Knusende Oslo-beskjed: Dyttet ned fra tronen

Vestlandet tar sterk revansje.

UT I KULDEN: Oslo gjør fortsatt mye riktig, men makter ikke å forsvare tittelen i kommune-NM. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
UT I KULDEN: Oslo gjør fortsatt mye riktig, men makter ikke å forsvare tittelen i kommune-NM. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

By vinner over bygd, Østlandet og Vestlandet over Nord-Norge og Innlandet.

Siden 2011 har NHO publisert en årlig undersøkelse der de rangerer hvor attraktive norske kommuner er. Årets kommune-NM kommer som en kalddusj for hovedstaden.

Oslo mister ikke bare førsteplassen, men må se seg forbigått av både Sola og Bærum.

På bånn

NHOs ferske barometer viser at Sola har tatt en knallsterk revansj. Rogalands-kommunen havner nok en gang øverst - en plass de også hadde fra 2013 til 2015, etterfulgt av tre år på tredjeplass.

- Hva er hovedårsaken til at Oslo dyttes ned fra tronen?

- La oss snu på det: Sola tar igjen den plassen de alltid har hatt. Sola ble dyttet ned på grunn av oljekrisen. Når den er kommet på avstand, klatrer kommunen opp igjen. Sola scorer gjennomgående godt på alle indikatorer, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum til Børsen.

På bånn ligger Dyrøy, Vevelstad og Kvæfjord. (Sistnevnte er riktig nok verdensmestere på kake, men det er ikke blant parametrene NHO går etter).

  • Se full rangering lenger ned i saken.

I Kommune-NM måles alle de 356 kommunene på områder som næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.

- Kommune-NM er ikke en rangering av kommunale tjenester, altså velferdstilbudet i kommunen. Det er heller ikke et forsøk på å rangere kommunale tjenestetilbud overfor næringslivet. Stikkordet er økonomisk bærekraft. Hvis ikke kommunene er vekstkraftige, vil heller ikke nasjonen være vekstkraftig, forklarer Dørum.

TOMT: Nordkapp kommune forberedte seg på et rekordår for turistindustrien. Slik ble det ikke. Foto / video: Henning Lillegård Vis mer

- Veldig gøy

Sola-ordfører Tom Henning Slethei er jublende begeistret:

- Vi er ydmyke og stolte over å ta tronen tilbake. Sola har lang tradisjon for å ligge høyt på denne kåringen. Derfor er det veldig gøy å være tilbake helt på toppen, sier Slethei til Børsen.

- Hva er suksessfaktoren?

- Sola har alltid lagt godt til rette for næringslivet. Vi har en arbeidsplassdekning på 145 prosent, altså har vi langt flere arbeidsplasser enn vi trenger for våre egne innbyggere. Ingen andre kan måle seg med et slikt tall. Så det trekker nok voldsomt opp, i tillegg til at vi jevnt over gjør det sterkt på de andre parametrene, sier Slethei.

Artikkelen fortsetter under:

Kilde: NHO
Kilde: NHO Vis mer

Olje-usikkerhet

Sola-ordføreren er likevel ikke helt trygg på at kommunen hans klarer å forsvare stillingen når 2020 skal gjøres opp.

- Det blir krevende å beholde plassen, for vi er jo veldig oljesensitive. Og vi så alle hva som skjedde med priskollapsen i mars i år. Tilbakemeldingene fra lokalt næringsliv er at det er veldig tøffe tider. Og når «oljå» sliter, blir alt fra hoteller til frisører også berørt. I motsetning til østlandskommunene som drar stor veksel på statlige arbeidsplasser, så lever og dør vi med oljeprisen, understreker Slethei.

Fakta om kommune-NM

  • Årlig rangering av de økonomiske prestasjonene og rammebetingelsene for næringslivet i norske kommuner.
  • Kommunene rangeres etter hvor godt de gjør det innen næringsliv, arbeidsmarked, demografi, kompetanse og kommuneøkonomi.
  • Kåringa sier noe om økonomisk bærekraft og potensiale for vekst.
  • Data hentet fra offisielle statistikker. Årets kåring baseres på tall for 2019.

- Hva gjør dere riktig?

- At vi klarer å ha så høy arbeidsplassdekning, til tross for at all selskapsskatt drives inn sentralt for deretter å fordeles, det forteller meg vi er gode på å forstå næringslivets behov. Som en av landets nå bare tre Frp-ordførere må jeg få lov til å si at det handler om at vi som kommune skal legge til rette. Vi skal produsere gode barnehager, skoler og omsorg, være gode på saksbehandling i byggesaker og regulering, men ikke blande oss i alt mulig annet, mener Slethei.

NHOs sjeføkonom legger til:

- Det er stort sett bykommunene som ligger på topp. Det forteller, ikke så overraskende, at de har det mest varierte næringslivet og høyest kompetansenivå - med enkelte unntak. En liten distriktskommune er som regel dømt til å få dårlig plassering, sier han.

Børsen har onsdag bedt byrådsleder Raymond Johansen om en kommentar til resultatet på kåringen. Hos Oslo er det Victoria Marie Evensen, næringsbyråd i Oslo, som svarer. Hun tar plasseringa med knusende ro.

- Dette lever vi godt med. Oslo, Bærum og Sola er de kommunen som har rangert øverst de senere årene og med noe variasjon i hvem som har vært nummer 1. At Oslo i år er nummer 3 innebærer derfor ikke nødvendigvis at Oslo kommune har blitt vesentlig dårligere enn tidligere. Men hyggelig for Bærum og Sola da, sier Evensen til Børsen.

Kommuner som sliter

Kommuner som rangeres høyt i Kommune-NM har gjerne høy yrkesdeltakelse, høy andel private jobber, en ung og kompetent arbeidsstyrke, høy næringsvariasjon og god kommuneøkonomi. Ifølge Dørum er det her lite sentrale kommuner sliter.

- Mange kommuner nordpå scorer gjennomgående dårligere enn landsgjennomsnittet. For å sitere en eiendomsmekler: Beliggenhet, beliggenhet, beliggenhet. Det får man ikke gjort noe med.

- Generelt dreier det seg om en opphoping av problematiske trekk. Sliter man med det ene, ender du gjerne opp med å slite med det andre, sier Dørum, men som videre understreker:

- Blant disse er det også mange med gode plasseringer og god framgang, blant annet som følge av vekst i reiselivet.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer