Kollaps: USA-olje nesten gratis

Produsenter betaler opptil 40 dollar per fat for å bli kvitt oljen. Oljeanalytikere tror knapt sine egne øyne.

KOLLAPS: Breddfulle oljelagre og svikt i etterspørselen førte mandag til priskollaps på olje i USA. Foto: Dado Ruvic / Reuters
KOLLAPS: Breddfulle oljelagre og svikt i etterspørselen førte mandag til priskollaps på olje i USA. Foto: Dado Ruvic / Reuters Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er helt crazy. Dette har aldri skjedd før. Aldri. Nå er det faktisk så ille i oljemarkedet at produsentene er villig til å betale for å bli kvitt oljen, sier Thina Saltvedt, oljeanalytiker i Nordea, til Børsen.

Hun peker på coronapandemien som en sentral årsak til priskollapsen, den har ført til en solid svikt i etterspørselen. Like før klokka 21 norsk tid mandag kostet det opp mot 40 dollar fatet for produsenter å kvitte seg med olje.

- Først og fremst har etterspørselen falt med 30 prosent. Til tross for enighet om produksjonskutt hos OPEC plus, så faller prisen likevel videre på grunn av en veldig utfordrende fysisk situasjon, der man snart ikke har mer lagerplass, sier Saltvedt.

- Ekstremt utfordrende

Hun forteller at dette likevel ikke får så stor innvirkning på nordsjøoljen akkurat nå. Blir prisen imidlertid liggende lavt over lang tid, kan det bety store problemer også på norsk sokkel.

- Det tar lang tid å stenge ned produksjonen, det er ikke bare å stenge kranen. Mange spekulerer i om vi noen gang kommer til å bruke like mye olje som tidligere, noe som selvsagt fører til mye usikkerhet. I tillegg vil det være ekstremt utfordrende med tanke på oppstart av nye prosjekter på norsk sokkel, sier Saltvedt til Børsen.

Prisen på olje av typen West Texas Intermediate (WTI) er den laveste siden 1983, da denne kontraktstypen debuterte, skriver Financial Times.

- Dette øyeblikket er selvsagt historisk, og en bedre illustrasjon av den prismessige utopien markedet har vært i siden mars, kunne vi ikke ha fått. Da begynte problemet med overforsyning å tre klart fram, men markedet fortsatte som om ingenting var hendt. Siden den gang har meglerne sendt prisen opp og ned basert på spekulasjoner, håp, Twitter-meldinger og ønsketenkning. Men nå synker virkeligheten inn, sier analytiker Louise Dickson i det norske analyseselskapet Rystad Energy.

Snart full

Ifølge Financial Times har etterspørselen falt med så mye som en tredel på grunn av pandemien.

Siden salget går tråere, blir mye olje i stedet plassert i store lagre rundt om i verden. Årsaken til priskollapsen mandag er at flere oljelagre i USA er i ferd med å fylles opp, blant dem det viktige lageret Cushing i delstaten Oklahoma.

- Bekymringen øker for at lagre i USA vil gå tomme for kapasitet, heter det i en analyse fra den australske banken ANZ.

Nordsjøolje faller mindre

Siden kapasitetsproblemet er størst ved de amerikanske lagrene, er ikke prisen på nordsjøolje like sterkt berørt.

Dette fører til at prisforskjellen mellom nordsjøolje og amerikansk lettolje er blitt mye større enn normalt. Også WTI-olje for levering i juni har falt mindre enn tilsvarende olje for levering i mai.

Men selv om nordsjøoljen ikke er like hardt rammet av lagringsproblemet, synker prisen også på denne oljetypen. Nordsjøolje av Brent-kvalitet hadde falt rundt 8 prosent til 25,6 dollar fatet mandag kveld, viser Bloombergs oversikt.

Samtidig falt hovedindeksen på Oslo Børs rundt 1 prosent.

Voldsomt fall

Så sent som i januar kostet amerikansk lettolje over 60 dollar fatet.

I mellomtiden har ekstreme tiltak mot koronapandemien i en rekke land fått store deler av økonomien til å stanse opp. Ikke minst påvirkes behovet for olje av at store deler av flytrafikken er stanset.

- Verden bruker mindre og mindre olje, og produsentene merker nå hvordan det påvirker prisene, sier Bjørnar Tonhaugen i Rystad Energy.

Han legger til at produksjonen mange steder fortsetter som før, og at oljelagrene fylles opp dag for dag.

Oljeavtale

I forrige måned ble oljeprisfallet forsterket av at Saudi-Arabia og Russland ikke ble enige om forlengelse av en avtale om produksjonskutt.

Opec-landene, Russland og andre oljeproduserende land ble til slutt enige om en ny avtale for halvannen uke siden. Men det ventes ikke at den blir effektiv nok til å motvirke effekten av koronakrisen.

- Det har ikke tatt markedet lang tid å skjønne at Opec pluss-avtalen i sin nåværende form ikke vil være nok til å skape balanse i oljemarkedet, sier Stephen Innes fra selskapet AxiCorp.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer