Russlands hodepine:

- Knusende

Eksperter mener Russland står overfor en tikkende, økonomisk bombe: - Vil lide, mener seniorstrateg.

RISIKERER KALDDUSJ: Økonomer mener Putin står i fare for å styrte Russlands økonomi som følge av krigen i Ukraina. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik Kremlin Pool Photo / AP
RISIKERER KALDDUSJ: Økonomer mener Putin står i fare for å styrte Russlands økonomi som følge av krigen i Ukraina. Foto: Alexei Druzhinin / Sputnik Kremlin Pool Photo / AP Vis mer
Publisert

- Langsiktig sett, med tanke på det russiske styringssystemet og hvordan de har oppført seg, så gjør det at økonomien ikke kommer til å fungere bra, sier sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets, til Børsen.

Krigen i Ukraina har sørget for å sende sjokkbølger gjennom verdensøkonomien og globale finansmarkeder. Pandemiens etterdønninger og den russiske invasjonen har utløst kraftig uro på internasjonale børser, galopperende råvarepriser, og skyhøye inflasjonstall.

I Europa råder frykten for langvarige arr. Eksperter roper nå varsko om en reell fare for stagflasjon og resesjon.

- Feilet

I Russland står derimot panikk-knappen tilsynelatende urørt. Tross massive økonomiske sanksjoner fra Vesten, er rubelverdien tilbake til normale nivåer. Utenlandsgjelda er betalt, og i slutten av april fikk styringsrenta et kraftig kutt.

Den russiske sentralbanken begrunnet avgjørelsen med at «det ikke lenger er økende fare for ustabilitet i økonomien eller for prisnivået». Eller som president Vladimir Putin proklamerte i april, gjengitt av Reuters:

- Vestens økonomiske blitzkrig mot Russland har feilet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer