Advarer Europa:

- Kommer ingen redningspakke

Amerikanske aktører med krystallklar beskjed før vinteren.

Foto: Photo/Eric Gay/NTB
Foto: Photo/Eric Gay/NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den amerikanske skiferindustrien går nå ut med en kraftig advarsel om at vinteren kan bli knallhard for Europa.

Frykten for økte olje- og gasspriser, kombinert med et kutt av energiprodukter fra Russland, åpner for et skrekkscenario de kommende månedene, mener flere selskaper.

- Det er ikke slik at USA kan pumpe ut en haug mer. Vår produksjon er hva den er, sier Wil Van Loh, leder av energikjempen Quantum Energy Partners, til Financial Times.

Han kommer så med følgende beskjed:

- Det kommer ingen redningsaksjon. Ikke på oljesiden, ikke på gasssiden, legger Van Loh til.

Avisa har også vært i kontakt med administrerende direktør i Pioneer Natural Resourses, som langt på vei antyder det samme. På spørsmål om utsiktene til en stor produksjonsøkning fra amerikanske oljeprodusenter, sier han:

- Nei, jeg ser det ikke komme.

STRØMKRISE: Statsminister Jonas Gahr Støre møtte pressen etter møtet med LO og NHO om strømkrisa. Foto: Ivan Larsson / Dagbladet TV Vis mer

Tar grep

Forrige uke var USAs president Joe Biden i samtaler med allierte ledere om bedre samordning for å sikre energiforsyninger til Europa og hindre energimangel til vinteren.

Onsdag ble det klart at EU og Norge har etablert en felles arbeidsgruppe som blant annet skal vurdere hvordan gassprisene kan senkes.

- Vi vil utvikle et sett med tiltak som tar hensyn til vårt spesifikke forhold til ulike leverandører. Fra upålitelige leverandører, som Russland, til pålitelige leverandører som våre venner i Norge, sa EU-kommisjonens president, Ursula von der Leyen.

- Enig med Støre

Hun fortsatte:

- Jeg har blitt enig med statsminister Støre om at vi skal nedsette en arbeidsgruppe. Sammen skal vi jobbe for å finne ut hvordan vi kan senke gassprisen, på en fornuftig måte.

Von der Leyen forklarte også at som en del av EUs krisepakke, vil EU-kommisjonen sikre 140 milliarder euro til energihjelp til medlemslandene.

Krisehjelpen skal komme fra et profittak for energiselskaper, samt bidrag for olje og gassindustrien. Totalt er det snakk om 1415 milliarder kroner, og pengene skal kunne gis videre som strømstøtte og bedrifter i EUs medlemsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer