Knuser vaksinepass-drøm

- Det blir ikke slik enkelte har antydet.

VAKSINEPASS: For hver uke som går, vaksineres flere nordmenn. Men Høie kommer med en tydelig beskjed. Video: Regjeringen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Regjeringen holdt tirsdag pressekonferanse om coronasituasjonen. Helseminister Bent Høie innleder med å si at vaksineringen går stadig framover.

- Å bli vaksinert er både en individuell og et kollektivt gode. Vaksinering kan beskytte den enkelte, men også fellesskapet. Vaksinering er derfor et viktig virkemiddel for å få tilbake det de fleste av oss drømmer om: En mer normal hverdag.

For hver uke som går, vaksineres flere nordmenn. Men Høie kommer med en tydelig beskjed:

- Hvis du er ung og frisk, er ikke en plass tidlig i køen nødvendigvis viktigst, men at køen rykker raskt framover, sier Høie.

- Ikke egne festivaler

Det såkalte vaksinepassene har vært diskutert i en rekke EU-land den siste tida.

De skal vise hvem som har fått coronavaksinen, slik at de slipper karantene når de krysser grensene. I tillegg kan passene åpne for deltakelse i kulturlivet med konserter og festivaler.

Danmark er blant landene som jobber med å utvikle vaksinepass.

Høie understreker at det i Norge ikke vil være mulig å holde kjøpesentre åpne eller arrangere festivaler utelukkende for dem som er vaksinert.

- Når de fleste voksne er vaksinert, kan vi forhåpentligvis leve mer som normalt igjen. Og den dagen vil komme, men det blir ikke slik noen har antydet, at man i sommer kan ha egne festivaler for de som er vaksinert.

- Tiltakene vi har for å redusere smittespredning er mest knyttet til hvor mange i samfunnet som er vaksinert og i mye mindre grad av hvem av oss som er vaksinert, fortsatte han.

Norge er foreløpig det eneste landet i Skandinavia som ikke har tatt endelig stilling til vaksinepass. Vaksinesertifikat er imidlertid til diskusjon i EU og Verdens helseorganisasjon (WHO).

- Det jobbes med å lage en felles mal for hva som skal inn i dette sertifikatet. Det vil bli opp til hvert enkelt land å vurdere hvordan et slikt sertifikat kan brukes. Det har ikke Norge tatt stilling til, men vi følger med på arbeidet, har statssekretær Maria Jahrmann Bjerke (H) i Helsedepartementet uttalt til NTB.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer