- Kommer aldri tilbake

Isbreene i de europeiske alpene har smeltet rekordmye. Det kan få store konsekvenser for alpinnæringen.

DEMONTERES: Alpinanlegget i den franske landsbyen Saint-Firmin har stått tomt i 15 år som følge av snømangel. Avbildet er en ansatt som demonterer et tårn tilhørende skiheisen. Foto: NTB/OLIVIER CHASSIGNOLE/AFP

DEMONTERES: Alpinanlegget i den franske landsbyen Saint-Firmin har stått tomt i 15 år som følge av snømangel. Avbildet er en ansatt som demonterer et tårn tilhørende skiheisen. Foto: NTB/OLIVIER CHASSIGNOLE/AFP

Vis mer
Publisert

- Global oppvarming skjedde, og det var det som endret synet vårt på dette stedet, sier kommunalråd Didier Beauzon i den franske landsbyen Saint-Firmin til CNN.

Det vesle alpinanlegget ble bygget i 1963 slik at barna i landsbyen skulle lære å stå på ski i trygge omgivelser før de bega seg ut i de store bakkene i Alpene.

På den tida falt snøen regelmessig i vintersesongen - men de siste 15 åra har skiheisene stått urørt. I oktober ble det bestemt at anlegget legges ned for godt.

- Mangelen på snø gjorde at sist det ble brukt var for 15 år siden og for bare én helg. Siden den gang har det ikke blitt brukt, sier Beauzon, og legger til:

- Jeg føler meg nostalgisk. Vi måtte sørge over en hel epoke som aldri kommer tilbake, sier han.

Det franske skianlegget er imidlertid ikke alene om å rammes hardt av snømangel.

Rekordsmelting

Ifølge en fersk rapport fra Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) har isbreene i de europeiske alpene smeltet rekordmye. Det har vært et tap på tre til fire meter istykkelse i hele fjellkjeden, noe som er vesentlig mer enn det forrige rekordåret 2003.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer