Kollaps: USA-olje nesten gratis

Produsenter betaler opptil 40 dollar per fat for å bli kvitt oljen. Oljeanalytikere tror knapt sine egne øyne.

KOLLAPS: Breddfulle oljelagre og svikt i etterspørselen førte mandag til priskollaps på olje i USA. Foto: Dado Ruvic / Reuters
KOLLAPS: Breddfulle oljelagre og svikt i etterspørselen førte mandag til priskollaps på olje i USA. Foto: Dado Ruvic / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt crazy. Dette har aldri skjedd før. Aldri. Nå er det faktisk så ille i oljemarkedet at produsentene er villig til å betale for å bli kvitt oljen, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea, til Børsen.

Hun peker på coronapandemien som en sentral årsak til priskollapsen, den har ført til en solid svikt i etterspørselen. Like før klokka 21 norsk tid mandag kostet det opp mot 40 dollar fatet for produsenter å kvitte seg med olje.

- Først og fremst har etterspørselen falt med 30 prosent. Til tross for enighet om produksjonskutt hos OPEC plus, så faller prisen likevel videre på grunn av en veldig utfordrende fysisk situasjon, der man snart ikke har mer lagerplass, sier Saltvedt.

- Ekstremt utfordrende

Hun forteller at dette likevel ikke får så stor innvirkning på nordsjøoljen akkurat nå. Blir prisen imidlertid liggende lavt over lang tid, kan det bety store problemer også på norsk sokkel.

- Det tar lang tid å stenge ned produksjonen, det er ikke bare å stenge kranen. Mange spekulerer i om vi noen gang kommer til å bruke like mye olje som tidligere, noe som selvsagt fører til mye usikkerhet. I tillegg vil det være ekstremt utfordrende med tanke på oppstart av nye prosjekter på norsk sokkel, sier Saltvedt til Børsen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer