Amerikanske medier

Kollapser uten Trump

Det er minst én spådom om amerikanske medier, USAs forrige president, Donald Trump, ser ut til å få rett i.

SPÅDDE: USAs tidligere president, Donald Trump, har trolig bidratt til en kraftig vekst i seer- og lyttertall for amerikanske medier. Foto: REUTERS/Carlo Allegri
SPÅDDE: USAs tidligere president, Donald Trump, har trolig bidratt til en kraftig vekst i seer- og lyttertall for amerikanske medier. Foto: REUTERS/Carlo Allegri Vis mer
Publisert

NEW YORK (Børsen): - Aviser, TV, alle former for media vil kollapse hvis ikke jeg er der. Fordi uten meg, vil seertallene deres stupe, sa Trump til New York Times i 2017.

Og drøyt to måneder etter at han måtte forlate Det hvite hus, ser det ut til at han kan ha fått rett.

Borte fra rampelyset

Trump har tilbragt den siste tida i sitt nye hjem i Mar-a-Lago og på golfbanen like ved i West Palm Beach i Florida.

Etter det dødelige angrepet mot Kongressen 6. januar, ble Trump dessuten permanent utestengt fra Twitter. Dermed har han så langt hatt en mye lavere profil i amerikanske medier. Han har sendt ut noen pressemeldinger, han har stilt opp til noen få intervjuer, og han har holdt en tale på den konservative CPAC-konferansen.

I løpet av den samme periode peker pilene bratt nedover for toneangivende amerikanske medier, Trump elsket å kalle «Fake News».

FERDIG: Donald Trumps 4 år som president nærmer seg slutten. Her er noen av øyeblikkene som skapte overskrifter. Har du en favoritt? Laget av Marte Nyløkken Helseth / Dagbladet TV. Vis mer

Kraftige fall

I januar satte mange amerikanske medier seer- og leserrekorder, men siden har trafikken stupt, ifølge en undersøkelsen mediebyrået ComScore har gjort for Washington Post. Også sammenliknet med februar i fjor - da pandemien ble en stor, internasjonal nyhetssak, er tallene dårligere.

For Washington Post har antallet unike brukere falt med 26 prosent fra januar til februar i år. Antallet unike brukere er også sju prosent lavere enn for ett år siden. For New York Times har fallet fra januar til februar vært på 17 prosent. De har også 16 prosent færre unike brukere enn for ett år siden.

Også for de store nyhetskanalene på TV er bildet liknende. CNN, MSNBC og Fox News dekket et ekstremt nyhetsbilde gjennom 2020 og fram til januar. Gjennom året opplevde USA blant annet å bli svært hardt rammet av pandemien.

SPILLER MYE: Donald Trump skal i løpet av fire år spilt like mye som Obama gjorde på åtte. Video: AP Vis mer

CNN hardest rammet

Gjennom sommeren 2020 var det massive demonstrasjoner og opptøyer mot rasisme og politivold over store deler av landet. Utover høsten var det en dramatisk presidentvalgkamp. Deretter kom flere måneder hvor Trump uten bevis hevdet at valget var blitt stjålet fra ham. Så kom et dødelig angrep mot Kongressen før Joe Biden ble innsatt som USAs neste president. Siden har det blitt langt mer stille mens distribusjonen av vaksiner er blitt trappet kraftig opp og USA har vedtatt en gigantisk corona-krisepakke.

CNN ser ut til å være hardest rammet av den nye virkeligheten. I januar hadde TV-kanalen flere seere i primetime enn konkurrentene Fox News og MSNBC, men de siste fem ukene har CNN mistet 45 prosent av seerne, ifølge Nielsen Media Research, skriver Washington Post.

I samme periode har antallet seere hos MSNBC falt med 26 prosent. Fox News, som er den mest Trump-vennlige av de tre, har tapt seks prosent av sine seere og dermed tatt tilbake rollen som den største av dem.

Helt siden Trump kom inn på den politiske arenaen, har noen av USAs største medier opplevd en betydelige vekst. I 2014, året før Trump varslet at han ville stille som presidentkandidat, hadde CNN, MSNBC og Fox News til sammen 2,8 millioner seere i primetime. Innen 2019, før pandemien - hadde dette steget til 5,3 millioner.

Som mange andre eldre amerikanere har gjort før ham, har USAs tidligere president Donald Trump flyttet til Florida for å tilbringe sin pensjonisttilværelse i solskinnsstaten. Reportere: Jesper Nordahl Finsveen og Vegard Kvaale. Vis mer

Innrømmet

Sjefen for CNN, Jeffrey Zucker, varslet at han vil gå av i begynnelsen av februar i år. Han innrømmet i et intervju med Vanity Fair i 2018, at Trump var særdeles gunstig for CNNs seertall.

- Folk sier hele tida «Jeg vil ikke snakke om Trump. Jeg har fått for mye Trump». Men til syvende og sist, vil de snakke om Trump. Vi ser det hver gang vi bryter av en Trump-sak og dekker andre hendelser, så forsvinner publikum. Så vi vet, at akkurat nå, dominerer Donald Trump, sa Zucker.

I en dokumentar med Vice i fjor, beskrev han det samtidig som en «feil», hvordan CNN dekket Trump særlig under valgkampen i 2016. Den gangen fikk Trump massiv dekning av sine valgkamparrangementer.

- Donald Trump sa hele tida opprørende ting eller ting som ikke var sant, og det ble akseptert som at «det er det han gjør». Det at vi ikke sa i fra mer om det, og også holdt den andre siden ansvarlig, var sannsynligvis en feil, sa Zucker.

- Desibelnivået vil synke

På liknende vis har pilene pekt oppover for to av USAs ledende aviser under Trumps presidentperiode.

Da Trump ble president, hadde New York Times tre millioner digitale abonnenter. Da han gikk av, var antallet 7,5 millioner. Washington Post har tredoblet antallet digitale abonnenter i samme periode til mer enn tre millioner.

- Hva vil skje når det ikke lenger er full beredskap hele tida? Det er vi i ferd med å finne ut. Desibelnivået vil synke med Trump ute av Det hvite hus. Men splittelse og debatt vil ikke forsvinne, og kan kanskje til og med bli forsterket, sier tidligere CNN-redaksjonsleder og nåværende direktør for strategiske initiativer ved George Washington University School of Media and Public Affairs, Frank Sesno, til Variety.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer