Klimatopp støtter Frp

Elektrifisering av Melkøya og norsk sokkel gir liten mening hvis målet er å få ned klimautslippene i Europa, ifølge Fremskrittspartiet. Og får full støtte fra klimaforsker Asbjørn Torvanger i Cicero.

GULLGRUVE: Melkøya utenfor Hammerfest får i dag strøm fra et gasskraftverk. Nå skal etter planen strømmen hentes fra land - og spise opp mesteparten av kraftoverskuddet i Finnmark. Foto: Fredrik Varfjell / NTB
GULLGRUVE: Melkøya utenfor Hammerfest får i dag strøm fra et gasskraftverk. Nå skal etter planen strømmen hentes fra land - og spise opp mesteparten av kraftoverskuddet i Finnmark. Foto: Fredrik Varfjell / NTB Vis mer
Publisert

- Jeg er «drita lei» av å diskutere hvor stor klimaeffekt det har når du elektrifiserer på sokkelen og i stedet sender gassen ned til Europa, sier Terje Halleland, Fremskrittspartiets energitopp på Stortinget.

- Det blir en teoretisk diskusjon om gassen da går til kvote- eller ikke-kvotepliktig sektor. Det er ren symbolikk, fortsetter han.

Det gryr et opprør i nord mot det neste store elektrifiseringsprosjektet i Norge. Melkøya, Norges største CO2-utslipp, skal kvitte seg med gasskraftverket og i stedet få strøm.

Planen ligger nå til behandling i regjering, men det er sterk bekymring for at Melkøyas strømforbruk - som er om lag like stort som Finnmarks samlede forbruk i dag - skal føre til energimangel og økte priser i Nord-Norge.

- Helt spesiell situasjon

Den bekymringen deler Halleland og Frp, som mener det ikke gir mening å elektrifisere i en situasjon der Norge går mot energimangel.

- Vårt prinsipp er at alle som ønsker kraft i Norge, skal få kraft. Men vi er i en helt spesiell situasjon der vi kan få underskudd på kraft. NVE har allerede signalisert at regioner i Norge vil ha underskudd på kraft allerede i 2025 og overskuddet nasjonalt er borte i 2026. Nå skriver vi 2023 og elektrifiseringen av Melkøya bør man komme tilbake til når kraftsituasjonen er annerledes, sier Halleland.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer