Norsk eksport

- Knusende dom

- Hun henger fast i en gammeldags tvangstrøye, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om hvorfor statsminister Erna Solberg (H) ikke har klart å løfte Norges handel med utlandet.

ALARM: - Et land som går i minus, mister handlingsfrihet, advarte Ap-leder Jonas Gahr Støre, som viste til Børsens oppslag om norsk eksport da han åpnet partiets sentralstyre mandag. Video: NTB Vis mer
Publisert

Støre hadde med seg hovedoppslaget fra Dagbladets finansnettsted Børsen da han møtte pressen i forkant av Arbeiderpartiets sentralstyremøte på Gardermoen i dag.

Utgangspunktet for Børsen-saken er en fersk rapport fra Menon Economics som plasserer Norge på sisteplass når det gjelder å handle med andre land.

- Dette er en veldig alvorlig tilstandsrapport over Norge i 2021, og samtidig er det en knusende dom over de siste åra hvor norsk eksport har falt som en stein, sier Støre til Børsen.

Sakker akterut

Rapporten er bestilt av arbeidslivets tungvektere LO og NHO og det statlige selskapet Eksportkreditt.

Menon Economics-analysen konkluderer blant annet med at ingen land i den vestlige verden eller blant de framvoksende økonomier har tapt globale markedsandeler like raskt som Norge de siste 20 åra.

Selv om vi tar verdien av olje og gass med i regnestykket, kommer land som Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Nederland og Belgia ut med en raskere vekst enn Norge.

Tilbake sitter vi med Vest-Europas laveste eksport som andel av vår samlede verdiskaping (BNP).

Falt 400 milliarder

Ap-lederen mener dokumentet avdekker en total svikt i regjeringens handelspolitikk.

- For første gang siden 1987 går Norge i minus på handelsbalansen. Så var det krise i 2020, men dette går lenger tilbake i tid. Norges handelsbalanse har falt med 400 milliarder kroner de siste åtte åra, når man holder olje og gass utenfor regnestykket, understreker Støre.

«Et land i minus får begrenset handlefrihet» Ap-leder Jonas Gahr Støre

Børsen har spurt både statsminister Erna Solberg (H) og næringsminister Iselin Nybø (V) om hvorfor utviklingen er slik, foreløpig uten å få svar.

Støre er imidlertid klar på hva han mener er forklaringen:

- Handelspolitikken har ikke truffet. Den har ikke vært aktiv nok og dermed har den ikke gitt resultater, sier Støre til Børsen.

- Dette er alvorlig. Et land som går i minus, kommer til å få begrenset handlefrihet, og vi kan ikke gå ned den veien, understreket Støre under tirsdagens pressemøte.

- Tvangstrøye

Menon-rapporten påpeker at hver femte norske arbeidsplass er knyttet til eksportrettede næringer.

- Dette viser hvor utrolig viktig eksportbedriftene er for verdiskapingen og sysselsettingen i Norge, sier Otto Søberg, administrerende direktør i Eksportkreditt.

Støre har en klar oppfatning av hvorfor pilene peker i feil retning:

- Høyre-regjeringen henger fast i en tro på at passiv næringspolitikk og nøytrale vilkår er det salige. Men vi ser jo at politikere i hele Europa, både til høyre og til venstre, tar aktivt tak. Likevel, når vi snakker om å spille på lag med eksportbedriftene, så sier Høyre at det er gammeldags. Jeg vil si at det er Erna Solberg som henger fast i en gammeldags tvangstrøye.

Ap-lederen sier at man ikke trenger å dra lenger enn til Sverige og Danmark for å se en helt annen tilnærming.

- Våre nærmeste naboer har ikke olje og gass, men de har et langt mer aktivt virkemiddelapparat og de har vært veldig mye mer fokusert i sitt arbeid for eksportbedriftene. Det bærer resultater som vi så langt bare kan se langt etter, tordner Ap-lederen.

Må opp 100 prosent

Menon har også tidligere tatt for seg tilstanden for norsk eksport. Børsen kunne da fortelle at konsulentene den gang konkluderte med at norske myndigheters innsats er svak, «dårlig koordinert» og «preget av for mange aktører med til dels overlappende mandat».

Manglende konkrete målsettinger ble også trukket fram som et svakt punkt sammenliknet med andre land. Støre nøler ikke med å lansere et slikt konkret mål.

- Menon har beregnet at for å demme opp for tapte framtidige verdier fra olje og gass, så må Norges eksport øke med 100 prosent innen 2040. Derfor sier Arbeiderpartiet at vi må øke med 50 prosent innen 2030. For å få til dette vil vi dra veksler på den norske modellen, med dialog mellom partene i arbeidslivet, i tett samarbeid med utenrikstjenesten og en sterkere satsing på industrien, varsler Ap-lederen.

- Dette passer hånd i hanske med 100-dagersplanen du tidligere har annonsert?

- Noen har jo spøkt med at jeg har sagt at vi skal doble eksporten på hundre dager. Men det vi skal gjøre, er å komme raskt i gang. Norge bruker i dag mindre ressurser på eksport enn sammenliknbare land, både målt i penger og arbeidstimer. Det er mange hull som må tettes i det norske eksportarbeidet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer