Klimatopp støtter Frp

Elektrifisering av Melkøya og norsk sokkel gir liten mening hvis målet er å få ned klimautslippene i Europa, ifølge Fremskrittspartiet. Og får full støtte fra klimaforsker Asbjørn Torvanger i Cicero.

GULLGRUVE: Melkøya utenfor Hammerfest får i dag strøm fra et gasskraftverk. Nå skal etter planen strømmen hentes fra land - og spise opp mesteparten av kraftoverskuddet i Finnmark. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
GULLGRUVE: Melkøya utenfor Hammerfest får i dag strøm fra et gasskraftverk. Nå skal etter planen strømmen hentes fra land - og spise opp mesteparten av kraftoverskuddet i Finnmark. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg er «drita lei» av å diskutere hvor stor klimaeffekt det har når du elektrifiserer på sokkelen og i stedet sender gassen ned til Europa, sier Terje Halleland, Fremskrittspartiets energitopp på Stortinget.

- Det blir en teoretisk diskusjon om gassen da går til kvote- eller ikke-kvotepliktig sektor. Det er ren symbolikk, fortsetter han.

Det gryr et opprør i nord mot det neste store elektrifiseringsprosjektet i Norge. Melkøya, Norges største CO2-utslipp, skal kvitte seg med gasskraftverket og i stedet få strøm.

Planen ligger nå til behandling i regjering, men det er sterk bekymring for at Melkøyas strømforbruk - som er om lag like stort som Finnmarks samlede forbruk i dag - skal føre til energimangel og økte priser i Nord-Norge.

KRITISK: Terje Halleland ber regjeringen trekke i håndbrekket og stanse elektrifiseringen av Melkøya i denne omgang. Foto: Terje Pedersen / NTB
KRITISK: Terje Halleland ber regjeringen trekke i håndbrekket og stanse elektrifiseringen av Melkøya i denne omgang. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Helt spesiell situasjon

Den bekymringen deler Halleland og Frp, som mener det ikke gir mening å elektrifisere i en situasjon der Norge går mot energimangel.

- Vårt prinsipp er at alle som ønsker kraft i Norge, skal få kraft. Men vi er i en helt spesiell situasjon der vi kan få underskudd på kraft. NVE har allerede signalisert at regioner i Norge vil ha underskudd på kraft allerede i 2025 og overskuddet nasjonalt er borte i 2026. Nå skriver vi 2023 og elektrifiseringen av Melkøya bør man komme tilbake til når kraftsituasjonen er annerledes, sier Halleland.

Frp kommer nå til å fremme et forslag i Stortinget som gjør at de folkevalgte blir tvunget til å ta stilling til elektrifisering, inkludert Melkøya, opp mot dagens energisituasjon.

Klimaforsker: - Systemsvikt

Klimaforsker Asbjørn Torvanger ved Cicero har i lang tid ytret seg kritisk om elektrifisering av norsk sokkel som klimatiltak. Han mener politikerne overser et helt sentralt poeng hvis elektrifisering skal gi mening:

- En premiss for at elektrifisering skal fungere er at vi blir kvitt det fossile innslaget i økonomien, særlig i energisektoren. Problemet med norsk politikk - og elektrifiseringen av Melkøya - er at ideen er god hvis vi kunne fått det til uten fossil kraft. Men der er vi ikke i dag, og vil ikke være på mange, mange år, sier Torvanger.

- Hovedproblemet er at det tyter ut en annen plass i systemet i form av klimautslipp, for eksempel ved at Tyskland må produsere mer kraft basert på kull. Skjønner du ikke hvordan systemet fungerer, har du et problem, sier Torvanger.

- Slik du ser det, er problemet at politikerne ikke skjønner systemet, eller at de har på skylappene og ser norske utslipp isolert?

- Jeg har stilt meg spørsmålet selv. Jeg tror det en kombinasjon av systemsvikt i klima- og energipolitikken - spesielt i koblingen mellom disse områdene, mangel på forståelse og at man er for opptatt av ideologi. Sektorinteresser kan ha fått for stort gjennomslag, som ikke nødvendigvis er i tråd med Norges samlede interesser, sier Torvanger.

Lønnsomt - for hvem?

Olje- og gassnæringen befinner seg i kvotepliktig sektor. Det vil si at selskapene er forpliktet til å kjøpe kvoter i EU/ETS for å redusere utslippene sine.

I tillegg må de selskapene betale CO2-avgift til staten.

Kombinert med petroleumsskatteregimet, som gjør at staten tar mesteparten av investeringene, gjør det elektrifisering av enkeltprosjekter lønnsomt for petroleumsselskapene.

Men det gjør det altså ikke nødvendigvis samfunnsøkonomisk lønnsomt - eller gir noen klimaeffekt, påpeker altså Torvanger.

- Det Europa mangler er grønn stabil kraft. Industrien kan ikke alene basere seg på mer usikker vindkraft. Da er spørsmålet hva som er viktigst: Å kutte kullkraftverk i Tyskland eller å bruke mindre gass på sokkelen eller Melkøya. Man kan ikke late som om man kan velge fritt. Etter min oppfatning er relativ klimaeffekt viktigst, hvilket alternativ fører til minst bruk av kull, gass og olje i Europa.

- Og da er ikke løsningen å elektrifisere Melkøya og norsk sokkel?

- Nei, det tviler jeg på for det vil i mange år framover være mangel på stabil grønn kraft i Europa.

Frp: - Utsett

Terje Halleland ber nå regjeringen trekke i håndbrekket. Han frykter at Nord-Norge i framtida vil få «søring»-priser på strøm.

- Det vi kan slå fast er at skattesystemet gjør at selskapene som investerer i elektrifisering av sokkelen tjener på det mens alle andre taper på det. Du kan elektrifisere i en situasjon der det er overskudd på kraft og vil gjøre petroleumssektoren mer attraktiv, sånn sett har vi ingenting imot elektrifisering, men vi er helt imot det som klimatiltak når kraften tas fra land, sier Halleland.

For vanlige folk ser Halleland bare tap:

- Det som skjer nå er at skattebetalerne først tar nesten hele regningen med elektrifisering, så tar de regningen for å oppgradere kraftnettet før de til slutt får høyere strømpris. Det er tap-tap-tap for skattebetaleren og strømkunden.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer