Knuser «Plan B»: - Kaldkveles

- Norge er særdeles dårlig skikket, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum om å låse krona til euroen.

KOSTBAR: NHOs-sjeføkonom Øystein Dørum sier Norge ikke har råd til å låse kronekursen mot euro. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KOSTBAR: NHOs-sjeføkonom Øystein Dørum sier Norge ikke har råd til å låse kronekursen mot euro. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Den historisk svake krona gjør at alt vi kjøper fra utlandet blir veldig mye dyrere, og bidrar tungt til at Norges Bank ikke er ferdig med å heve renta.

Det blir en kostbar dobbeltsmell for alle nordmenn med boliglån.

Det siste året har den norske krona blitt svekket med mer enn 20 prosent mot euro og 16 prosent mot dollaren, kunne Børsen nylig fortelle.

Kronekursen er en av de viktigste faktorene Norges Bank vurderer når de bestemmer styringsrenta.

Og torsdag i forrige uke skjedde det igjen: Sentralbanksjef Ida Wolden Backe skrudde opp renta til 3,25 prosent, som er det høyeste nivået siden 2008.

Samtidig måtte hun innrømme at Norges Bank sliter med å forstå hvorfor den norske krona er rekordsvak.

Låst til euro

Kronesvekkelsen og rentegaloppen har fått sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til å hente fram modellen som styrte norske renter på 1980-tallet.

Denne pengepolitiske varianten praktiseres av danskene med brukbart hell, og handler om å låse krona til euroen.

- Det er plan B hvis vi ikke får til det vi holder på med nå, som er å styre norsk økonomi for å få en sunn norsk krone. Når alt annet feiler, tror jeg nok mange pusser støvet av plan B. Finansdepartementet og Norges Bank ser i hvitøyet nå at dette går kanskje ikke, har Andreassen uttalt til Børsen.

- Helt uaktuelt

Forslaget blir kontant avvist av NHOs sjeføkonom Øystein Dørum.

- I den grad du lykkes med fastprispolitikk, så gir det en form for forutsigbarhet for import og eksport. Det har jo en verdi. Men grunnen til at Norge gikk bort fra fastkursmålet, er at sentralbanken vår ikke klarer å stå imot presset utenfra, uten for store kostnader, sier Dørum til Børsen.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

Norge hadde fastprispolitikk fra 1986 til 1992.

Våren 1986 brukte Norges Bank cirka 50 milliarder kroner på å forsvare kronekursen. Omtrent det samme beløpet ble brukt i desember 1992, før man valgte å kaste inn håndkleet, forteller Dørum:

- Forskjellen er at i 1986 gikk det flere måneder, mens i 1992 tok det to og et halvt døgn. Det blir fort store volumer. For en liten sentralbank er det helt uaktuelt å stå imot valutaspekulanter på denne måten, mener Dørum.

Ekstremt høy rente

Våpenet vi da sitter igjen med, er renta.

- Det har Danmark på en måte lyktes med. Men vi vil risikere å måtte ha en ekstremt høy rente over en lang periode, for å kunne stå imot spekulantene. Og Norge er særdeles dårlig skikket til det, fordi vi har så høy gjeld i husholdningene og fordi de aller fleste har flytende rente, sier Dørum.

Det gir en temmelig brutal konklusjon:

- Det ville rett og slett kaldkvele husholdningene i løpet av svært kort tid.

Da er dagens modell tross alt bedre, mener NHOs sjeføkonom.

- Ved at man tillater kronekursen å gjøre noe av jobben, så slipper vi å stå i slike ekstreme situasjoner der vi må forsvare en bestemt kronekurs mot spekulasjon.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer