Kobles til «tortur»-fengsler

- Dette er noe vi tar på største alvor og som undersøkes, svarer Ikea.

SVENSK GIGANT: Ikea har virksomheter over hele verden. Foto: Cornelius Poppe / NTB
SVENSK GIGANT: Ikea har virksomheter over hele verden. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske møbelgiganten Ikea skal ifølge statistikk fra Statista ha tjent 41,9 milliarder euro i 2021. Dette er omtrent 440,8 milliarder norske kroner. Etter Russlands invasjon av Ukraina valgte Ikea som mange andre selskaper å trekke seg ut av Russland, men trakk seg også ut av belarusiske virksomheter.

Derimot viser en gravesak fra det franske nettstedet Disclose en annen side av saken.

Tortur og sult

Gravesaken anklager Ikea for å benytte arbeidskraft fra belarusiske fengsler, der fangene skal ha blitt satt til å lage alt fra bokhyller til senger. Mange av de innsatte skal ha vært politiske fanger og fengslene skal ha brutt menneskerettighetene ved bruk av tortur og vold mot fangene.

DEMONSTRERER: Det er mange som er mot Belarus' president Lukashenko. Foto: Mindaugas Kulbis / AP
DEMONSTRERER: Det er mange som er mot Belarus' president Lukashenko. Foto: Mindaugas Kulbis / AP Vis mer

En av fangeleirene med navn IK-15 skal ifølge Disclose være kjent for å være spesielt brutal, og er omtalt av den tidligere innsatte Tsikhan Kliukach som «ren terror». Kliukach er blitt intervjuet i saken etter han ble fengslet for å ha deltatt i en demonstrasjon mot myndighetene i Minsk. «Det totalt motsatte av de verdiene det svenske selskapet viser til», skriver Disclose.

Ikea tar det på alvor

Børsen har presentert påstandene som kommer fram i den franske artikkelen for Ikea Norge. Helene Løken er kommunikasjonsdirektør i Ikea Norge og forteller at Ikea stanset all ny utvikling i Belarus året før krigen i Ukraina på grunn av menneskerettighetsutfordringene der.

- Mens Ikea var til stede i Belarus, gjennomførte vi regelmessige revisjoner i kombinasjon med kartleggingen av forsyningskjeden vår for å sikre samsvar med våre krav. Ved indikasjoner på uredelighet eller brudd på krav til våre leverandører blir dette tatt på alvor og vi undersøker og tar nødvendige grep, sier Løken til Børsen.

USIKKERT: Ikea selv vet ikke om de har ansatt torturerte fengselsinsatte til å lage møblene. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock
USIKKERT: Ikea selv vet ikke om de har ansatt torturerte fengselsinsatte til å lage møblene. Foto: Jeppe Gustafsson / Shutterstock Vis mer

Om det er sant at belarusiske fengselsinnsatte har blitt satt til å jobbe for Ikea, kan ikke Løken svare på.

- Dette er noe vi tar på største alvor og som undersøkes, sier Løken.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer