjoråret. Illustrasjonsfoto fra byen Yangzhou i Kina. Foto: Meng Delong / Costfoto / Sipa USA / NTB scanpix
SLÅR ALARM: IEA anslår at de globale CO₂-utslippene ligger an til å nå 33 milliarder tonn i år, som er 1,5 milliarder tonn mer enn fjoråret. Illustrasjonsfoto fra byen Yangzhou i Kina. Foto: Meng Delong / Costfoto / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dette er en kraftig advarsel om at den økonomiske gjeninnhentingen etter coronakrisen er alt annet enn bærekraftig for klimaet vårt.

Det uttaler sjef i International Energy Agency (IEA), Fatih Birol. I rapporten Global Energy Review 2021, som ble publisert tirsdag, legger han til:

- Med mindre regjeringer over hele verden hiver seg rundt for å begynne å kutte utslipp, vil vi sannsynligvis få en enda verre situasjon i 2022.

Utslippskutt

De økonomiske konsekvensene av pandemien har vært dramatiske, men de drastiske tiltakene for å bekjempe spredningen av viruset hadde også en utilsiktet, men langt mer positiv, konsekvens: Luftforurensingen og utslippene gikk dramatisk ned.

Luften i de store byene i Kina ble markant bedre da fabrikkene og landet ble stengt ned, men den friske luften var høyst midlertidig.

For kinesiske bilprodusenter var det en periode full stopp, det samme skjedde i Europa.

Det resulterte i «skrekktall» for den europeiske bilbransjen i april, der de opplevde en nedgang på 76 prosent.

Samtidig ble nesten all flytrafikk i verden satt på bakken.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer