Byggebråk for eiendomstopp

- Kom som et sjokk

Eiendomstopp Bjørn Hanevik fikk pålegg om å fjerne to brygger, en steintrapp og en garasje på den idyllisk beliggende eiendommen i Åsane i Bergen. - Oppleves ikke som greit, sier Hanevik til Børsen.

KLAGE: Prakteiendommen ytterst på Våganeset i Åsane er utstyrt med to brygger, sandstrand, og et trappeanlegg. Det er uvisst hvor mye som får stå. Foto: Skjermdump Google Earth
KLAGE: Prakteiendommen ytterst på Våganeset i Åsane er utstyrt med to brygger, sandstrand, og et trappeanlegg. Det er uvisst hvor mye som får stå. Foto: Skjermdump Google Earth Vis mer
Publisert

Saken ble først omtalt av Bergens Tidende (BT), som kan fortelle at Plan- og bygningsetaten i Bergen kommune åpnet ulovlighetssak mot Hanevik i fjor.

Det endte med pålegg om å tilbakeføre en trappekonstruksjon, redusere garasjen og ikke minst rive to brygger på henholdsvis 110 og 170 kvadratmeter.

Hanevik motsetter seg kravene, og bestrider at noe er ulovlig oppført.

- Poenget er at alt dette ble bygget i 1981 og 1982. Det var en korrespondanse i en byggesak med daværende eier, som kommunen ikke har sett an til i denne prosessen. Vi har for vår del bare vedlikeholdt det som har vært fra vi overtok, sier Hanevik overfor Børsen.

Eiendom og finans

Bjørn Hanevik driver med eiendom, hotell, restaurant og finans gjennom sitt heleide firma Bergen Harbour group.

Ifølge skattelistene tjente han 2,9 millioner kroner og satt med en formue på 280 millioner kroner i 2021.

- Virksomheten tjener penger. Vi ligger an til et overskudd på rundt 25 millioner kroner for 2022, sier han til Børsen.

BLINDLEIA: Hvis du ikke har arvet hytta og er vanlig lønnsmottaker, har du neppe råd til en av perlene i Norges dyreste kyststripe. De som har råd til å bruke titalls millioner de forblåste holmene, virker ganske fornøyde - når de ikke krangler med bråkete naboer, eller med myndighetene om diverse utbyggingstiltak. Video: Matias Grinde / Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

Ligger veldig flott til

Men klagesaken har spist mye tid de siste to åra, anfører Hanevik.

- Det kom som et sjokk på oss. Huset, slik det nå framstår, sto ferdig julen 1991. Vi opplever ikke dette som spesielt greit. Vi har bodd her i mange år og brukt millioner av kroner på et hus som ligger veldig flott til i sjøkanten, også kommer dette ut av det blå.

Hanevik sier at det for det aller meste er brukt naturstein.

- Trappa fra huset og ned til sjøkanten nesten må være der for å sikre ankomsten, tilføyer han.

Tre av fire punkter

Klagene har ifølge BT ført til at saken nå går til politisk behandling.

Settebyråd Ruth Grung (Ap) mener at Hanevik må få medhold på tre punkter. Kun den største brygga, med en pir, får ikke slippe unna.

Dette begrunner hun med strandsonevernet, og påpeker at piren ikke har en naturlig tilknytning til terrenget og eiendommen.

Hanevik sier til Børsen at han ikke slår seg til ro med gjennomslag på tre av fire punkter.

- Vi må gå for fullt gjennomslag. Det store spørsmålet er hva som skjedde i 1982 og 1983, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer