Kommer med klar advarsel

Sentralbanksjef Øystein Olsen er forberedt på kritikk etter årstalen der han retter advarende pekefinger mot politikerne.

ADVARER: Sentralbansjef Øystein Olsen beskriver et økende risikobilde i årstalen til den norske samfunnseliten. Foto: Lars Eivind Bones
ADVARER: Sentralbansjef Øystein Olsen beskriver et økende risikobilde i årstalen til den norske samfunnseliten. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarslene står i kø når sentralbanksjef Øystein Olsen har oppmerksomheten fra en samlet samfunnselite nå torsdag ettermiddag.

Økende proteksjonisme i flere land, global klimakrise, urolige aksjemarkeder og - her hjemme - stadig færre i arbeid og flere på trygd. Det er noen av de røde flaggene Olsen holder fram for næringslivstopper, investorer og politikere før turen går til Grand Hotel og den tradisjonelle årsmiddagen.

Alt sammen «gir grunnlag for usikkerhet», påpeker Olsen gang på gang.

- Hva er du mest bekymret for?

- Norge er en liten og åpen økonomi. Vi er avhengig av det som skjer i verden rundt oss, og ikke minst av oljeprisen. Så vi bør være bekymret for en brå global nedtur, sier Olsen til Børsen.

Økt risko

Verdien av oljefondet - vår felles fete sparegris - passerte svimlende 10 000 milliarder kroner i fjor høst. Fondet er investert bredt rundt om i verden. Det tar ned risikoen ved negative hendelser i enkeltmarkeder, men gjør også at vi ikke slipper unna de brede nedturene, lyder ett av budskapene i talen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Børsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer