Knusende rapport om grønn omstilling

Det internasjonale energibyrået (IEA) ser få tegn til grønn omstilling i olje- og gassindustrien. Globalt investeres mindre enn 1 prosent i ren energi.

NEDSLÅENDE: Olje- og gassindustrien globalt investerer mindre enn 1 prosent i ren energi, kommer det fram i en ny rapport fra Det internasjonale energibyrået mandag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Foto: Marit Hommedal / SCANPIX
NEDSLÅENDE: Olje- og gassindustrien globalt investerer mindre enn 1 prosent i ren energi, kommer det fram i en ny rapport fra Det internasjonale energibyrået mandag. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix Foto: Marit Hommedal / SCANPIX Vis mer
Publisert

– En forpliktelse fra olje- og gasselskapene til å levere rent driftsstoff til verdens forbrukere er avgjørende for utsiktene til å redusere utslipp, heter det i rapporten fra IEA mandag.

Ekspertene blir stadig mer bekymret over muligheten til å oppnå målet nedfelt i Parisavtalen om å begrense den globale oppvarmingen til under 2 grader.

Må gjøre mer

I rapporten kommer det fram at IEA fant få tegn til store endringer i olje- og gasselskapenes investeringer, hvor mindre enn 1 prosent av de totale kapitalutgiftene utenfor deres kjernevirksomheter har gått til ren energi.

Videre heter det at ledende firmaer innen industrien dedikerer rundt fem prosent av sine totale investeringer til prosjekter utenfor olje- og gassvirksomhet, for det meste til sol- og vindprosjekter.

– En mye større endring i den samlede kapitalfordelingen er nødvendig for å fremme energioverganger, fastslår rapporten som mener at industrien kan gjøre mye mer for å svare på trusselen om klimaendringer.

15 prosent fra olje og gass

Det inkluderer mer enn å investere i rene kilder, da rundt 15 prosent av de globale energirelaterte utslippene fra drivhus kommer fra olje- og gass ut fra bakken og til forbrukerne, heter det.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer