Knallhardt angrep

SV mener oljeselskapene slipper for lett unna i statsbudsjettet.

KREVER MER: SV-politiker Lars Haltbrekken radbrekker regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KREVER MER: SV-politiker Lars Haltbrekken radbrekker regjeringens forslag til statsbudsjett. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Støre-regjeringens klimasatsing i statsbudsjettet har allerede rukket å høste hard kritikk fra miljøorganisasjoner og opposisjonen.

- Dette er sjokkerende, sa MDGs Lan Marie Berg da Dagbladet kunne fortelle at oljeskattepakken i stor grad blir stående uendret.

- Full brems for grønn omstilling, mente Venstres Alfred Bjørlo.

Nå skal regjeringspartiene inn i knallharde forhandlinger med SV på Stortinget.

Det kan bli tøft, ikke minst når det gjelder klimabudsjettet. SV-topp Lars Haltbrekken i energi- og miljøkomiteen er nemlig svært misfornøyd med det han kan lese i budsjettet.

- Klimasatsingen er altfor svak, og vi ser jo av regjeringens klimastatus at de ikke har satt i verk nok tiltak for å nå forpliktelsene vi har for neste år, sier Haltbrekken til Dagbladet.

Kan ikke gå fri

Nytt av året var klima- og miljøminister Espen Barth Eides (Ap) «grønne bok». Her gjør han opp status for regjeringens arbeid med klima og planer framover.

I oljeskattepakken som Solberg-regjeringen vedtok da oljeprisene stupte under coronakrisen, ble det lagt inn et krav til oljeselskapene om at de måtte kutte utslippene med 50 prosent innen 2030.

Men i klima- og miljøministerens store klimaplan er det ifølge Haltbrekken ikke nok tiltak for å nå dette målet.

- Oljeselskapene må pålegges å kutte utslippene langt mer enn i dette budsjettet. De største forurenserne kan ikke gå fri, sier Haltbrekken.

Spiser opp effekten

Regjeringen foreslår å kutte i oljeskattepakken.

- Det er på høy tid, og jeg er fristet til å si: Hva var det vi sa? Nå har de i hvert fall åpna døra for å forhandle om den.

Midt blant kuttene gir regjeringen en pakke til både private bilbrukere og til anleggsnæringen. Bensin- og dieselavgiftene skal ned i regjeringens forslag.

- Den reduserte dieselavgiften mer enn spiser opp effekten av CO₂-avgiften. Skal man gjennomføre det, må man gjennomføre flere andre klimatiltak.

Skal slåss

- Det vil være viktig for oss å få gjennomslag for flere tiltak for å kutte utslipp.

- Kan klimasaken bli så viktig at dere ikke godtar budsjettet?

- Vi kommer til å slåss for å få på plass flere klimatiltak.

- Du har en realistisk tro på at dere kan bli enige?

- Ja, vi klarte det i fjor, og vårt mål er å klare det igjen.

- Vil dere kunne gå på akkord med dere selv?

- Vi skal ha på plass flere tiltak for å kutte utslippene. Vi må ta innover oss alvoret i verden, sier Haltbrekken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer