Ifølge Susan Snyder i Ican er oljefondet til tross for egne retningslinjer inne på eiersiden i sju selskaper som kan knyttes til atomvåpen. Blant disse er amerikanske Raytheon og General Dynamics.
Fondets siste oversikt viser at investeringen i Raytheon ved årsskiftet var verdt drøyt 15,2 milliarder kroner, mens investeringen i General Dynamics var på drøyt 5,8 milliarder kroner.
Raytheon og General Dynamics ble begge utelukket fra fondet i 2005 på grunn av produksjon av klasevåpen, men ble tatt inn igjen i henholdsvis 2017 og 2019 etter løfter om at de ikke lenger produserte slike våpen.
Fondet har også en eierandel verdt 3,7 milliarder kroner i franske Thales, et selskap som er involvert i produksjon av atomvåpen og plattformer for slike våpen.
Også i amerikanske Harris Technologies, de to italienske selskapene Leonardo og Leidos, samt i den indiske rakettprodusenten Bharat Dynamics er fondet inne på eiersiden, ifølge ICANs oversikt.
Skjerpede retningslinjer
Oljefondets retningslinjer er nedfelt i en lov som slår fast at det ikke skal investeres i selskap «som selv eller gjennom enheter de kontrollerer … utvikler eller produserer våpen eller sentrale komponenter til våpen som ved normal anvendelse bryter med grunnleggende humanitære prinsipper, herunder … kjernevåpen».
Les artikkelen gratis
Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.
Gå til innlogging medVi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.
Vi bryr oss om ditt personvern
Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.
Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger