Knuses av erke­rivalen etter marerittår

Fra vondt til verre for en av USAs største arbeidsgivere.

SLITER: Boeings bestselger 737 Max tas ut av produksjon i januar etter at selskapet så langt har produsert 400 maskiner for lager etter flyforbudet. Ferske tall viser også at selskapets argeste konkurrent, Airbus, har gått forbi dem som verdens største flyprodusent. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix
SLITER: Boeings bestselger 737 Max tas ut av produksjon i januar etter at selskapet så langt har produsert 400 maskiner for lager etter flyforbudet. Ferske tall viser også at selskapets argeste konkurrent, Airbus, har gått forbi dem som verdens største flyprodusent. Foto: Ted S. Warren / AP / NTB scanpix Vis mer
Publisert

2019 har på alle mulige måter vært et marerittår for den amerikanske flygiganten Boeing. Mens Boeing sliter med å få flyene sine opp i lufta, har nå den europeiske flyprodusenten Airbus klatret forbi og overtatt plassen som verdens største flyprodusent, skriver Deutsche Welle.

Problemene startet for alvor 10. mars i fjor, da Ethiopian Airlines Flight 302 styrtet i bakken seks minutter etter avgang. Samtlige 157 personer som var om bord mistet livet.

Bare fem måneder tidligere døde 189 personer da Lion Air Flight 610 styrtet i Javasjøen - 13 minutter etter avgang fra Jakarta. Det antas at samtlige 189 personer som var om bord omkom.

Den umiddelbare åpenbare fellesnevneren: begge flyene var av typen Boeing 737 Max 8.

Satt på bakken

Flypassasjerer, flyselskaper, eksperter og luftfartsmyndigheter over hele verden var skremt, og i løpet av kort tid ble rundt 370 Max-fly - som allerede var i full trafikk hos flyselskaper verden over - satt på bakken. Rundt 5000 fly var i bestilling.

Drøyt ti måneder seinere er det fortsatt høyst usikkert hva som kommer til å skje med det store antallet Max-fly som var bestilt og under produksjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer