Russlands hodepine:

- Knusende

Eksperter mener Russland står overfor en tikkende, økonomisk bombe: - Vil lide, mener seniorstrateg.

RISIKERER KALDDUSJ: Økonomer mener Putin står i fare for å styrte Russlands økonomi som følge av krigen i Ukraina. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik Kremlin Pool Photo / AP
RISIKERER KALDDUSJ: Økonomer mener Putin står i fare for å styrte Russlands økonomi som følge av krigen i Ukraina. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik Kremlin Pool Photo / AP Vis mer
Publisert

- Langsiktig sett, med tanke på det russiske styringssystemet og hvordan de har oppført seg, så gjør det at økonomien ikke kommer til å fungere bra, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

Krigen i Ukraina har sørget for å sende sjokkbølger gjennom verdensøkonomien og globale finansmarkeder. Pandemiens etterdønninger og den russiske invasjonen har utløst kraftig uro på internasjonale børser, galopperende råvarepriser, og skyhøye inflasjonstall.

I Europa råder frykten for langvarige arr. Eksperter roper nå varsko om en reell fare for stagflasjon og resesjon.

UKRAINA: Jen Psaki, Det hvite hus' pressesekretær, mener at de russiske styrkene sliter med krigføringen i ulendt ukrainsk terreng. Video: AP Vis mer

- Feilet

I Russland står derimot panikk-knappen tilsynelatende urørt. Tross massive økonomiske sanksjoner fra Vesten, er rubelverdien tilbake til normale nivåer. Utenlandsgjelda er betalt, og i slutten av april fikk styringsrenta et kraftig kutt.

Den russiske sentralbanken begrunnet avgjørelsen med at «det ikke lenger er økende fare for ustabilitet i økonomien eller for prisnivået». Eller som president Vladimir Putin proklamerte i april, gjengitt av Reuters:

- Vestens økonomiske blitzkrig mot Russland har feilet.

Det er ikke økonomieksperter enige i.

- Knusende

Flere mener Russland er i ferd med å isolere seg fullstendig fra det øvrige verdenssamfunnet. Utfallet kan bli brutalt for landets økonomi, slår blant andre seniorstrateg Timothy Ash fast.

- Jeg tror den langsiktige virkningen vil være knusende. Russland blir kuttet ut av vestlige forsyningskjeder fordi de anses som en upålitelig partner. Det vil presse landet inn i resesjon, sier Ash i BlueBay Asset Management til BBC.

Det er Andreassen enig i. Han trekker fram to faktorer som vil gi Russland problemer i framtida: At de ikke får kjøpt teknologi fra Vesten, og at det kommer rapporter fra Russland om stor utvandring.

- Det vil jo primært være de som er verdifulle, de med kompetansen. De som skjønner hva som skjer i Ukraina, og tenker at de ikke vil være med på det, sier Andreassen, og legger til:

- Det å bli utestengt fra teknologi og miste arbeidskraft - det blir det mest alvorlige på lang sikt.

- Rammer hovedpulsåra

Særlig viktig blir avgjørelsen om å fase ut eller forby import av russisk olje. Det vil, ifølge president Joe Biden, «ramme hovedpulsåra i Putins økonomi».

PUTINS TALE: Oberstløytnant Geir Hågen Karlsen er ikke overrasket over Putins retorikk under markeringen av «Seiersdagen» i Russland. Vis mer

Han får støtte av Ole R. Hvalbye, råvareanalytiker i SEB.

- Det er ingen tvil om at Europa vil ha noen krevende år med å vende seg av russisk olje og gass, men dette er mye verre for den russiske økonomien, som vil lide på lang sikt, sier Hvalbye til BBC.

- Styrt av oligarker

Harald Magnus Andreassen tror Russland kommer til å fortsette å selge råvarer, og finne nye måter å selge det på - riktignok til rabatterte priser - men at de ikke har en struktur som fører til god vekst bredt sett.

- Det kommer av at det er en kommandoøkonomi. Det er riktignok private bedrifter, men de er sentralisert, styrt av oligarker, og et regime som ikke forstår så mye av økonomi. Det er ikke et samfunn som over tid blir omstillingsdyktig, sier Andreassen.

Ekspertene mener at Russland står overfor en begrenset tilgang til finansmarkedene, lavere økonomisk vekst, lavere levestandard og høyere lånekostnader.

- Alvorlig smell

Den europeiske utviklingsbanken (EBRD) anslo også tidligere denne måneden at russisk økonomi vil krympe med ti prosent i år. De venter at krigen, og Vestens sanksjoner, sender landet inn i sin dypeste resesjon siden tidlig 1990-tall, ifølge Financial Times (FT).

- Uansett hva som skjer, enten en oljeboikott innføres om seks måneder eller et år ... vil det være en alvorlig smell, sier Timothy Ash.

Det har også vært en del fokus på den russiske rubelen, som etter å ha falt voldsomt i verdi like etter invasjonen, har hentet seg inn igjen, og nå er sterkere enn før krigen.

- Markedet fungerer ikke. Utlendinger får ikke lov til å selge det de eier av aksjer. De får ikke pengene ut. Det er ikke noen som kan selge rubelen. De importerer mindre, men eksporterer fremdeles ganske mye, påpeker Andreassen, og kaller den høye rubelkursen «kunstig og kortsiktig».

- Annet regime

For i det lange bildet kommer det til å gå dårlig med russisk økonomi, slår sjeføkonomen fast.

- Det ligger en veldig nedside for Russland her. Det politiske systemet de har i Russland gir ikke en god økonomi. Det er vilkårlige fengslinger, privilegier som deles ut av den politiske ledelsen til oligarker. Det er så mange ting som vi vet ikke gir en god økonomi over tid. Du kan få tappet ut råvarene med et diktatur, men det er få som har blitt dynamiske og kreative samfunn av det, sier Andreassen.

- Så her må vi ha et regimeskifte for at det skal bli bedring?

- Jeg tror du må ha et annet regime, eller at de kan oppføre seg annerledes. Men sannsynligheten for det er ikke spesielt stor.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer