Kina:

Kollaps: - Veldig dårlige tider

Kinas nullsmittestrategi sender industrien i full fart nedover.

ETTERSPØRSELEN STUPER: Kinesisk eksport daler kraftig grunnet nullsmittestrategi. Foto: Zhang Ailin / Xinhua / AP / NTB
ETTERSPØRSELEN STUPER: Kinesisk eksport daler kraftig grunnet nullsmittestrategi. Foto: Zhang Ailin / Xinhua / AP / NTB Vis mer
Publisert

I verdens nest største økonomi herjer det full krise for tida. Etter at pandemien slo over verden i 2020 har Kina hatt en nullsmittestrategi som for alvor har begynt å tære på industrien.

I forrige uke ble det kjent at aktiviteten ved kinesiske fabrikker hadde falt til sitt laveste siden april, skrev CNBC.

Nå skriver samme nyhetsnettsted at etterspørselen fra USA har kollapset. Ifølge CNBCs egne beregninger er amerikanske produksjonsordrer ned 40 prosent i år.

- Vil stenge tidligere

Som følge av det forventer man at kinesiske fabrikker stenger ned to uker tidligere enn vanlig, i forkant av kinesisk nyttår, som faller på 21. januar. De sju dagene som følger er ansett som nasjonale helligdager.

- Mange av produsentene kommer til å stenge tidlig i januar før helligdagene, noe som er mye tidligere enn i fjor, sier Joe Monaghan, administrerende direktør i shippingselskapet Worldwide Logistics Group.

DEMONSTRERER: Videoer skal vise demonstranter som går til angrep etter at det har blitt innført nye coronatiltak i Kina. Vis mer

Containertrafikken har også stupt med 21 prosent fra august til november. Det Asia-baserte shippingselskapet HLS har advart sine kunder om kommende transportutfordringer.

- Det ser ut til å være en veldig dårlig tid for shippingindustrien. Vi har en kombinasjon av synkende etterspørsel og overkapasitet ettersom en ny skipskapasitet går inn i markedet, står det i en melding til kundene, ifølge CNBC.

Spår videre nedtur

Selskapets analytikere spår også at nedgangen vil fortsette inn i 2023.

- Containerfrakt-markedet vil bli ytterligere komplisert av økonomisk usikkerhet, geopolitiske bekymringer og den stadig mer opphetede markedskonkurransen, fortsetter HLS.

Kinas nullsmittestrategi har skapt sinne og fortvilelse i landet. Regimet har hatt strenge nedstengninger i byene så fort smittetilfeller har meldt seg. En dramatisk boligbrann, hvor beboere ikke kom seg ut og ti personer mistet livet, har ført til voldsomme protester.

Det har også fått Kina til å snu, og gå bort fra totale nedstengninger.

Det er likevel ikke bare mørke skyer på Kinas horisont. Reuters skriver at amerikanske investorer sakte, men sikkert planlegger å returnere til det kinesiske aksjemarkedet, som har hatt et brutalt 2022.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer