Matpriser

Knallhardt oppgjør med matbaronene

LO-leder Peggy Hessen Følsvik krever full åpenhet fra matbaronene for å fjerne all tvil om dagens prishopp.

YPPER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er ikke overbevist om at dagligvarekjedene forteller hele historien bak dagens prishopp. Hun krever derfor innsyn i regnestykket. Foto: Lars Eivind Bones
YPPER: LO-leder Peggy Hessen Følsvik er ikke overbevist om at dagligvarekjedene forteller hele historien bak dagens prishopp. Hun krever derfor innsyn i regnestykket. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert

De store dagligvarekjedene hevder at dagens prishopp ikke er til å unngå, og viser til at leverandørene skrur opp sine priser.

LO-topp Peggy Hessen Følsvik har en sterk mistanke om at dette ikke er hele forklaringen.

- Dagligvarebransjen må vise kortene. De kan ikke øke prisene med henvisning til økte kostnader, uten samtidig å vise fram hele regnestykket, sier Hessen Følsvik til Børsen.

- Må forklare seg

Leverandørene kan justere sine priser to ganger i året, og 1. februar er en slik dag.

Stikkprøver som flere medier har foretatt, indikerer en prisøkning på rundt 8 til 10 prosent i dag, enkelte varer med langt, langt mer.

- Pengene folk legger igjen på Kiwi, Prix og Rema havner jo et sted, de renner ikke bare ut i intet. Nå må matbaronene forklare seg, sier Hessen Følsvik.

Hun vil for eksempel vite hva som går til strøm, hva som går til bøndene, til matvareindustrien, de ansatte og ikke minst - hva eierne sitter igjen med.

Sterk mistanke

LO-lederen minner om at økte matpriser relativt sett får større konsekvenser for personer med lavere inntekter.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer