Norsk eksport

- Knusende dom

- Hun henger fast i en gammeldags tvangstrøye, sier Ap-leder Jonas Gahr Støre om hvorfor statsminister Erna Solberg (H) ikke har klart å løfte Norges handel med utlandet.

ALARM: - Et land som går i minus, mister handlingsfrihet, advarte Ap-leder Jonas Gahr Støre, som viste til Børsens oppslag om norsk eksport da han åpnet partiets sentralstyre mandag. Video: NTB Vis mer
Publisert

Støre hadde med seg hovedoppslaget fra Dagbladets finansnettsted Børsen da han møtte pressen i forkant av Arbeiderpartiets sentralstyremøte på Gardermoen i dag.

Utgangspunktet for Børsen-saken er en fersk rapport fra Menon Economics som plasserer Norge på sisteplass når det gjelder å handle med andre land.

- Dette er en veldig alvorlig tilstandsrapport over Norge i 2021, og samtidig er det en knusende dom over de siste åra hvor norsk eksport har falt som en stein, sier Støre til Børsen.

Sakker akterut

Rapporten er bestilt av arbeidslivets tungvektere LO og NHO og det statlige selskapet Eksportkreditt.

Menon Economics-analysen konkluderer blant annet med at ingen land i den vestlige verden eller blant de framvoksende økonomier har tapt globale markedsandeler like raskt som Norge de siste 20 åra.

Selv om vi tar verdien av olje og gass med i regnestykket, kommer land som Tyskland, Danmark, Sverige, Finland, Nederland og Belgia ut med en raskere vekst enn Norge.

Tilbake sitter vi med Vest-Europas laveste eksport som andel av vår samlede verdiskaping (BNP).

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer