Klimanødrop: - Blir enda verre

Spår voldsom oppgang i CO₂-utslipp når verden går tilbake til normalen.

SLÅR ALARM: IEA anslår at de globale CO₂-utslippene ligger an til å nå 33 milliarder tonn i år, som er 1,5 milliarder tonn mer enn fjoråret. Illustrasjonsfoto fra byen Yangzhou i Kina. Foto: Meng Delong / Costfoto / Sipa USA / NTB scanpix
SLÅR ALARM: IEA anslår at de globale CO₂-utslippene ligger an til å nå 33 milliarder tonn i år, som er 1,5 milliarder tonn mer enn fjoråret. Illustrasjonsfoto fra byen Yangzhou i Kina. Foto: Meng Delong / Costfoto / Sipa USA / NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Dette er en kraftig advarsel om at den økonomiske gjeninnhentingen etter coronakrisen er alt annet enn bærekraftig for klimaet vårt.

Det uttaler sjef i International Energy Agency (IEA), Fatih Birol. I rapporten Global Energy Review 2021, som ble publisert tirsdag, legger han til:

- Med mindre regjeringer over hele verden hiver seg rundt for å begynne å kutte utslipp, vil vi sannsynligvis få en enda verre situasjon i 2022.

Utslippskutt

De økonomiske konsekvensene av pandemien har vært dramatiske, men de drastiske tiltakene for å bekjempe spredningen av viruset hadde også en utilsiktet, men langt mer positiv, konsekvens: Luftforurensingen og utslippene gikk dramatisk ned.

Luften i de store byene i Kina ble markant bedre da fabrikkene og landet ble stengt ned, men den friske luften var høyst midlertidig.

For kinesiske bilprodusenter var det en periode full stopp, det samme skjedde i Europa.

Det resulterte i «skrekktall» for den europeiske bilbransjen i april, der de opplevde en nedgang på 76 prosent.

Samtidig ble nesten all flytrafikk i verden satt på bakken.

Med tomme gater og flyplasser i pandemiåret fulgte det største fallet i energietterspørsel siden andre verdenskrig, ifølge BBC.

LUFTFORURENSNING: Luftforurensingen i Kina er verre enn før coronapandemien stengte ned landet, ifølge en fersk rapport. Video: AP / CCTV. Arkivfoto: Splash News / NTB Scanpix Vis mer

Øker med 5 prosent

I pandemiåret 2020 sank verdens energiutslipp med seks prosent, målt mot 2019.

Nå slår det Paris-baserte energibyrået alarm: Når verdenssamfunnet skal tilbake til normalen, vil ikke utslippspilene bare peke oppover, men skyte i været.

Energirelatert karbonutslipp ligger an til å øke med nesten 5 prosent i år, ifølge IEA. Dermed reverseres det meste av fjorårets nedgang forårsaket av coronapandemien.

De globale CO₂-utslippene ligger an til å nå 33 milliarder tonn i år, som er 1,5 milliarder tonn mer enn fjoråret.

Det tilsier den største økningen i utslipp siden 2010 og den nest største økningen i historien, slår rapporten fast.

Kull

Spesielt i utviklingsland forventes det en økning i energietterspørsel på 3,4 prosent i år. Det skiller seg markant fra rikere økonomier, der det forventede energiforbruket samlet fortsatt vil være tre prosent under 2019-nivå.

Der energibehovet vokser, spiller kull en nøkkelrolle. Det skjer hovedsakelig i Asia, med Kina i spissen. Landet vil stå for mer enn halvparten av den globale veksten, spår IEA.

Selv om det er ventet at kullbruken går opp i USA og Europa i år, tror ikke IEA at nivåene vil overstige nivåene fra før coronakrisen.

De anslår at kulletterspørselen globalt sannsynligvis vil øke med 4,5 prosent i år, og dermed nærme seg rekordnivået fra 2014.

Klimamøte

Denne uka samler USAs president Joe Biden 40 statsledere, for et todagers virtuelt klimamøte der klimatoppmøtet seinere i år skal opp på agendaen.

- Ledermøtet arrangert av Biden denne uka er et kritisk øyeblikk for å forplikte seg til klar og øyeblikkelig handling foran COP26 i Glasgow, uttaler IEA-sjef Birol i rapporten.

I COP26, også kjent som FNs klimakonferanse, skal avholdes i november. Der vil verdenslederne diskutere hvordan målene fra Parisavtalen skal nås.

Nesten 200 land skrev under på avtalen, der et sentralt mål er å begrense temperaturstigningen på jorda til «godt under» 2 °C, og helst til 1,5 °C.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer