Kobles til «tortur»-fengsler

- Dette er noe vi tar på største alvor og som undersøkes, svarer Ikea.

SVENSK GIGANT: Ikea har virksomheter over hele verden. Foto: Cornelius Poppe / NTB
SVENSK GIGANT: Ikea har virksomheter over hele verden. Foto: Cornelius Poppe / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den svenske møbelgiganten Ikea skal ifølge statistikk fra Statista ha tjent 41,9 milliarder euro i 2021. Dette er omtrent 440,8 milliarder norske kroner. Etter Russlands invasjon av Ukraina valgte Ikea som mange andre selskaper å trekke seg ut av Russland, men trakk seg også ut av belarusiske virksomheter.

Derimot viser en gravesak fra det franske nettstedet Disclose en annen side av saken.

Tortur og sult

Gravesaken anklager Ikea for å benytte arbeidskraft fra belarusiske fengsler, der fangene skal ha blitt satt til å lage alt fra bokhyller til senger. Mange av de innsatte skal ha vært politiske fanger og fengslene skal ha brutt menneskerettighetene ved bruk av tortur og vold mot fangene.

En av fangeleirene med navn IK-15 skal ifølge Disclose være kjent for å være spesielt brutal, og er omtalt av den tidligere innsatte Tsikhan Kliukach som «ren terror». Kliukach er blitt intervjuet i saken etter han ble fengslet for å ha deltatt i en demonstrasjon mot myndighetene i Minsk. «Det totalt motsatte av de verdiene det svenske selskapet viser til», skriver Disclose.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer