Kloden i krise:

- Kloden er på vei mot helvete

Kloden er nå inne i en ny og voldsom fase av global oppvarming. USAs Joe Biden og verdens ledere må erklære klimakrise og stoppe olje- og gassindustrien, trygler amerikansk forsker.

HETEBØLGER: Store deler av verden opplever rekordhøye temperaturer både på land og i vann, skogbranner, flommer, døende koraller og andre tegn som viser at naturen og kloden er i krise. Bildet viser et nedbrent hotellkompleks på den greske øya Rhodos i forrige uke. Foto: AFP / NTB
HETEBØLGER: Store deler av verden opplever rekordhøye temperaturer både på land og i vann, skogbranner, flommer, døende koraller og andre tegn som viser at naturen og kloden er i krise. Bildet viser et nedbrent hotellkompleks på den greske øya Rhodos i forrige uke. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At kloden er i krise har vært og er hovedoppslag i medier over hele verden i sommer. Lørdag ettermiddag melder CNN at nordlige regioner i Kina, inkludert hovedstaden Beijing, opplever styrtregn og flom. En bjørn kjøler seg ned i et svømmebasseng i overopphetede California, ifølge BBC.

Over 175 millioner amerikanere oppholder seg i områder der det advares om farlige hetebølger, skriver Reuters, mens hetebølger i vannet har økt med 50 prosent siden 1982, ifølge Aftenposten.

- Vi har aldri hatt en sommer som denne: Rekordvarme i havet, nærmest dødelig varme på land, branner og issmelting i rekordfart. Biden og verdens ledere må erklære klima-unntakstilstand. Nå, sier amerikaneren Peter Kalmus, NASA-forsker og forfatter, til Dagbladet.

BEKYMRET: Amerikaneren Peter Kalmus flyttet fra California til USAs østkyst for å slippe unna rekordvarme, branner og døende trær. - Nå opplever vi røyken fra brannene i Canada. Kloden er i krise, sier han. Foto: Devin Yalkin
BEKYMRET: Amerikaneren Peter Kalmus flyttet fra California til USAs østkyst for å slippe unna rekordvarme, branner og døende trær. - Nå opplever vi røyken fra brannene i Canada. Kloden er i krise, sier han. Foto: Devin Yalkin Vis mer

- Livredd

Kalmus understreker at han prater som privatperson og ikke som NASA-ansatt. Men i tiår etter tiår har han studert forskning, grafer og oversikter som alle viser det samme: «Kloden er i klimakrise, og menneskene har skylda. Fossil-industrien spesielt», ifølge Kalmus.

- Biden er den siste presidenten som kan bidra til at kloden ikke varmes opp med mer enn 1,5 grader. Men åpner nye oljefelt og ledninger. Sløser bort ei tid vi ikke har. Og framtida blir verre, sier Kalmus til Dagbladet.

I britiske The Guardian trygler han Biden om å fase ut olje- og gassindustrien.

- I stedet sløser han bort ei tid vi ikke har. Vi er inne i en grusom, ny fase av den globale oppvarmingen - og framtida blir bare verre, sier Kalmus.

FNs generalsekretær Antonio Guterres snakker om rekordtemperaturer Vis mer

Ødelegger kloden

Amerikaneren understreker at han og forskere over hele verden har advart om global oppvarming i flere tiår.

- Nå er vi her, men bare i startfasen. Derfor er jeg livredd for planeten vår - og for hvilken framtida barna våre får. Derfor roper jeg høyt. Vi kan ikke vente lenger, sier Kalmus, og legger til:

- Jeg skjønner ikke foreldre som ikke er klimaaktivister. Kloden er på vei mot helvete og vi må handle nå.

Nylig ble det klart at nordmenn er på topp når det gjelder klimafornektelse: Hver fjerde nordmann aksepterer ikke at klimaendringene er menneskeskapte. Oppsiktsvekkende mange er klimafornektere, ifølge en EU-finansiert undersøkelse.

- Det er helt uforståelig, sier Kalmus.

Han viser til at verdens viktigste regnskog, Amazonas, er så degradert at den kan være forbi vippepunktet. At verdens korallrev dør foran øynene våre.

- Jeg er rasende på folk med makt, som ikke gjør noe. Samtidig som jeg har en enorm sorg for de jeg er glade i. Vi ødelegger jorda på vår vakt, sier Kalmus.

Klimaflyktning

Det var i 2006 at Kalmus virkelig fikk klimaangst. Han var ferdig med studiene og hans første barn ble født.

- Det fikk meg til å tenke mer langsiktig, og nå kjenner vi det til og med fysisk på kroppen vår. Jeg er klimaflyktning. Vi dro fra California for å komme bort fra hetebølgene, brannen og alle de døende trærne, sier Kalmus og fortsetter:

- Alt var så deprimerende. Men hva har vi fått her på Østkysten? Her oser røyken fra brannene i Canada. Ikke noe sted er trygt. Heller ikke Norge. Dere har kanskje ikke hetebølger ennå, men det er jo bare et spørsmål om tid, sier han.

Kalmus skrev boka «Being the change. Live well and spark a Climate Revolution». Her forteller han om hvor sinna han var lenge. Over klodens tilstand - og fordi han mente folk rundt ham ikke tok krisa på alvor.

- Men det hjalp verken meg, folkene rundt meg eller klimaet at jeg gikk rundt og var rasende, ler Kalmus.

VIL ENDRE VERDEN: Peter Kalmus har skrevet bok for å få i stand et folkelig opprør og en slutt på fossindustrien.
VIL ENDRE VERDEN: Peter Kalmus har skrevet bok for å få i stand et folkelig opprør og en slutt på fossindustrien. Vis mer

Våkne opp

Han begynte å meditere, sykle og gro egen mat. Og har ikke flydd siden 2012.

- Målet mitt nå er først og fremst å inspirere folk i USA til å ta klimaendringene på alvor. USA, Canada og Norge er land hvor dette er spesielt viktig. Fordi vi har en stor fossilindustri som gjør at vi har bidratt mye mer til den pågående katastrofen enn de fleste andre, sier han.

At mange nordmenn ikke tror at klimaendringene er menneskeskapt, skjønner han ikke.

- Det er som å nekte at to pluss to er fire. Flommene, skogbrannene, korallrevene som dør … Vi kan jo kjenne katastrofen på kroppen, på huden. Det er jo bare å se ut, sier Kalmus og fortsetter:

- Temperaturene nå er bare starten. Det vil være enda varmere for våre barn, for deres barn … I tusener av år.

- Arrester dem

Aller viktigst mener han er å få en slutt på fossilindustrien.

- I flere tiår har de jobbet for å spre desinformasjon. Jeg mener fossilindustrien står bak forbrytelser mot menneskeheten. Selskapsledere bør stilles for retten og de som har vært med og spre desinformasjon og løgner bør straffes, sier Kalmus.

Om Norge, USA og resten av verden fortsetter å utvide olje- og gassindustrien, mener han verden vil oppleve masseflukt fra deler av kloden, som vil bli ubeboelig.

- At Biden og verdens politikere ikke stopper fossilindustrien med all den kunnskapen vi sitter på … Det gjør meg virkelig sint. Derfor jobber jeg nå med å få i gang et folkelig opprør for å redde kloden, sier Kalmus, og avslutter:

- For våre barn og framtidige generasjoner må vi ha håp om at verden kan endres til det bedre. Men det haster.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer