Oda:

Kollapset i verdi: - Evig tapssluk

Matvaretjenesten så ut til å bli en solskinnshistorie, men går i dundrende underskudd.

TAPTE HUNDREVIS AV MILLIONER: Oda, her med gründer og konsernsjef Karl Munthe-Kaas. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
TAPTE HUNDREVIS AV MILLIONER: Oda, her med gründer og konsernsjef Karl Munthe-Kaas. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Publisert

I 2013 kom Oda, da under navnet Kolonial.no, på banen. Matvaretjenesten leverer varer på døra med tilsvarende priser som hos de tradisjonelle kjedene.

Selskapet ble Norges første «enhjørning», et uavhengig, privat, ikke-børsnotert selskap verdsatt til en milliard dollar.

Nå ser det ganske annerledes ut, ifølge Dagens Næringsliv. I fjor tapte selskapet 360 millioner kroner før skatt, og har på halvannet år fått barbert av seg brorparten av markedsverdien sin.

Sank 86 prosent i verdi

På våren i fjor var Oda verdt solide 7,5 milliarder kroner. På sommeren var verdien steget til over den gylne grensa, og var priset til 10,2 milliarder. 86 prosent av denne verdien har nå forduftet, skriver avisa.

Det skyldes blant annet at selskapet utsteder nye aksjer til 1,5 milliarder kroner, som er likt fordelt mellom investeringsselskapet Kinnevik og de to oppkjøpsfondene Summa Equity og Verdane Capital.

OVERRASKELSESFEST: Tirsdag kveld var det duket for en spektakulær feiring av hotellkongen Petter Stordalen. Av hans mangeårige venn Christian Ringnes, får Stordalen en gave som kan smake. Reporter: Sofie Losen. Video: Nora Skavhaug. Vis mer

Dette kommer fram av Odas årsregnskap som ble levert inn nå, nesten et halvt år etter at fristen gikk ut 31. juli. I starten av november skrev Børsen at Oda skulle kutte 70 årsverk for å spare penger. Da fikk også selskapet kritikk for å ha gått så langt over fristen.

- Det nærmer seg en skandale, sa dagligvareekspert og tidligere høyskolelektor ved Handelshøyskolen BI, Odd Gisholt, til Børsen da.

- Nytt kjempetap

Han mente Odas forsinkelse var ulovlig, og påpekte at for hver uke som går får selskapet et forsinkelsesgebyr, som øker.

«Nytt kjempetap fra Oda. Ennå ikke revisorbekreftet, men minst minus 350 millioner i 2021 blir vel bekreftet snart?! Hvor lenge vil nye penger holde? Det dreier seg jo om et evig tapssluk!», skriver Gisholt på Twitter tirsdag.

Konsernsjef og gründer Karl-Munthe-Kaas vedkjenner overfor DN at markedet i fjor var hett, noe som synes godt i etterpåklokskapens lys.

- Men vi har fortsatt et stort behov for å bygge infrastruktur, og da blir konsekvensen at kursen går ned. Det forandrer prosentene i en aksjonærliste, men selskapet får de verktøyene det trenger, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer