- Knyttneve i trynet

Dramatiske tall i fersk NHO-undersøkelse.

TOMT: Det yrer ikke akkurat av liv i Oslos paradegate Karl Johan om dagen. Likviditetskrisen i utelivsbransjen er stadig økende. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
TOMT: Det yrer ikke akkurat av liv i Oslos paradegate Karl Johan om dagen. Likviditetskrisen i utelivsbransjen er stadig økende. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert

- Krisen har blitt mye verre de siste fire ukene med strenge restriksjoner, sier næringspolitisk fagsjef i NHO Reiseliv, Ole Michael Bjørndal, til Børsen.

Tallene fra NHOs ferske medlemsundersøkelse bygger opp under den påstanden.

Stor konkursfrykt

I medlemsundersøkelsen oppgir 6 av 10 reiselivsbedrifter, som altså innbefatter hele serve- og turistnæringen, at de har mer enn halvert omsetning.

Spesielt dramatisk er det naturlig nok i Oslo. Der oppgir 86 prosent at de har et omsetningsfall på over 50 prosent, og hele 62 prosent sier at de sliter med å betale regninger.

For landet som helhet oppgir 57 prosent av utelivsbedriftene at de vurderer det som en reell risiko at de kan gå konkurs som følge av coronaviruset.

I Oslo oppgir 63 prosent av reiselivsbedriftene at de frykter konkurs.

- Mange har det vondt

Bjørndal forteller at han er i kontakt med mange som nå sliter tungt for å få endene til å møtes.

- Rent personlig er det krevende. Det er mange som har det vondt. De ser det de har jobbet for ramle sammen. Det er en høy grad av menneskelig fortvilelse, sier Bjørndal.

For det er selvsagt de siste ukenes strenge restriksjoner som nå for alvor tærer på en allerede kriserammet bransje. I Oslo er det alkoholforbud på utestedene, og også i Bergen er det innført strenge lokale restriksjoner, på toppen av de nasjonale restriksjonene.

NHOs Bjørdal peker på at situasjonen i bransjen nå er tilbake på mars-nivå - situasjonen er like alvorlig.

Den store forskjellen er at mens ganske mange bedrifter hadde litt penger i kassa å tære på i mars, så er nå kassen så godt som tom.

- Vi hører fra flere at de startet denne krisen med null i gjeld og penger på bok, men nå er man i en motsatt posisjon. Nå har man gjeld og pengene i banken er så å si brukt opp, sier Bjørndal.

TILTAK: Raymon Johansen presenterte nye tiltak for å hindre smitte i Oslo. Vis mer

Har brukt opp oppsparte midler

Sånn er det også for rock- og metalpuben Rock In på Grønland i Oslo. Etter en svært god februar måned så de lyst på tilværelsen, men de oppsparte midlene forsvant fort.

- Uten de pengene så hadde vi ikke klart oss til sommeren, sier daglig leder, Erman Atabay.

Han forsøker å få til omsetning i baren, men det er vanskelig når det ikke er lov å selge øl. Han har fått ordnet seg en litt bedre kaffemaskin, men det hjelper ikke all verdens.

- Jeg må selge 600 kopper kaffe for å tjene det samme som på 200 øl. Det er ingen som kjøper så mye kaffe av meg, sier han.

GALGENHUMOR: På Rock In på Grønland er kassa snart like tom som kisten daglig leder Erman Atabay lener seg mot her. Foto: Privat
GALGENHUMOR: På Rock In på Grønland er kassa snart like tom som kisten daglig leder Erman Atabay lener seg mot her. Foto: Privat Vis mer

Inndrivning fra Skatteetaten

Denne uka dumpet det også et ubehagelig brev ned i postkassa hans. Det var et brev fra Skatteetaten med varsel om tvangsinndrivning av arbeidsgiveravgift.

«Litt usikker på hvordan Skatteetaten forventer at vi skal klare å betale dette når vi ikke har noen nevneverdig omsetning, ettersom Oslo kommune har fratatt oss 95 prosent av omsetningsgrunnlaget», skrev han frustrert på pubens Facebook-side.

Nå ligger det i den nye krisepakken fra regjeringen en mulighet for å få utsatt innbetaling av avgifter til staten til 1. april, men Atabay er uansett ikke imponert.

- Ifølge staten skal ting foregå som normalt. Det foregår ikke som normalt, sier Atabay, som regner med at varselet om tvangsinndrivning er en automatisk generert melding.

- Men de kunne lagt inn en utsettelse, så man slapp få den knyttneven i trynet.

Han mener staten burde frosset innbetaling av statlige avgifter, i alle fall i de hardest rammede bransjene, men inntil videre må altså hver enkelt bedrift selv søke om å få utsatt innbetalingen.

Skatteetaten opplyser til Børsen at de så langt har fått inn 1837 søknader om betalingsutsettelse for arbeidsgiveravgift.

1485 har fått innvilget betalingsutsettelse. Beløpet de de har fått betalingsutsettelse på er til sammen 293 millioner kroner.

Seks milliarder kroner

NHO Reiseliv er glad for at regjeringen i den nye krisepakken har utsatt innbetaling av avgifter til staten med ytterligere to måneder, fram til 1. april, men de mener innbetalingen bør utsettes ytterligere noen måneder, til over sommeren.

- Det er rundt seks milliarder kroner som er utestående i avgifter til staten, så noen vil nok slite med å betale den regningen uansett. Men hvis du skyver på fristen for starten på innbetaling av regningen så vil flere klare den, sier Bjørndal i NHO.

På Grønland i Oslo sier Atabay ved Rock In at han valgte å betale regningen til staten på torsdag, men at det var på bekostning av andre regninger.

- Får du betalt alle regningene dine?

- Over tid så gjør jeg jo det, men det blir ikke til forfallsdato. Det blir forsinka.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer