Kommer med klar advarsel

Sentralbanksjef Øystein Olsen er forberedt på kritikk etter årstalen der han retter advarende pekefinger mot politikerne.

ADVARER: Sentralbansjef Øystein Olsen beskriver et økende risikobilde i årstalen til den norske samfunnseliten. Foto: Lars Eivind Bones
ADVARER: Sentralbansjef Øystein Olsen beskriver et økende risikobilde i årstalen til den norske samfunnseliten. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Advarslene står i kø når sentralbanksjef Øystein Olsen har oppmerksomheten fra en samlet samfunnselite nå torsdag ettermiddag.

Økende proteksjonisme i flere land, global klimakrise, urolige aksjemarkeder og - her hjemme - stadig færre i arbeid og flere på trygd. Det er noen av de røde flaggene Olsen holder fram for næringslivstopper, investorer og politikere før turen går til Grand Hotel og den tradisjonelle årsmiddagen.

Alt sammen «gir grunnlag for usikkerhet», påpeker Olsen gang på gang.

- Hva er du mest bekymret for?

- Norge er en liten og åpen økonomi. Vi er avhengig av det som skjer i verden rundt oss, og ikke minst av oljeprisen. Så vi bør være bekymret for en brå global nedtur, sier Olsen til Børsen.

Økt risko

Verdien av oljefondet - vår felles fete sparegris - passerte svimlende 10 000 milliarder kroner i fjor høst. Fondet er investert bredt rundt om i verden. Det tar ned risikoen ved negative hendelser i enkeltmarkeder, men gjør også at vi ikke slipper unna de brede nedturene, lyder ett av budskapene i talen.

- Først og fremst kan en brå nedtur framskyndes av tendenser til handelskrig mellom store økonomier. Det vil ramme norsk økonomi på alle mulige måter. På toppen av dette kommer klimautfordringene, som må møtes med tiltak. For en stor oljeprodusent som Norge gir det et økt risikobilde som vi må leve med, sier Olsen til Børsen.

- Hvor mye har risikobildet økt?

- Et godt spørsmål. Jeg har jobbet med økonomiske klimautfordringer siden 1980-tallet, men oppmerksomheten og bevisstheten har økt. Nå snakker alle om mulige effekter i markedet og politiske tiltak internasjonalt i form av at det omsider vil komme en påkrevet strammere klimapolitikk. Utsiktene for at det vil skje, håper jeg faktisk er blitt større. Men dersom det kommer brått, så vil det være uheldig sett fra et norsk økonomisk ståsted, understreker Olsen.

Mot slutten

En urolig verden kan raskt drive verdien av oljefondet ned, lyder den klare advarselen fra sentralbanksjefen.

- Den norske oljehistorien har mange vinnere. Norske lønnstakere har opplevd en bedring i kjøpekraften som kolleger i andre land bare har kunnet drømme om, påpekte Olsen i den viktige årstalen til politikere, næringslivstopper og finansfolk torsdag.

Men oljealderen går unektelig mot slutten, og veien videre er preget av en lang rekke forhold som gir stor usikkerhet og grunn til varsomhet, ifølge sentralbanksjefen.

Det kan bli annerledes

I takt med at oljefondet har vokst, har politikerne tatt ut stadig større summer. Olsen minner om hvor avhengig norsk økonomi er blitt av oljepengene:

- I sum har vi brukt like mye oljepenger de siste ti åra, som vi gjorde i løpet av de foregående 40. Likevel var fondet tre ganger større mot slutten av fjoråret enn det var i 2009. Nesten all verdistigning av fondet har kommet de siste ti åra, påpeker Olsen.

Han forklarer den voldsomme veksten med valutagevinster takket være en svak krone, lave renter verden rundt og ikke minst festen på aksjemarkedene.

- Det skaper en fallhøyde. Med dagens rentenivå vil vi tjene langt mindre på obligasjoner framover. Og et tilsvarende fall i verdens aksjemarkeder som vi opplevde i 2008 vil isolert sett redusere fondet med i underkant av 3000 milliarder kroner, lød noen av de mange advarslene i talen.

I tillegg har framtidsutsiktene for virksomheten på norsk sokkel blitt mer usikre.

- Fordi fondets verdi hele tiden har økt, har Norge sluppet unna krevende innstramminger. Det kan bli annerledes i åra framover. Vi må ta høyde for at aksjemarkedene kan korrigere nedover. Det vil redusere verdien av fondet. I tillegg står Norge overfor demografiske utfordringer som vil legge press på statsfinansene framover, fortsatte sentralbanksjefen.

Pekefinger

- Du er ikke redd for å virke for pessimistisk?

- Norsk økonomi fikk en smell i 2014. Nedturen ble møtt med tiltak, og vi erfarte at norsk økonomi er godt rustet. I de påfølgende åra har vi vært gjennom en oppgang. Så det er lett å bli for kritisk, for pessimistisk. Men disse motkreftene som har preget markedene det siste halvannet året - handelskrig, brexit som har skapt unødig usikkerhet og klimautfordringene der utslippene og global oppvarming fortsetter - alt dette gir en overgangsrisiko for den oljeavhengige norske økonomien, sier sentralbanksjefen til Børsen.

Med store deler av regjeringen på plass blant tilhørerne, rettet Olsen også en advarende pekefinger mot ytterligere vekst i offentlig pengebruk og han ville ha seg frabedt politisk innblanding i oljefondets investeringsmandat: høyest mulig avkastning med akseptabel risiko.

- Er du forberedt på at det kan komme kritikk?

- Jeg er forberedt på synspunkter på talen. Det bør det være. For andre året på rad bruker jeg mye plass på klima. Jeg mener at jeg er veldig nøktern. Jeg er veldig bekymret, og mener at løsningen er at det må bli dyrere å slippe ut. Det går seint. I fjor fikk jeg mye kritikk, da jeg sa at å skru igjen oljekrana på norsk sokkel vil ha begrenset effekt på globale utslipp samtidig som kostnadene for norsk økonomi vil være store. Jeg har kanskje dempet ordlyden litt i år.

- Men du advarer fortsatt mot brå endringer i rammebetingelsene eller i politikk?

- Ja, og det handler om det samme. En utfordring er hvordan økonomien i utviklingsland skal få vokse uten at utslippene øker. Dette er et stort spørsmål. Og så må vi forberede oss på at klimaet blir varmere. Noen vil kanskje kritisere meg for det, sier Olsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

borsen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer