- Kommer ikke til å gå over

NHO-leder Ole Erik Almlid tegner et beksvart bilde for framtida til norske bedrifter. Han etterlyser kutt i formuesskatten og klare investeringsbeslutninger for det grønne skiftet i revidert nasjonalbudsjett.

KRITISKE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid etterlyser investeringsbeslutninger for det grønne skiftet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISKE: LO-leder Hans Christian Gabrielsen og NHO-sjef Ole Erik Almlid etterlyser investeringsbeslutninger for det grønne skiftet. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Vi står midt oppi den viktigste våren på mange tiår. Det som skjer de neste ukene når Stortinget behandler revidert og en ny krisepakke, bestemmer hvor bra dette blir, sier en avventende NHO-sjef Ole Erik Almlid.

Han har nettopp fått se regjeringens forslag til revidert nasjonalbudsjett - og er ikke fornøyd.

- Pakken for olje- og gassindustrien er ikke god nok. Aktiviteten kommer ikke i gang, da risikerer vi å miste arbeidsplasser permanent, sier Almlid.

Etterlyser grønn satsing

Spesielt savner han en tydelig marsjordre fra regjeringen på å sette i gang det grønne skiftet - og sikre arbeidsplasser i leverandørindustrien.

- Vi må skape næringen vi skal leve av de neste tiårene. Det er leverandørindustrien som skal sikre havvind, mineralsatsing og karbonfangst- og lagring. Det er de som skal klare dette, det må gjennomføres av selskapene vi har i dag, sier Almlid.

NHO-sjefen trekker fram manglende kutt i formuesskatten som skuffende.

- Det er det private norske eierskapet som skal sikre og skape arbeidsplassene framover, sier Almlid.

Da Dagbladet sier at coronakrisen er en krise som kommer til å gå over, arresterer NHO-sjefen oss.

- Denne krisen kommer ikke til å gå over. Det blir arbeidsledighet i lang tid framover. Vi har fortsatt en lang vei å gå for å redde alle bedriftene gjennom den kritisne fasen, sier Almlid.

REVIDERT NASJONALBUDSJETT: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forteller til Dagbladet at nordmenn nødvendigvis ikke er bortskjemte. Video: Dagbladet TV Vis mer

LO: - Veldig synd

LO-leder Hans Christian Gabrielsen er også skuffet over revidert nasjonalbudsjett.

- Jeg hadde håpt på en investeringsbeslutning for karbonfangst- og lagring. Det er et tiltak som ruster oss for framtida, det er veldig synd det ikke kommer, sier Gabrielsen.

LO-lederen må lete etter ord for å beskrive situasjonen i arbeidslivet.

- Nei, det vi ser nå har ingen opplevd før. Det er 400 000 permitterte og ledige. Regjeringen anslår en ledighet på seks prosent, det er veldig alvorlig. Dette er helt ekstraordinært, sier Gabrielsen, som varsler at han vil ta opp LOs forslag om lønnskompensasjon for bedriftene i løpet av de nærmeste dagene.

Finansminister Jan Tore Sanner har varslet at han vil se på forslaget i forbindelse med en ny redningspakke i månedsskiftet i mai-juni.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer