Knusende dom om smitteverninnkjøp: Kaos og rot

Dommen fra leverandørene av medisinsk utstyr under corona-pandemien er knusende. Nå advarer de om blåmandag for «pandemiens norske dugnadsbedrifter.»

VIL SI FRA: Atle Hunstad og Henriette Ellefsen Jovik i Melanor, bransjeorganisasjon for medtek og lab, mener prosessene rundt innkjøp av kritisk utstyr i pandemien har vært preget av unødvendig mye rot og dårlig kommunikasjon. Foto: Bjørn Langsem
VIL SI FRA: Atle Hunstad og Henriette Ellefsen Jovik i Melanor, bransjeorganisasjon for medtek og lab, mener prosessene rundt innkjøp av kritisk utstyr i pandemien har vært preget av unødvendig mye rot og dårlig kommunikasjon. Foto: Bjørn Langsem Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Bransjeorganisasjonen Melanor organiserer 150 selskaper innen medisinsk utstyr og laboratorieutstyr her til lands.

Nå har de på eget initiativ sendt et brev til kommisjonen som skal evaluere den norske pandemi-bekjempelsen.

Her gir de en tydelig beskjed om at har vært mye som ikke har fungert på innkjøpssiden siden corona-pandemien traff oss for fullt i mars i fjor.

- Ingen hadde bedt oss om det, men vi ville komme med et konstruktivt innspill til hvordan dette kan gjøres bedre i framtiden, sier administrerende direktør Atle Hunstad.

Kritisk mangel

Norge var ikke langt inne i pandemien før det ble klart at vi hadde alt for lite smittevernsutstyr. Det var mangler på det mest elementære som munnbind og håndsprit, og sykepleiere på sykehusene ble bedt om å rasjonere.

Men ifølge Melanor kunne de norske leverandørene som allerede før pandemien var «ryggraden i forsyningslinjene av medisinsk utstyr til Helse Norge», skaffet smittevernsutstyr tidligere og i et større volum om organiseringen hadde vært bedre.

- Da krisen virkelig traff Norge, opplevde vi at helse- og omsorgstjenesten hadde liten grad av oversikt og kontroll i forhold til nødvendig utstyr for vern, testing og behandling, skriver de til corona-kommisjonen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer