Knuser «Plan B»: - Kaldkveles

- Norge er særdeles dårlig skikket, sier NHOs sjeføkonom Øystein Dørum om å låse krona til euroen.

KOSTBAR: NHOs-sjeføkonom Øystein Dørum sier Norge ikke har råd til å låse kronekursen mot euro. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB
KOSTBAR: NHOs-sjeføkonom Øystein Dørum sier Norge ikke har råd til å låse kronekursen mot euro. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB Vis mer
Publisert

Den historisk svake krona gjør at alt vi kjøper fra utlandet blir veldig mye dyrere, og bidrar tungt til at Norges Bank ikke er ferdig med å heve renta.

Det blir en kostbar dobbeltsmell for alle nordmenn med boliglån.

Det siste året har den norske krona blitt svekket med mer enn 20 prosent mot euro og 16 prosent mot dollaren, kunne Børsen nylig fortelle.

Kronekursen er en av de viktigste faktorene Norges Bank vurderer når de bestemmer styringsrenta.

Og torsdag i forrige uke skjedde det igjen: Sentralbanksjef Ida Wolden Backe skrudde opp renta til 3,25 prosent, som er det høyeste nivået siden 2008.

Samtidig måtte hun innrømme at Norges Bank sliter med å forstå hvorfor den norske krona er rekordsvak.

Låst til euro

Kronesvekkelsen og rentegaloppen har fått sjeføkonom Jan Ludvig Andreassen i Eika Gruppen til å hente fram modellen som styrte norske renter på 1980-tallet.

Denne pengepolitiske varianten praktiseres av danskene med brukbart hell, og handler om å låse krona til euroen.

- Det er plan B hvis vi ikke får til det vi holder på med nå, som er å styre norsk økonomi for å få en sunn norsk krone. Når alt annet feiler, tror jeg nok mange pusser støvet av plan B. Finansdepartementet og Norges Bank ser i hvitøyet nå at dette går kanskje ikke, har Andreassen uttalt til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer