Kollapset etter «nybegynnerfeil»

Kollapsen til den amerikanske banken Silicon Valley Bank har skapt usikkerhet i markedet. - Dårlig bankhåndverk, sier norsk økonom om kollapsen.

KOLLAPS: Silicon Valley Bank kollapset rett før helga, etter det norsk økonom omtaler som dårlig håndverk. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / NTB
KOLLAPS: Silicon Valley Bank kollapset rett før helga, etter det norsk økonom omtaler som dårlig håndverk. Foto: JUSTIN TALLIS / AFP / NTB Vis mer
Publisert

- Det er en nybegynnerfeil av en veldig spesiell bank, som har en veldig spesiell kundebase, sier sjefstrateg i Danske Bank, Anders Johansen, til Børsen.

Fredag kollapset Silicon Valley Bank, noe som skapte frykt for at en større bankkollaps kunne være på trappene.

Pengene fløt inn

I løpet av helga har amerikanske myndigheter tatt flere grep for å forsikre seg om at kollapsen ikke sprer seg videre i sektoren - blant annet ved å garantere for alle bankinnskudd på over 250 000 dollar.

Bakgrunnen for at SVB kollapset på spektakulært vis før helga kan framstå litt paradoksalt, for i bunn og grunn stammer alt fra at kundene deres, i stor grad små startup-selskaper, satte inn store summer i banken under coronapandemien.

Innskuddene i banken eksploderte. I mars 2021 kunne banken fornøyd konstatere at kundene deres hadde til sammen 124 milliarder dollar i banken - en dobling fra ett år i forveien, skriver Bloomberg.

Den voldsomme oppgangen var mye mer enn andre banker kunne notere seg for.

- Jeg sier alltid til folk at jeg er sikker på at jeg har den beste lederstillingen i en bank i verden, sa administrerende direktør i SVB Greg Becker i mai 2021.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer