Vladimir Putin:

Koblet til mystisk nettverk

Et epost-domene skal angivelig knytte flere høytstående russere sammen. Flere skal være nær den russiske presidenten.

MISTENKT: Dette er ikke første gang Putin har blitt mistenk for å skjule formuer. Foto: Alexander Ryumin/ Sputnik /Kreml Pool Photo/ AP
MISTENKT: Dette er ikke første gang Putin har blitt mistenk for å skjule formuer. Foto: Alexander Ryumin/ Sputnik /Kreml Pool Photo/ AP Vis mer
Publisert

Palasser, yachter og vingårder. Alt skal ha vært gaver til Russlands president Vladimir Putin fra flere av hans rike venner og oligarker. Nå kan flere kobles sammen i et uoffisielt IT-nettverk.

Eiendommene, er ifølge offentlige dokumenter, eid av forskjellige personer, selskaper og veldedige organisasjoner. Men flere etterforskninger gjort av den russiskspråklige nettavisa Meduza og organisasjonen Organized Crime and Corruption Reporting Project (OCCRP), viser at det kanskje ikke er så enkelt.

Meduza og OCCRP har etterforsket en rekke eiendommer koblet til Putin, og etter hver individuelle etterforskning har en av Putins venner stått fram og hevdet at eiendommen er deres.

Putins venn Arkady Rotenberg har, ifølge Meduza, har sagt at han er eieren av en stor villa ved Svartehavet. En annen villa, nord for St. Petersburg, eies ifølge ham selv av Sergej Rudnov, sønn av Putins gamle venn Oleg Rudnov, som døde i 2015.

Begge villaene har tidligere blitt brukt av og er koblet til Putin.

Mystisk epost-domene

Disse eiendommene, og flere andre, har en annen ting til felles - de er alle formelt registrert under selskaper og veldedige organisasjoner som er koblet sammen under e-post-domenet LLCInvest.ru, rapporter OCCRP.

De skriver at LLCInvest.ru igjen er en tjeneste fra Moskomsvyas, et IT-selskap som har nære koblinger til Bank Russiya som, uoffisielt, er kjent som Putins bank.

Gjennom en lekkasje skal nettavisa og gravenettverket ha fått tilgang til en rekke e-poster som avslørte et knutepunkt for sentrale personer. Sjefer, eiere og ansatte ved disse tilsynelatende urelaterte eiendommene og selskapene, har regelmessig diskutert felles forretninger ved å bruke e-poster med dette domenet.

Etter ett års etterforskning har OCCRP og Meduza identifisert 86 selskaper og veldedige organisasjoner som er med i nettverket. Eiendelene omfatter villaer, fly, yachter og bankkontoer med store summer.

Til sammen skal eiendelene være verdt over 4,5 milliarder dollar.

En antikorrupsjon-ekspert fra Russland, som ønsker å være anonym på grunn av den politiske situasjonen i landet, forteller til Meduza at avsløringen reiser spørsmål om det kan være en felles ledelse for domenet.

- LLCInvest ser mer og mer ut som et samarbeid, hvor medlemmene bytter tjenester for eiendeler, sier han.

- «SLAKTER»: På et besøk i Warszawa får Joe Biden, president i USA, et spørsmål om Russlands president Vladimir Putin. Video: Reuters Vis mer

Kreml nekter for kobling

I nesten to tiår har det kommet fram opplysninger som kan tyde på at Putin i all hemmelighet ha utvidet formuen sin ved å gå gjennom andre.

Ett eksempel er Pandora-papirene. Putin selv ble ikke nevnt, men det ble flere av Putins nærmeste. For eksempel en russisk kvinne som Putin angivelig har barn med. Hun hadde ifølge The New York Times kjøpt et hus i Monaco.

Sergej Kolesnikov, en russisk forretningsmann, påsto for ti år siden at han sto bak en ordning som tillot en gruppe av Russlands mektigste oligarker å legge til side milliarder av rubler i et investeringsfond, som skulle være til fordel for Putin. På det tidspunktet jobbet Putin som statsminister.

Putin nektet for påstanden og Kolesnikov flyktet fra Russland.

Påstander om at det finnes en skjult formue tilhørende presidenten har Kreml nektet hardnakket for i åresvis. Det er foreløpig ikke funnet en direkte kobling mellom Putin og det mystiske domenet. En talsperson for Kreml sier til The Guardian:

– Den russiske presidenten er på ingen måte koblet til eller tilknyttet eiendommene eller organisasjonene som er nevnt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer