Klimatoppmøtet i Glasgow

Klimaregnskapet for Gunhilds togtur

Når det gjelder klimautslippene for å dra fra Oslo til Glasgow, er det nesten likegyldig om du tar tog eller fly, ifølge klimaforsker.

TOGREISE: Gunhild Stordalen valgte alternativ transport til klimatoppmøtet COP26 i Glasgow, noe hun endte med å angre på. Foto: Daniel Kragset / Northstories Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Onsdag i forrige uke tok Gunhild Stordalen (42) toget til klimatoppmøtet i Glasgow for å skåne klimaet. Det ble en lang og strabasiøse tur. At hun nesten ikke sparte klimaet for noen utslipp, gjør ikke togturen noe bedre.

- Turen kostet også fem ganger så mye, og tok tolv ganger mer tid. I tillegg har jeg fått Borgar Aamaas i Cicero til å regne ut klimautslippene for meg, og hans utregninger viser at jeg sannsynligvis ikke sparte noe, sier Stordalen til Dagbladet.

Fulle fly best

Klimaforsker Aamaas tok utgangspunkt i den svenske kalkulatoren klimasmartsemester.se for å se på utslippene. Her var det bare mulig å se på flyutslippene for turen Oslo-Glasgow.

- Det er en usikkerhet i alle utslippene, både fly og tog. Om det hadde vært et fullstappa og moderne fly, kunne flyet ha kommet best ut, sier Aamaas.

Det var ikke mulig å finne togutslippene i den svenske kalkulatoren for turen Oslo-Glasgow, så klimaforskeren regnet ut sjøl.

- Jeg har brukt dokumentasjonen på togreisene som Gunhild ga meg, og utslippsfaktorer som ligger inne i den svenske kalkulatoren, og regnet ut CO₂-utslippene ut fra det. Da ender vi på rundt 85 kilo utslipp, men om vi tar med overnattingen, så nærmer det seg altså utslippene som å fly, sier han.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer