Klimasøksmål:

Klimaorganisasjoner vant rettssak mot staten

Greenpeace og Natur og ungdom fikk medhold i søksmålet mot staten om tre oljetillatelser.

VANT: Leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver, i Oslo Tingrett. Greenpeace og Natur og Ungdom vant klimasøksmål mot den norske stat. Foto: Emilie Holtet / NTB
VANT: Leder i Natur og Ungdom, Gina Gylver, i Oslo Tingrett. Greenpeace og Natur og Ungdom vant klimasøksmål mot den norske stat. Foto: Emilie Holtet / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Oslo tingrett har gitt klimaorganisasjonene som saksøkte staten for ulovlig tillatelse til tre oljeprosjekter, rett på alle punkter.

Det var VG som først omtalte dommen.

- Dette er en forventet, og knusende seier. Vi er vanvittig glad og lettet over en god og grundig dom, sier Greenpeace-leder Frode Pleym til avisa.

Staten dømmes nå til å betale en erstatning og saksomkostninger på 3 260 000 kroner til Natur og Ungdom og Greenpeace.

Energidepartementet vurderer å anke dommen.

- Historisk

Det var i juni at Greenpeace og Natur og Ungdom gikk sammen og saksøkte Energidepartementet (tidligere Olje- og energidepartementet).

Organisasjonene får ubetinget ros av MDG-leder Arild Hermstad:

- Dette er en historisk jubeldag i norsk klimakamp, utbryter han.

- Hurra for Greenpeace og Natur og Ungdom som med dette har bevist at norsk oljepolitikk er ulovlig. Den tåler ikke klimatesten, noe også det politiske flertall innerst inne er klar over, uttaler Hermstad til Børsen.

- Det er egentlig absurd at denne saken må føres for retten, i stedet for at det politiske flertallet legger klimavitenskapen til grunn for sin oljepolitikk. Denne dommen må bli en vekker for regjeringen, og bety en helt ny klimapolitikk for Norge, fortsetter MDG-lederen som så seint som i går kunne fortelle at partiet nå ikke vil velge side i forkant av stortingsvalget 2025.

- Jeg forventer at tillatelsene for å bygge ut disse feltene nå trekkes tilbake, og at prosjektene også skrinlegges siden de går på tvers av verdens klimamål, sier Hermstad.

Også Sofie Marhaug, energi- og miljøpolitisk talsperson for Rødt, mener vedtaket er gledelig.

- Nå har de pene ordene som Stortinget tidligere har vedtatt om klima, fått konsekvenser. Dommen tyder på at regjeringen ikke utredet klima godt nok. Det må de ta på alvor, sier hun til Børsen.

Uenig i dommen

Statssekretær Astrid Bergmål sier til NRK at Energidepartementet er uenige i dommen.

- Vi har fått en omfattende dom og er uenige i den. Vi mener staten har gjort saksbehandlingen på riktig måte. Så må vi sette oss ned og gå grundig gjennom den og se om det er naturlig om det er naturlig å anke den eller ikke, sier hun til kanalen.

Energiminister Terje Aasland kaller dommen «omfattende», og sier i en uttalelse til Børsen at de vurderer å anke dommen.

- Vi registrerer at Oslo tingrett gir saksøkerne medhold i påstanden om ugyldighet som følge av saksbehandlingsfeil, sier han.

- Vi mener at saksbehandlingen har vært i tråd med regelverket. Vi er uenige i dommen og kjennelsen om midlertidig forføyning. Basert på dette vil vi vurdere å anke.

De skal nå gå gjennom dommen sammen med regjeringsadvokaten.

Kan bli stanset

Greenpeace og Natur og Ungdom mener staten har brutt norske lover og Høyesteretts krav ved ikke å utrede klimakonsekvensene ved godkjenning av tre nye olje- og gassfelt i Nordsjøen.

Dette har de nå fått medhold i.

Equinor eier og drifter prosjektet Breidablikk, som er ett av de tre som nå regnes som ulovlige. Produksjonen har allerede begynt, og flere har tatt til orde for at den nå må stanses.

- Vi vil forholde oss til myndighetene og deres oppfølging, sier Equinor ifølge TV 2.

Stortingsrepresentant for Venstre, Ola Elvestuen, sier til Børsen at dommen må få konsekvenser.

- Når tingretten sier at det ikke er gitt en gyldig tillatelse, må det være selvsagt at aktiviteten på Breidablikk nå stanses og at Yggdrasil og Tyrving ikke får sette i gang, sier han.

- Vi må ha en regjering som tar tar klimakrisen på alvor og følger opp høyesterettsdommen.