Oatly tok verden med storm da de for få år siden kom på markedet med sine havremelkprodukter. Fjorårets børsnotering i New York var en braksuksess, og det svenske kometselskapet ble verdsatt til over ti milliarder dollar.
Så kom kollapsen.
Ifølge Reuters har Oatly levert katastrofale resultater det siste året. Hittil i 2022 har aksjekursen falt 80 prosent. Markedsverdien har fått seg en solid skrell, og er ned fra ti milliarder dollar til beskjedne 950 millioner dollar.

Gigaverdier forduftet: - Rammes hardt
- Under våre forventninger
I Oatlys resultater for tredje kvartal, varsler selskapet kraftige innstramminger i 2023. Selskapet skal nedbemanne - og forventer en årlig besparelse på opp mot 50 millioner dollar.
De finansielle resultatene konstaterer at pengene fosser ut. Til tross for en økning i salget på sju prosent, er underskuddet på hele 111,8 millioner dollar.

Voldsomt prisfall: - I sjokk
- Resultatet i tredje kvartal var under våre forventninger, hovedsakelig drevet av coronarestriksjoner i Asia, produksjonsutfordringer i USA og pågående motvind i valutaveksling, forklarte Oatly-sjef Toni Petersson i en pressemelding for to uker siden.
«Dømmes til døden»
Petersson har nå kniven på strupen. Ifølge Reuters står han overfor to valg for å holde selskapet flytende. Det ene alternativet vil være å selge virksomheten, noe Oatly-sjefen skal ha avvist, eller å sørge for fersk kapitalinnhenting.

Aldri vært svakere: - Et paradoks
Eksperter anslår at Oatly vil svi av om lag 500 millioner dollar i løpet av de neste to åra. Det betyr at Peterson må skaffe til veie over halvparten av selskapets markedsverdi.
Selv det er ikke nok, skriver Reuters. Ifølge nyhetsbyrået må aksjonærene brette opp ermene og bidra i storstilt grad for å unngå at Oatly «dømmes til døden».
Boikott
En av de største eierne i selskapet er den omstridte amerikanske finansgiganten Blackstone.
Da oppkjøpet ble kunngjort i 2020, førte handelen til internasjonal boikott av Oatlys produkter. Det svenske selskapet har i alle år markedsført seg som en bærekraftig og miljøvennlig merkevare.

Verdensledernes frykt: - Veldig skadelig
Blackstone har på sin side blitt anklaget for å gjøre investeringer som bidrar til avskoging i Amazonas.
Ifølge The Guardian har selskapets toppsjef også fått krass kritikk fordi han angivelig donerte fire millioner dollar for å få Trump gjenvalgt som president.
- Forventer lønnsomhet
Enkelte gikk så langt at de kritiserte Oatly for å «selge sjelen sin», noe som sørget for at selskapet måtte komme på banen og forsvare forretningsavtalen.
I fjor smalt det nok en gang, da Oatly ble anklaget for å drive med «grønnvasking» og for å jukse med regnskapet, ifølge CNBC. Selskapet ville ikke kommentere anklagene den gang.

Folkets nådeløse dom over matgigantene
Til tross for røde tall og en rekke kontroverser, holder administrerende direktør Peterson fast ved selskapets nye strategi. Han mener merkevaren vil være levedyktig i framtida.
- For å posisjonere Oatly for vår neste vekstfase, har vi tatt avgjørende og strategiske tiltak for å forbedre vår operasjonelle effektivitet. (...) Vi forventer en mer lønnsom vekst framover, fortsatte han i pressemeldingen.