Kloden i krise:

- Kloden er på vei mot helvete

Kloden er nå inne i en ny og voldsom fase av global oppvarming. USAs Joe Biden og verdens ledere må erklære klimakrise og stoppe olje- og gassindustrien, trygler amerikansk forsker.

HETEBØLGER: Store deler av verden opplever rekordhøye temperaturer både på land og i vann, skogbranner, flommer, døende koraller og andre tegn som viser at naturen og kloden er i krise. Bildet viser et nedbrent hotellkompleks på den greske øya Rhodos i forrige uke. Foto: AFP / NTB
HETEBØLGER: Store deler av verden opplever rekordhøye temperaturer både på land og i vann, skogbranner, flommer, døende koraller og andre tegn som viser at naturen og kloden er i krise. Bildet viser et nedbrent hotellkompleks på den greske øya Rhodos i forrige uke. Foto: AFP / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

At kloden er i krise har vært og er hovedoppslag i medier over hele verden i sommer. Lørdag ettermiddag melder CNN at nordlige regioner i Kina, inkludert hovedstaden Beijing, opplever styrtregn og flom. En bjørn kjøler seg ned i et svømmebasseng i overopphetede California, ifølge BBC.

Over 175 millioner amerikanere oppholder seg i områder der det advares om farlige hetebølger, skriver Reuters, mens hetebølger i vannet har økt med 50 prosent siden 1982, ifølge Aftenposten.

- Vi har aldri hatt en sommer som denne: Rekordvarme i havet, nærmest dødelig varme på land, branner og issmelting i rekordfart. Biden og verdens ledere må erklære klima-unntakstilstand. Nå, sier amerikaneren Peter Kalmus, NASA-forsker og forfatter, til Dagbladet.

- Livredd

Kalmus understreker at han prater som privatperson og ikke som NASA-ansatt. Men i tiår etter tiår har han studert forskning, grafer og oversikter som alle viser det samme: «Kloden er i klimakrise, og menneskene har skylda. Fossil-industrien spesielt», ifølge Kalmus.

- Biden er den siste presidenten som kan bidra til at kloden ikke varmes opp med mer enn 1,5 grader. Men åpner nye oljefelt og ledninger. Sløser bort ei tid vi ikke har. Og framtida blir verre, sier Kalmus til Dagbladet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.