Børsuro:

Kollapsene kan skjule gladnyhet

Den store økonomiske uroen kan ha positive sider, mener analytiker.

BEROLIGER: Senioranalytiker i DNB, Oddmund Berg, tror ikke det kommer noen ny finanskrise med det første. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB
BEROLIGER: Senioranalytiker i DNB, Oddmund Berg, tror ikke det kommer noen ny finanskrise med det første. Foto: Stig B. Fiksdal / DNB Vis mer
Publisert

Etter et år med skyhøy inflasjon og strammere privatøkonomi for mange, er det ikke godt nytt med børsuroen de seineste ukene.

To amerikanske storbanker som har kollapset, samt nyheten om det kriserammede Credit Suisse, har vært nok til å riste kraftig på internasjonale børser og sendt pila nedover.

Mandag ble det også klart at Oslo Børs starter i negativt fortegn.

Tror USA kan snu

Praten om en ny finanskrise sitter nå løst. Det er imidlertid ikke nødvendigvis bare nytt på den økonomiske fronten, mener analytiker i Nordnet, Roger Berntsen.

- På onsdag er det rentemøte i USA. Det har de siste ukene ligget i kortene at renta skal heves videre, men på grunn av kollapsene i Silicon Valley Bank (SVB) og Signature Bank, kan det tenkes at rentestrategien endres. Onsdag kveld blir det viktigste tidspunktet denne uka, sier han til Børsen.

Samfunnsøkonom Jan Ludvig Andreassen sier myndighetene gjorde feil under finanskrisen i 2008. Reporter: Vegard Krüger / Dagbladet TV. Vis mer

I sin morgenrapport skriver han også at den amerikanske rentetoppen nå kan være nådd.

- Inflasjonen ser ut til å dempe seg ytterligere i USA etter at (SVB) kollapset. Det er jo positivt, rett og slett. Man ønsker ikke å komme i en situasjon hvor bankene må sette ned renta i krisetider, samtidig som inflasjonen går oppover, sier Berntsen.

Han forklarer at Norge er prisgitt hvordan det går i resten av verden, og med handelspartnerne.

- De viktigste handelspartnerne er Europa, så USA. Der skoen trykker for Norges Bank er rentedifferansen mellom Norge og USA, som har gjort at krona har svekket seg.

Spår ny heving

Senioranalytiker i DnB Markets, Oddmund Berg, mener heller ikke det er noen grunn til å frykte en ny finanskrise.

- Jeg tror mye av frykten handler om at man skal finne liknende ting som skjedde under finanskrisa, som store, skjulte tap. Basert på det vi vet om sakene som er aktuelle nå, ser det ikke ut som det er tilfelle. Tvert imot har man etter finanskrisa innført mye strengere regler og reguleringer som gjør at bankene tåler mer tap, og gir mindre sjanse for at det finnes skjulte farer, sier han til Børsen, og legger til:

- Men man kan aldri garantere noe. Det er jo hele poenget med overraskelser, at man ikke ser de før de kommer.

DANSER: Sjef i Oljefondet Nicolai Tangen og kollegaer har fått mye oppmerksomhet etter at de la ut en festlig dansevideo til fondets julebord. Reporter: Mathias Moene Rød/Dagbladet TV Vis mer

Den norske sentralbanken har sitt rentemøte torsdag, og mange lurer på om uroen vil påvirke rentebeslutningen. Berg tror ikke det.

- Vi tror ikke Norges Bank kommer til å reagere på uroen ved å vente med å heve rentene. Den europeiske sentralbanken hevet likevel, til tross for Credit Suisse-saken. I Norge er det ingen pågående saker med norske banker som sliter, og vi ser ingen grunn til at man skal vente med å heve rentene, sier han.

Analytikeren tror på en enkeltheving på 0,25 prosent.

- Vår prognose er at toppen er nådd allerede i juni. Så får vi se om Norges Bank ønsker å være mer varsomme og trekke rentehevingene litt mer ut i tid. Men i løpet av 2023 er nok mye gjort.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer