Knusende beskjed for milliardær

Statsforvalteren har satt ned foten. Nå står rederiarvingen og kona overfor riving i hytteparadis.

KLAGEN AVVIST: Bent Christian Wilhelmsen og kona punget ut 20 millioner for denne tomta i 2014. Fritidseiendommen ligger omringet av vann og svaberg på ettertraktede Tjøme - hvor det er strenge regler for bygging. Foto: 2022 Norkart AS/Geovekst og kommunene/OpenStreetMap/NASA, Meti/1881
KLAGEN AVVIST: Bent Christian Wilhelmsen og kona punget ut 20 millioner for denne tomta i 2014. Fritidseiendommen ligger omringet av vann og svaberg på ettertraktede Tjøme - hvor det er strenge regler for bygging. Foto: 2022 Norkart AS/Geovekst og kommunene/OpenStreetMap/NASA, Meti/1881 Vis mer
Publisert

I 2014 kjøpte rederimilliardær Bent Christian Wilhelmsen en strandeiendom på idylliske Tjøme sammen med kona Solveig Aars Wilhelmsen.

Den gang besto kremtomta av seks bygninger, og planen var å rive det hele for å sette opp to bygninger - uten å utvide bruksarealet. Det ble starten på et heftig motbakkeløp.

Etter årevis i papirmølla hos kommunen og Statsforvalteren, har Wilhelmsen nå fått en knusende beskjed: Ekteparet får ikke medhold i klagen, etter at milliardæren fikk avslag på søknaden om etterhåndsgodkjenning av ulovlighetene.

Kan bli rettslig oppgjør

Vedtaket fra Statsforvalteren er endelig og kan ikke påklages. Det betyr at milliardæren står overfor omfattende riving på luksuseiendommen, med mindre han forsøker å finne en løsning ved å ta saken til retten.

Wilhelmsens advokat, Anne Tellefsen, opplyser overfor Børsen at ekteparet ikke ønsker å kommentere saken. Dermed er det uklart hvilken retning paret tar videre.

Statsforvalteren påpeker at «saken har en omfattende historikk». En kortfattet gjennomgang viser at Tjøme kommune ga tillatelse til flere byggetiltak på eiendommen i mars 2017.

Under et rutinemessig tilsyn i 2018 fant nye Færder kommune ut at godkjennelsen fra 2017 var fattet på feil grunnlag. De kom da fram til at kun 160 kvadratmeter av totalt 311 var lovlig oppført.

Fare for riving

Under tilsynet ble det også avdekket 15 avvik. Kommunen etterhåndsgodkjente siden tre av disse, mens resten ble avslått.

Stridens kjerne dreier seg blant annet om byggehøyde, basseng, plattinger, trapper, terrasseetablering og riving og gjenoppføring av eksisterende basseng. Nå står flere av tiltakene i fare for å måtte rettes eller rives.

BLINDLEIA: Millionhyttene ligger tett som perler i den sørlandske skjærgården Blindleia. Her boltrer noen av de mest kjente finansfolkene og investorene i Norge seg om sommeren. Hotellkongen Petter Stordalen, brødrene Øystein og Torstein Tvenge og Nicolai Tangen har alle luksuseiendommer her. Reporter Mina Janssen / Video: Lars Eivind Bones Vis mer

Wilhelmsen har søkt om rammetillatelser og dispensasjoner, uten at dette har ført fram.

I november kom Statsforvalteren på banen - som sammen med ekteparet og deres advokat Tellefsen tok befaring av fritidseiendommen.

Enig med kommunen

Konklusjonen fra Statsforvalteren er imidlertid at Færder kommune har vurdert saken korrekt, da Wilhelmsen søkte etterhåndsgodkjenning og fikk avslag.

- Hensikten med befaringen var å avklare de faktiske forholdene, herunder å få et korrekt og oversiktlig bilde av de ulike tiltakene på eiendommen som det søkes dispensasjon for. (...) Vår vurdering er at kommunen har foretatt en utførlig redegjørelse av de ulike tiltakene og forholdene ved saken, heter det fra Statsforvalteren.

Eiendommen befinner seg også innenfor 100-metersbeltet langs sjøen, kjent som strandsonen, der strenge regler og et generelt byggeforbud gjelder.

- Vi stadfester Færder kommunes vedtak. Det vil si at klagerne ikke har fått medhold i klagen sin, skriver Statsforvalteren.

Millionbot

Byggesaken har vært en real hodepine over flere år. Foruten omfattende saksbehandling, har forholdene tidligere vært under etterforskning av Økokrim.

Det er blant annet delt ut bøter på til sammen 1,1 millioner kroner til firmaene som har stått for riving og gjenoppføring av eiendommens basseng og terrengoppfylling. Saken ble henlagt i januar i fjor, ifølge Tønsbergs Blad.

Rederimilliardær Bent Christian Wilhelmsen, som er bosatt i Sveits, er ifølge Kapitals Norges 40. rikeste person, med en formue på rett i underkant av 8 milliarder kroner.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer