Statsbudsjettet

- Knapt sett maken

Norsk næringsliv jubler for det nye statsbudsjettet, og det er særlig Frp som får skryt.

Hadde det ikke vært for pandemien, kunne Siv Jensen ha sørget for Erna Solbergs avgang. Det innrømmer Frp-lederen her. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Både Næringslivets hovedorganisasjon og hovedorganisasjonen for handels- og tjenestenæringen, Virke, er strålende fornøyd med det nye statsbudsjettet for 2021.

- Dette er vi veldig fornøyde med. Nå er næringslivet blitt lyttet til og det betyr mye i den situasjonen vi er i. Norsk næringsliv er i ei stor krise, og da trenger vi at politikere står opp for næringslivet. Jeg er veldig imponert, og spesielt over Frp, som klarer å få så store endringer i et budsjett. Vi har vel knapt sett maken til det, sier administrerende direktør i NHO, Ole Erik Almlid til Børsen.

Han trekker fram fem endringer Frp har kjempet for, som er i tråd med det NHO ønsket.

  • Endring i skatte- og avgiftsregimet rundt grensehandelen. Blant annet kuttes alkoholavgiften på øl og vin med 10 prosent. Avgiften på snus kuttes med 25 prosent.
  • Satsing på samferdsel.
  • Tiltak for maritim sektor som blant annet hjelper verftene på Vestlandet.
  • Investeringsbeslutning på karbonfangst- og lagring.
  • Støtte til private barnehager.

- Løser ikke alle problemer

- Selv om vi er godt fornøyde, løser ikke dette alle problemer for næringslivet. Det kan det ikke. Det er viktig å følge med videre gjennom 2021 og om det nødvendig med ytterligere tiltak. Dette er så bra som vi kan få det nå, men det kommer til å være behov for endringer utover 2021. Derfor blir revidert budsjett svært viktig, sier Almlid.

NHO-sjefen mener budsjettet betyr enormt mye for arbeidslivet over hele landet.

- Dette betyr mye for mange tusen arbeidsplasser i Norge. Det betyr mye for arbeidsplasser allerede fra første januar. Et eksempel på det er grensehandelen. Dersom vi nå handler mer i Norge framfor å dra til Sverige fordi vi har lavere avgifter, så betyr det arbeidsplasser for handel og næringslivet. Det betyr også mye for arbeidsplasser i byggenæringen som skal bygge veier og arbeidsplasser på verftene. Det blir også færre konkurser. Når det er sagt, så kommer 2021 også til å bli et veldig tøft år, sier Almlid.

- Historisk

Også administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen er overbevist om at det nye budsjettet vil føre til flere arbeidsplasser og større verdiskaping på norsk side av grensa.

- Kuttene i grensehandelsavgiftene er et historisk grep for flere arbeidsplasser og verdiskaping i Norge. Vi mener det er riktig og viktig i den krisa vi står i. Det står respekt av det Frp og regjeringen gjør her. De tar et grep og snur en årelang utvikling. Vi er glade for at de lytter til oss i handels- og tjenestenæringen. Dette vil komme norske forbrukere, arbeidstakere og de næringsdrivende til gode, sier administrerende direktør i Virke, Ivar Horneland Kristensen, til Børsen.

GRENSEHANDEL: Nordmenn handler alkohol for 2,2 milliarder kroner på Systembolaget i Sverige. Hele ni av ti kunder på Systembolaget i Strömstad er norske. Foto: NTB Scanpix. Klipp: Ørjan Ryland / Dagbladet Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer